Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Πωλούνται κανονικόμετρα;



Η Athens Voice αντέδρασε με τρόπο που οδήγησε πολλούς κατευθείαν σ’ ένα διάσημο εδάφιο του κατά Ματθαίον, στην προς Πιλάτο προειδοποίηση των αρχιερέων και των Φαρισαίων: «και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης»
του Παντελή Μπουκάλα
Αλάνθαστος δεν είναι ούτε κι ο Πάπας, όπως παραδέχτηκε ο Φραγκίσκος. Στη δημοσιογραφία τα λάθη είναι δύο ειδών: αφενός τα εσκεμμένα, αφετέρου όσα προκύπτουν από το άγχος για ταχύτατη ανταπόκριση στα συμβαίνοντα, οπότε η δεύτερη, ψύχραιμη ματιά κρίνεται περιττή. Τις ακούσιες αστοχίες, τις μη δόλιες, σπεύδουμε να τις διορθώσουμε ακόμα κι αν δεν μας τις υποδείξουν οι αναγνώστες. Αντίθετα, τα σκόπιμα λάθη, τις ηθελημένες υπερβολές και διαστρεβλώσεις, γενικά τα λεγόμενα πλέον φέικ νιους, σπανίως τα αναγνωρίζουμε. Κι αν ακόμα κληθούμε να επανορθώσουμε, υπό την απειλή της Δικαιοσύνης, καταχωνιάζουμε τη συγγνώμη σε κάποιο μονόστηλο εσωτερικής σελίδας, για τους τύπους και μόνο. Μόνο που έτσι ο Τύπος παύει να καμαρώνει σαν τύπος και υπογραμμός.
Ο θάνατος της Αρμένιας νοσηλεύτριας Γκαϊανέ Καζαρτιάν στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας είναι ένα βαρύτατο λάθος. Αλλά της κοινωνίας και της πολιτείας μας, όχι της δημοσιογραφίας. Οι άνθρωποι δίχως χαρτιά, όπου κι αν δουλεύουν, είναι πολλαπλά αιχμάλωτοι, αναγκασμένοι να υπομένουν και την πιο ασύδοτη εκμετάλλευση. Το λάθος της δημοσιογραφίας, του ανώνυμου σχολιαστή της Athens Voice συγκεκριμένα, ήταν ότι μπροστά στο φαινομενικά μείζον, την επίκριση του ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφόρησε για το όντως μείζον: τον θάνατο ενός ανθρώπου. Το μετέτρεψε σε ευκαιρία ευφυολογήματος: «Μετανάστρια από την Αρμενία, αποκλειστική νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Νίκαιας, πήδηξε από το παράθυρο και σκοτώθηκε για να μην απελαθεί. Κρίμα, έχασε την ευκαιρία να συνοδεύσει τον Τσίπρα στη δεξίωση του Προεδρικού». Προσβλητικά μακάβριο το ευφυολόγημα για κοινωνίες που δεν έχουν περιπέσει σε σύγχυση ανεβοκατεβαίνοντας στην κλίμακα των αξιών. Δεκάδες λόγοι και δεκάδες τρόποι υπάρχουν για να επιτιμηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο θάνατος σαν ατάκα δεν συγκαταλέγεται σ’ αυτούς.
Η Athens Voice αντέδρασε με τρόπο που οδήγησε πολλούς κατευθείαν σ’ ένα διάσημο εδάφιο του κατά Ματθαίον, στην προς Πιλάτο προειδοποίηση των αρχιερέων και των Φαρισαίων: «και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης». Αντί να αναγνωρίσει με γενναιότητα ότι έσφαλε (αυτό δεν δηλώνει και η αποκαθήλωση της ανάρτησης;), κάκισε όσους την «παρερμήνευσαν επίτηδες» και έκανε την τεράστια παραχώρηση να αναγνωρίσει ότι «την παρερμήνευσαν και κανονικοί άνθρωποι και φίλοι της». Πόσο θα λάθευε κανείς αν υπέθετε ότι προμηθεύτηκε το κανονικόμετρό της από διανυκτερεύον φανατικοπωλείο, κοινό για όλους τους πιστούς του Μάνη;
καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου