Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Το colpo grosso Μητσοτάκη - Βέμπερ για «ξήλωμα» των μέτρων Τσίπρα



του Μάκη Κοψίδη
«Ο εκτροχιασμός της οικονομίας που προκάλεσαν τα μεταμνημονιακά μέτρα του Τσίπρα με αναγκάζει  να εφαρμόσω  τη μείωση του αφορολόγητου». 
Αυτό ετοιμάζεται  να προβάλλει –αν υποθέσουμε ότι κάνει κυβέρνηση- ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εφαρμόσει την μείωση του αφορολόγητου και να ξηλώσει τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης.    Βεβαίως δεν είναι μόνος του. Βρίσκει και έναν σύμμαχο στο σχέδιό του που είναι η  πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν και οι «διαρροές» που ακολούθησαν από τις Βρυξέλλες  ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θέτουν σε  κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους και το πρωτογενές πλεόνασμα . Πρόκειται για μία έκθεση που αφορά τους ακραίους κύκλους των δανειστών αν αναλογιστούμε ότι αυτή την περίοδο το «παιχνίδι» στις Βρυξέλλες το κάνουν  δύο γερμανοί ,  ο επικεφαλής του ESM  Ρέντλινγκ  μαζί με τον Μάνδρεντ Βέμπερ που διεκδικεί την ηγεσία της Κομισιόν.  Οι δηλώσεις Βέμπερ κατά των μέτρων της κυβέρνησης είναι γνωστές , όπως γνωστές είναι και οι σχετικά πρόσφατες δηλώσεις του Ρέντλινγκ αλλά και  του Ντομπρόφσκι ότι τα πρόσφατα μέτρα είναι σε λάθος κατεύθυνση.
Γνωστοί για τις θατσερικές τους απόψεις τόσο οι δύο προαναφερόμενοι γερμανοί όσο και  το στήριγμά τους στην  Ελλάδα , ο Κυρ. Μητσοτάκης,  δίνουν έμφαση στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων ( κατάργηση οκτάωρου, επταήμερη εργασία κτλ.) , στην μείωση των κοινωνικών δαπανών , την μείωση του κράτους πίσω από τον μανδύα της μείωσης της φορολογίας.   Μεγάλο εμπόδιο στην προώθηση των παραπάνω αποτελεί το πακέτο Τσίπρα  που κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση  και τα μέτρα που περιλαμβάνει όπως  η 13 σύνταξη, το αφορολόγητο , οι 120 δόσεις  που κατά τον τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ,  χαλάνε την ….κουλτούρα πληρωμών και υπονομεύουν την οικονομία.  Προκειμένου να προωθήσουν τις αντιλαικές ρυθμίσεις που σκέπτονται,  πρέπει να κατεδαφίσουν το μεταμνημονιακό πακέτο με τα θετικά μέτρα.  Οχημα θα είναι το γνωστό . «Η ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Με άλλα λόγια πίσω από την άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για την μη μείωση του αφορολόγητου βρίσκεται η παραπάνω στρατηγική της. Το επιχείρημα ότι είχε καταθέσει εκείνη πρόταση για το αφορολόγητο, είναι υποκριτικό.  Η κυβέρνηση κάνει ότι έκανε και με τις συντάξεις.  Και για το αφορολόγητο και για τις συντάξεις πρόθεση κυβερνητική ήταν να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς. Αυτό έγινε με τις συντάξεις αυτό θα έκανε και με το αφορολόγητο αν δεν είχαμε εκλογές.  Δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει μονομερώς για αυτό λοιπόν απέρριψε την σχετική τροπολογία της ΝΔ και άλλων κομμάτων λίγο πριν τις ευρωεκλογές.  Αλλά και ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση να άφηνε το θέμα στην επόμενη κυβέρνηση είναι ανυπόστατος, με δεδομένη την «ανατριχίλα» της ηγεσίας της ΝΔ για παρόμοια μέτρα και την προετοιμασία που κάνει με τους γερμανούς συμμάχους της για ανατροπή αυτών των μέτρων.  Η δέσμευση του Κυρ. Μητσοτάκη ότι θα τηρήσει την μη μείωση του αφορολόγητου είναι μόνο στα χαρτιά.  Προεκλογικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν στρογγυλεύει το πρόγραμμα του  ,αλλά προσπαθεί να το κρύψει κάνοντας τα πάντα για να έρθει στην κυβερνητική εξουσία.
left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου