Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Φέσι και διαφήμιση


Η πολυέξοδη διαφημιστική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας στο YouTube προκαλεί μεγάλη συζήτηση για το ύψος και τους τρόπους χρηματοδότησης της συνολικής της προεκλογικής εκστρατείας. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, η Νέα Δημοκρατία έχει ξοδέψει 900.000 ευρώ για την καμπάνια της μόνο στο Youtube, ποσό με το οποίο ουσιαστικά "αγόρασε" όλους τους διαθέσιμους διαφημιστικούς χώρους της πλατφόρμας για όλη την προεκλογική περίοδο στη χώρα, αποκλείοντας όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους! Όταν αυτό το ποσό αντιστοιχεί μόνο σε ένα δίκτυο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχουν δαπανηθεί πολλαπλάσια χρήματα για τα κατεξοχήν μέσα κοινωνικής δικτύωσης με επίσημες ή ανεπίσημες "καμπάνιες".
Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι η ΝΔ ξοδεύει  σχεδόν 1 εκατ. ευρώ μόνο για το YouTube, ενώ συνολικά οι δαπάνες για social media στις Ευρωεκλογές, όλων των ευρωπαϊκών κομμάτων σε όλες τις χώρες, κόστισαν 24 εκατ. ευρώ για 500 εκατομμύρια πολίτες! Τέλος, αν κανείς συνυπολογίσει και την πανάκριβη τηλεοπτική διαφήμιση και τα άλλα μεγάλα έξοδα μιας προεκλογικής εκστρατείας ενός κόμματος εξουσίας, είναι σαφές ότι η ΝΔ έχει ξοδέψει πολλαπλάσιο ποσό από το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ που της αναλογεί. 
Τα ερωτήματα που γεννιούνται αφορούν τόσο στη διαφάνεια όσο και στην ηθική διάσταση για τον τρόπο που χρηματοδοτείται μια τόσο πολυδάπανη και δεσπόζουσα διαφημιστική εκστρατεία για ένα κόμμα που έχει φεσώσει τις τράπεζες με θαλασσοδάνεια άνω των 200 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι πλέον έχει νοικοκυρευτεί και δεν δημιουργεί νέα χρέη!  Ύπάρχουν άραγε "χορηγοί" για αυτές τις υπέρογκες δαπάνες;
Επιπλέον, η ηγεμονική προεκλογική εκστρατεία στο Youtube, είναι δηλωτική και της πολιτικής πρακτικής, αλλά και της αντίληψης της ΝΔ, που επιχειρεί επάνοδο στην εξουσία με κάθε μέσο: Απόλυτη μιντιακή υπεροπλία για αντιστροφή της πραγματικότητας και υποβάμιση της άλλης άποψης, ταύτιση με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ανεξέλεγκτη δράση και άδηλοι πόροι. Ο έλεγχος των πηγών και των ορίων χρηματοδότησης, αλλά και η διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισιού για την προβολή στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, είναι πρωτίστως ζήτημα ποιότητας της Δημοκρατίας και προστασίας της δημοκρατικής έκφρασης.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου