Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Ό,τι δεν κατάφερε η τρόικα...



Μπορεί στη ΝΔ το τελευταίο διάστημα να αποφεύγουν να "ξεδιπλώσουν" τις πτυχές του προγράμματός τους και να μιλούν γενικά για το τρίπτυχο "επενδύσεις, καλύτερες δουλειές, ασφάλεια", όμως συχνά τους ξεφεύγουν ορισμένα στοιχεία του σχεδίου τους εμπνεύσεως ΔΝΤ. 
Αφού το προηγούμενο διάστημα μίλησαν για ιδιωτικοποίηση Υγείας, Παιδείας και Ασφαλιστικού, με περικοπές των συντάξεων και του κοινωνικόυ κράτους και "ελαστικότητα" στην αγορά εργασίας, μια νέα εξαγγελία ήρθε έμμεσα στο φως...
Πρώτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ίσως άθελά του, και στη συνέχεια ο Κωστής Χατζηδάκης, εξήγγειλαν ότι μια κυβέρνηση ΝΔ θα αυξήσει τις τιμές φαρμάκων και ενέργειας. Όπως συνήθως συμβαίνει για την πλειονότητα των ΜΜΕ, που πρόσκεινται στη ΝΔ, το θέμα πέρασε "στα ψιλά".
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρθηκε στο στόχο του για δύο συντελεστές ΦΠΑ 22% και 11%,  κάτι που αυτόματα σημαίνει κατάργηση των μειωμένων συντελεστών 6% που ισχύουν σε φάρμακα, ενέργεια, βιβλία. Την επόμενη μέρα ο Κωστής Χατζηδάκης δεν προσπάθησε να κρύψει τις προθέσεις της ΝΔ. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι με αυτούς τους δύο συντελεστές, «ωφελείται και η αγορά και ο καταναλωτής». Με τη μεταφορά αυτών των αγαθών σε υψηλότερο συντελεστή μοιραία θα προκληθεί αύξηση στις τιμές των φαρμάκων και της ενέργειας, επιβαρύνοντας εκτός από τους πολίτες και όλο τον παραγωγικό ιστό της χώρας και την πρωτογενή παραγωγή.
Αν γυρίσει κανείς προς τα πίσω θα διαπιστώσει ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε φάρμακα και ενέργεια, και γενικότερα των ειδικών καθεστώτων, δεν είναι ανακάλυψη της ΝΔ του Μητσοτάκη αλλά διακαής πόθος του ΔΝΤ. Μια απαίτηση που έβαζε στο τραπέζι για αρκετά χρόνια αλλά δεν ευοδώθηκε. Ό,τι δεν κατάφερε η τρόικα στα χρόνια των μνημονίων, το εξαγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τώρα που βγήκαμε από αυτά!
Όσο πλησιάζουμε προς τις εθνικές κάλπες, και καθώς η συζήτηση αναπόφευκτα θα φτάσει και στα προγράμματα, η ΝΔ θα αναγκαστεί να εξηγήσει το πρόγραμμά της, ενώ καθώς φαίνεται τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, έχουν δώσει στα στελέχη της μια πίστη πως η κοινωνία εγκρίνει τα μέτρα της λιτότητας και της επαναφορά των πολιτικών του ΔΝΤ. Φαίνεται πως αν και το Ταμείο αναγνώρισε κυνικά τα εγκληματικά του λάθη, στη χώρα μας έχει ακόμη πιστούς οπαδούς.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου