Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια!


Να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια!

της Ιωάννας Κοντούλη
Οι κάλπες της 7ης Ιουλίου έχουν ιστορική σημασία και η μάχη που δίνεται δεν είναι πρωτίστως κομματική, ούτε απλώς πολιτική. Είναι μάχη αξιακή και πολιτισμική. Καλούμαστε όλοι να απαντήσουμε σε ένα καθοριστικό ερώτημα: Ποια Ελλάδα θέλουμε για το παρόν και το μέλλον.
Θέλουμε μια Δημοκρατική Ελλάδα, αρχών και αξιών, η οποία θα προχωρήσει, έξω πλέον από τη στενωπό των καταστροφικών μνημονίων, με την κοινωνία όρθια και με ανάπτυξη για  όλους, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον;  Ή θέλουμε μια Ελλάδα  με «αξίες» βγαλμένες από το νοσηρό παρελθόν της, η οποία θα γαλουχείται από μια δεξιά της υπέρ-συντήρησης και ενός  φαιδρού εθνικισμού που ταυτόχρονα θα φορά «σοβαρό» νεοφιλελεύθερο κοστούμι;
Θέλουμε Βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο ή πλήρη κυριαρχία των  ολιγαρχών και των εκλεκτών τους με «ανάπτυξη» των offshore που θεωρεί τους ανθρώπους και το περιβάλλον εμπόδιο και τα καταστρέφει στο όνομα της;
Εδώ δεν δίνεται μια μάχη για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Δίνεται μια μάχη για την πατρίδα. Θα είναι ιστορικό λάθος να επιστρέψουμε στην αγκαλιά εκείνων που ευθύνονται για τη χρεοκοπία. Θα είναι ιστορικό λάθος να αναστραφεί η πορεία που με κόπο και θυσίες έκανε η κοινωνία για να βγει από τη μέγγενη της ακραίας μνημονιακής λιτότητας και για να ανακτήσει η χώρα την κυριαρχία της.
Πρέπει να πούμε την αλήθεια: Ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να διαχειριστεί μια χρεοκοπημένη και δεμένη χειροπόδαρα χώρα. Ζήτησε και κλήθηκε να διαπραγματευτεί απέναντι σε ένα συμπαγές αντιδραστικό διεθνές κατεστημένο-καθεστώς που το μόνο που ήθελε ήταν να εκβιάσει και να επιβάλλει. Οι επιλογές ήταν δυο: Ή να φύγει ηττημένος παραδίδοντας αμαχητί τη χώρα στα χέρια εκείνων που ευθύνονται για την κρίση ή να παλέψει για να κρατήσει την κοινωνία όρθια αναλαμβάνοντας το κόστος ενός επώδυνου συμβιβασμού. Συμβιβάστηκε για να μπορέσουμε ως κοινωνία να ανασυντάξουμε δυνάμεις και να φτιάξουμε νέες συμμαχίες για κοινωνική προκοπή και πρόοδο, προστατεύοντας παράλληλα τους πλέον ευάλωτους στην κρίση. Η σύγχρονη αριστερά οφείλει να αναλαμβάνει ευθύνες και να προσπαθεί διαρκώς να αλλάξει τον κόσμο ακόμα και σε ένα ζοφερό τοπίο, όπως αυτό που παρέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ των Σαμαρά-Βενιζέλου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ο χώρος που εκφράζει τους εργαζόμενους και τις υγιείς, ανανεωτικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας. Εγγυάται στην πράξη την ενίσχυση και την αποκατάσταση εκείνων που στις σκληρές συνθήκες των μνημονίων η καθημερινότητά τους μετατράπηκε σε οικονομικό βραχνά και αδιάκοπο αγώνα επιβίωσης. Με μειώσεις φόρων, με αύξηση θέσεων εργασίας, μισθών και συντάξεων, με ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Με ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα κι όχι με μετατροπή των πολιτών σε πελάτες που θα τζογάρεται ο ιδρώτας τους στο χρηματιστήριο. Με ισχυρή δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία για όλους.
Η Ελλάδα προοδεύει. Ας επιμείνουμε τώρα που καταφέραμε να την κρατήσουμε όρθια. Θέλουμε και μπορούμε να προχωρήσουμε με μια κυβέρνηση που θα στηρίζει τον κόσμο της εργασίας και την εγχώρια παραγωγή, θα προστατεύει το περιβάλλον και θα ενισχύει τον ρόλο της χώρας μας διεθνώς, ως χώρας  δημοκρατίας, αλληλεγγύης, ειρήνης και πολιτισμού.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου