Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

«Θα δουλεύετε όσο χρειάζεται και θα σας ανταμείβουμε όπως μπορούμε»



του Μιχάλη Σταύρου
Με βάζουν να διαλέξω.
Ανάμεσα σε τι;
Από τη μια, ένα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο ρεαλιστικό σχέδιο δράσεων με καταγραμμένες ενέργειες που θα υποστηρίξουν την υλοποίησή του.
Από την άλλη, έχει εξαιρετικά σχεδιαστεί και μεθοδολογικά διαμορφωθεί, μια πορεία προς το κενό. Μια πορεία προς το φόβο, με αρκετή δόση σασπένς. Αφού μόνο αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε πως θα συμβεί από το γνωστό – άγνωστο πρόγραμμα της ΝΔ και του Μητσοτάκη. Θυμίζει εκείνο το ανέκδοτο, που απαιτούσε η δασκάλα από τους μαθητές να φτιάξουν μια πρόταση που να περιέχει τη φράση «επιφυλάσσω μια έκπληξη».
Και εύκολα διαπιστώνουμε πως στην επιφάνεια της ρηχής και θολής προπαγάνδας τους, παλινωδούν ανάμεσα σε διαφορετικές προσεγγίσεις των κυρίαρχων ζητημάτων που οι ίδιοι βάζουν στην αντζέντα και όσο τα ανακατεύουν τόσο η βρώμα του βούρκου τους, μας κατακλύζει.  Αλλά στο βάθος στα σκοτεινά και επικίνδυνα νερά της ιδεολογίας τους, ο σκοπός παραμένει ίδιος.
«Εμείς οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας, απαιτούμε πίσω τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Μεταξύ αυτών ασφαλώς και κυρίως, τα μαξιλάρια των 30 και πλέον δις που μας έφτιαξαν, οι καθαριστές του κόπρου του Αυγεία, μερικά δις από κάτι απομεινάρια έργων που σχεδίασαν οι ίδιοι καθαριστές και βέβαια το μεγάλο πακέτο του επόμενου ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Ευρώπη και την Ελλάδα του 2030, που φθάνει τα 20 δις. Και όλα αυτά μαζί είναι πάνω από 60 δις.
Για δες όμως σύμπτωση.
Το ίδιο ποσό είναι αυτό που χάθηκε στην κρίσιμη περίοδο 2010-2014 από το Εθνικό προϊόν.
Είναι αυτή η οικονομική δύναμη της χώρας, που οι πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών, την οδήγησαν στην αφαίμαξη από τη θυσία στο βωμό της απαξίωσης της κοινωνικής δημιουργίας και της προσαρμογής της πολύ μικρής και μικρής επιχειρηματικότητας στα θέλγητρα της νεοφιλελεύθερης πρόσκλησης.
Αυτό το κρύβουν και κοροϊδεύουν, επικαλούμενοι αναλόγως της συγκυρίας, τη νέα εποχή που το απαιτεί ή την μοναδική επιχειρησιακή εμπειρία τους σε σχέση με τους άσχετους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ.
Ξεχνούν όμως πως με τις πολιτικές τους οδήγησαν στο κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Ξεχνούν πως χρειάστηκε να ματώσουμε για να σωθούν, με ρυθμίσεις οφειλών και με πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες. Και όχι μόνον από τον οικονομικό αφανισμό, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις από την ίδια την απαξίωση της φυσικής τους υπόστασης.
Ξεχνούν εντέλει πως αυτοί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι του στρεβλού οικονομικοκοινωνικού μοντέλου που κυριάρχησε στη χώρα τις πρόσφατες δεκαετίες διαχείρισης από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Με αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με ένα πανίσχυρο κυρίαρχο γραφειοκρατικό δημόσιο σύστημα, η Ελλάδα να οδηγηθεί, χωρίς κανένα σύστημα άμυνας, σε δημοσιονομική και τελικά οικονομική πανωλεθρία.
Και ψάχνουμε τελικά να βρούμε που είναι αυτό το σχέδιο, που έστω συνοπτικά να μας δίνει το περίγραμμα των δράσεων τους. Αυτών που θα υλοποιήσουν, προκειμένου να μεταφέρουν τη σύνταξη σε ιδιωτικές ασφαλιστικές, να μεταφέρουν τις παροχές υγείας σε μη δημόσιους φορείς, να παραδώσουν την εκπαίδευση και ιδιαίτερα την Ανώτατη σε ιδιωτικούς οργανισμούς, να ολοκληρώσουν τον περιορισμό και γιατί όχι τον αφανισμό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων – προσπάθεια που εντάθηκε την περίοδο 2010-14 με το κλείσιμο 250 χιλιάδων επιχειρήσεων και ανακόπηκε μετά το 2015 και την ίδρυση 80.000 νέων - να αποκλείσουν από τη δημιουργικότητα, την έρευνα και την καινοτομία, κάθε νέο επιστήμονα.
Να επαναφέρουν την Ελλάδα σε κατάσταση προτεκτοράτου, του ΔΝΤ και των πολυεθνικών παραγωγικών, εμπορικών και κατασκευαστικών ομίλων, να επανιδρύσουν το βαθύ κράτος της γραφειοκρατίας, να ξαναδούμε στους διαδρόμους Υπουργείων να κόβουν βόλτες ντήλερς αδιαφανών οικονομικών συμφερόντων, να ξαναδούμε τα συντεχνιακά μικροσυμφέροντα να καταργούν κοινωνικές ανάγκες και επιθυμίες.
Αυτό εμποδίζεται και αν ναι πως και γιατί;
Μια λέξη θα αρκούσε.
Θυμήσου!!!
Αυτό όμως απαιτεί και τα απαραίτητα συνοδευτικά.
Όραμα, σχέδιο, μεθοδολογία δράσης.
Υπάρχουν; Δες στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων πως κινήθηκε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρώτα σώζω όσους περισσότερους, όλους δηλαδή.
Κτίζω αντιρήδες στήριξης, σε όλες τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να συνεχίσουν με αξιοπρέπεια τη δράση τους.
Τέλος σχεδιάζω το νέο πρότυπο παραγωγικό μοντέλο και με βάση αυτό ενισχύω στοχευμένα την Μμεπιχειρηματικότητα και τους νέους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες.
Όλοι οι επιχειρηματίες γνωρίζουν πως αυτό, έγινε.
Η πορεία έχει ήδη χαραχτεί.
Η στήριξη στην έρευνα και καινοτομία, που ακόμη έχει τεράστια περιθώρια για αύξηση με πολλαπλασιαστικά οφέλη, για το επιστημονικό προσωπικό, για τις επιχειρήσεις, για τις εξαγωγές, για τα δημόσια οικονομικά και τα ασφαλιστικά ταμεία, για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.
Η ποιοτική αναβάθμιση της αγροδιατροφής με ενίσχυση κοινών δράσεων παραγωγών, την πιστοποίηση της παραγωγικής και μεταποιητικής διαδικασίας, την ήπια αξιοποίηση των κορεσμένων περιοχών, την προστασία του περιβάλλοντος από τοξικά και απόβλητα. Με τη διάθεση όλων των δημόσιων εργαλείων στις παραγωγικές προσπάθειες. Με τη λειτουργία καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων που επινόησε η Κυβέρνηση και έθεσε στη διάθεση των παραγωγικών συστάδων προκειμένου να ξεπεράσουν τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η αγάπη για το περιβάλλον και ο αγώνας για την προστασία του, εφαρμόζοντας νέες επιλογές στην ενέργεια, στην διατροφή, στην καθημερινότητα.
Ο αγώνας για περισσότερο και ποιοτικότερο ελεύθερο χρόνο. Για τον πολιτισμό, για την αλληλεγγύη, για τον αθλητισμό, για διαρκή επιμόρφωση και κατάρτιση.
Η μάχη για πλήρη και θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα. Με αύξηση των αμοιβών με ταυτόχρονη μείωση των ωρών εργασίας. Εάν αναλογιστούμε πως η τεχνολογία και ιδιαίτερα η ρομποτική θα αντικαταστήσει την επόμενη δεκαετία το 30% των θέσεων εργασίας, αυτό απαιτεί την άμεση αναδόμηση του συστήματος απασχόλησης.
Είναι εντέλει Αριστερά όλα αυτά; Και αν δεν είναι, τι είναι η Αριστερά;
Λοιπόν αν για κάποιον έχει σημασία ο τίτλος, η απάντηση είναι Ναι!
Γιατί ενισχύοντας την κοινωνία, με την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση για την ωφέλεια όλων με οριζόντιες δημόσιες ενέργειες, στόχος είναι η ανάπτυξη και όχι σχηματικά η μεγέθυνση των οικονομικών στοιχείων.
Γιατί με την ανάπτυξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και των συστάδων τους, βαθαίνει και αποκτά ισχυρές ρίζες μέσα στην κοινωνία το νέο πρότυπο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Γιατί παραμένει μοναδικό και αναφαίρετο το δικαίωμα στην εργασία, με παράλληλη πάγια δημόσια υποχρέωση, την πλήρη κάλυψη των αναγκών όλων των πολιτών. Στην Υγεία, την Παιδεία, τα κοινωνικά δικαιώματα, τον Πολιτισμό.
Γιατί δεν θέλουμε να δούμε να συμβαίνει σε εμάς και τα παιδιά μας, να απασχολούνται όσο χρειάζεται και να αμείβονται όπως και όποτε επιλέγουν οι διατάκτες της πολιτικής τους.
Μην κοπιάζουν άδικα. Ο λαός θα αποδείξει ότι και μνήμη έχει και κριτήριο και θέληση για το επόμενο προοδευτικό βήμα.
  Για να μην μείνει κανείς πίσω.
αυγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου