Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Κρίμα, δεν… αποφυλακίστηκε ο Γιωτόπουλος


της Νικόλ Λειβαδάρη
Χθες το βράδυ μάθαμε – με εξαιρετικό συγχρονισμό από μισή ντουζίνα ιστοσελίδες - ότι «βγαίνουν από την φυλακή με τους νέους (ποινικούς) κώδικες Γιωτόπουλος, Ξηροί, Τζωρτζάτος» και «λοιποί της 17Ν». Δεν μάθαμε ότι ουδείς εξ αυτών έχει δηλώσει καν πρόθεση να κάνει αίτηση αποφυλάκισης – μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κι εάν και εφόσον έχει το δικαίωμα να κάνει -, μάθαμε όμως ότι είναι βέβαιο πως «από Σεπτέμβριο βγαίνει κι ο Κουφοντίνας» και πάει σπίτι του με «βραχιολάκι».
Λίγο αργότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου δήλωνε ότι τα δημοσιεύματα περί αποφυλάκισης πολυισοβιτών για τρομοκρατία με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι «πρόχειρα και ψευδή» και «επιχειρούν να εμπλέξουν την μεταρρύθμιση των ποινικών κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση». Εξηγούσε επίσης ότι με τον νέο ποινικό κώδικα «η αντιμετώπιση των πολυισοβιτών είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων». Κι έλεγε πως «με βάση το  άρθρο 7 του ΠΔ. 62/2014 δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη».
Εμείς όμως – και πάλι με εξαιρετικό συγχρονισμό, και πάλι από τα ίδια media – μάθαμε μόνον πως «ο Καλογήρου προσπαθεί να θολώσει τα νερά μετά τις αντιδράσεις» και ότι, τελεία και παύλα, οι νέοι κώδικες είναι το εισιτήριο ελευθερίας και το καθαρτήριο για πάσα πράξη (και πάσα νόσο) ανομίας.
Παραπλεύρως μαθαίναμε ότι «o Τσίπρας πάει στις κομματικές ομιλίες με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος». Η «είδηση» συνοδευόταν από ευμεγέθεις φωτογραφίες του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου όπου είχε ομιλία χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας. Εκεί όπου, κατά πολιτική ειρωνεία, είπε ότι «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι και τα ΜΜΕ που τους στηρίζουν, έχουν επιβάλει σιωπητήριο στην προγραμματική συζήτηση. Παραθέτουν μονάχα όμορφα σλόγκαν και ανώδυνες ατάκες. Και κρύβουν τα όσα σχεδιάζουν για το μέλλον του τόπου». Δεν μάθαμε βεβαίως ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Ηράκλειο απ’ ευθείας από τις Βρυξέλλες και την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής αλλά μικρό – κι ανώδυνο – το κακό. Διότι, αφενός θα μπορούσε να έχει κάνει στάση στην Αθήνα, να παρκάρει το πρωθυπουργικό και να πάρει το αεροπλάνο – ή και το πλοίο – της γραμμής για Ηράκλειο, και αφ’ ετέρου είχαμε ήδη προλάβει να γίνουμε μάρτυρες του πλέον επώδυνου.
Είχαμε ήδη προλάβει να μάθουμε ότι «σοβαρή και έγκριτη εφημερίδα δέχεται συντονισμένη επίθεση από υπουργούς και τρολς του ΣΥΡΙΖΑ» επειδή ουδείς αντελήφθη το βαθύ πολιτικό μήνυμα του… εκλεπτυσμένα ρατσιστικού χιούμορ της. Επειδή, εν ολίγοις, ουδείς κατάλαβε πως η εφημερίδα στρεφόμενη εναντίον της μετανάστριας που βρήκε τραγικό θάνατο στο νοσοκομείο της Νίκαιας, στην πραγματικότητα «έψεγε την κυβέρνηση που από τις επικοινωνιακές φανφάρες του παρελθόντος, τώρα έχει καταντήσει να μετράει νεκρούς». Ναι, ακριβώς αυτό εννοούσε ο άριστος της Athens Voice όταν έγραφε «Μετανάστρια από την Αρμενία, αποκλειστική νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Νίκαιας, πήδηξε από το παράθυρο και σκοτώθηκε για να μην απελαθεί. Κρίμα, έχασε την ευκαιρία να συνοδεύσει τον Τσίπρα στην δεξίωση του Προεδρικού».
Τα media της στρατευμένης προπαγάνδας προφανώς δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η δομική αιτία της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Σίγουρα όμως αυτά τα media είναι η αρχή – ή και το τέλος – της μεγάλης ήττας της δημοσιογραφίας
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου