Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Δοξάζεται κρυπτόμενος...


Δοξάζεται κρυπτόμενος...

του Τάσου Παππά 
«Η Νέα Δημοκρατία παίζει κατενάτσιο, αλλά υπάρχει και η ρεμοντάδα (ανατροπή)» είπε ο πρωθυπουργός στην Τρίπολη. Εχει δίκιο ο Αλ. Τσίπρας. Πράγματι, η Δεξιά ακολουθεί το σύστημα κατενάτσιο («αμπαρωμένη πόρτα») που εφαρμόστηκε στο παρελθόν από τους Ιταλούς με σπουδαίες επιδόσεις: όλοι στην άμυνα σφιχτά και οργανωμένα, κλείνουμε διαδρόμους, μαρκάρουμε στενά και πάμε να αρπάξουμε τη νίκη. Ο μετρ του είδους ήταν ο περίφημος Ισπανο-Αργεντίνος Χελένιο Χερέρα. Οι ιταλικές ομάδες, αλλά και η Εθνική Ιταλίας, είχαν αποσπάσει τίτλους από καλύτερους αντιπάλους με αυτή την τακτική.
Το αν θα πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ την ανατροπή είναι ένα ερώτημα. Φαίνεται δύσκολο αλλά, όπως έχει πει πάλι ο πρωθυπουργός, στη μάχη δεν πηγαίνεις για να χάσεις. Οφείλεις να πιστεύεις στη νίκη ακόμη κι αν τα προγνωστικά είναι εις βάρος σου. Οφείλεις όμως να μη διευκολύνεις τον αντίπαλο, να μην του δίνεις δηλαδή την ευκαιρία να αμυνθεί με άνεση. Ο Αλ. Τσίπρας με την απόφασή του να προκηρύξει εκλογές τέσσερις μήνες πριν από την εκπνοή της θητείας της κυβέρνησής του επέτρεψε στην ηγεσία της Ν.Δ. να οχυρωθεί.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρθηκε σωστά. Θριάμβευσε στις ευρωεκλογές εξασφαλίζοντας μια διαφορά που δεν τη φανταζόταν ούτε αυτός και δεν είχε κανένα λόγο να παίξει ανοιχτά και επιθετικά. Το έκανε επί τέσσερα χρόνια μετερχόμενος κάθε μέσο.
Πρώτο μέλημά του ήταν να μη δεχτεί αυτογκόλ. Εδωσε λοιπόν εντολή στους ακραίους του κόμματός του να αποφύγουν πάση θυσία τις προκλητικές ενέργειες, να περιορίσουν τις εμφανίσεις τους, να μην κάνουν εμπρηστικές δηλώσεις για να μην τρομάξουν τους μετριοπαθείς και τους αναποφάσιστους, να εξωραΐζουν τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος και να συμμετέχουν, όπως κάνει αυτός, σε αυστηρά προστατευμένες συζητήσεις, ώστε να μη βρεθούν στη δύσκολη θέση του απολογούμενου είτε για το κυβερνητικό παρελθόν της Ν.Δ. είτε για τα θολά σημεία της εκλογικής διακήρυξης είτε για το ακοστολόγητο πακέτο παροχών που έχει τάξει το κόμμα.
Σε γενικές γραμμές τα κατάφερε. Μέχρι και ο συνήθως λαλίστατος Αδωνις Γεωργιάδης κρατήθηκε σε ένα επίπεδο. Βεβαίως ξέφυγαν ορισμένοι, αλλά με τόσους απίθανους που έχει μαζέψει στη Νέα Δημοκρατία μάλλον πρέπει να είναι ευχαριστημένος ο κ. Μητσοτάκης με το αποτέλεσμα. Το πολιτικό προσωπικό του κόμματος λειτούργησε σαν να βρισκόταν σε σύναξη εξωραϊστικού συλλόγου.
Τσάι και συμπάθεια. Εκτόξευσε κορόνες του τύπου «ερχόμαστε για να ενώσουμε τους Ελληνες» ή «η πολιτική μας θα ευνοήσει όλους τους πολίτες», ενώ η βρόμικη δουλειά (κατασκευή «ειδήσεων», διακίνηση βιτριολικών φημών, δολοφονίες χαρακτήρων) ανατέθηκε στα δεξιά μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν διαπρέψει στο συγκεκριμένο άθλημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη στις ευρωεκλογές μια βαριά ήττα που δεν την περίμενε. Το σοκ ήταν μεγάλο. Μέχρι να συνέλθει πέρασαν αρκετές μέρες. Χρειαζόταν χρόνο για να στοχαστεί πάνω στις αιτίες της ήττας. Χρειαζόταν χρόνο για να ανασκουμπωθεί και να οργανώσει την αντεπίθεσή του. Οι τριάντα και κάτι μέρες ήταν λίγος χρόνος. Μέσα σε τόσο μικρό διάστημα δεν είναι εύκολο να περάσεις από τον λήθαργο στην αγωνιστική ετοιμότητα.
Ο κ. Μητσοτάκης κρύφτηκε επιτυχώς για ένα μήνα, δεν θα μπορούσε όμως να κρύβεται για τέσσερις μήνες γιατί θα δημιουργούσε βάσιμες αμφιβολίες στο εκλογικό ακροατήριο για τις πραγματικές προθέσεις του.
Εδοξάσθη κρυπτόμενος.

Ανάγωγα

Οταν τα στελέχη της Δεξιάς καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα «Πού θα βρείτε τα χρήματα για να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας;», απαντούν «Θα νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά και θα μειώσουμε δραστικά τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση». Μάλιστα. Οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες. Ξέρουν τη δουλειά. Το έχουν αποδείξει. Μόνο 250 εκατομμύρια ευρώ χρωστάει το κόμμα στις τράπεζες.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου