Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Ένα πρόγραμμα «τυχερή σακούλα»



Η τακτική της ΝΔ να συσκοτίζει γύρω από το προγραμματικό της πλαίσιο είχε εμφανιστεί πριν τις Ευρωεκλογές, όμως πλέον έχει προσλάβει υπερβολικές διαστάσεις καθώς σχεδόν τίποτε δεν είναι σαφές, επιβεβαιώνοντας πως είτε προκειται για «κρυφή ατζέντα», είτε για απόλυτη έλλειψη σχεδίου. 
Τελευταίο παράδειγμα, το ζήτημα της κατάργησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6% σε φάρμακα και ενέργεια. Πριν από ελάχιστες μέρες ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως το πρόγραμμα του κόμματος προβλέπει την εισαγωγή όλων των αγαθών και υπηρεσιών σε δύο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 22%. Ακολούθησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος όχι μόνο επιβεβαίωσε αυτό το σχέδιο, αλλά επισήμανε επιπλέον, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία των προθέσεων, πως «η ΝΔ έχει μιλήσει για αυτό το θέμα εδώ και πολύ καιρό» και πως την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα μπορούν να την απορροφήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Ακολούθως ο υποψήφιος βουλευτής Δημήτρης Τσίοδρας διέψευσε τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του κόμματος, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΝΔ, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη, όταν ρωτήθηκε υποστήριξε σε πρώτη φάση πως δεν γνωρίζει τι θα ισχύσει, ενώ στη συνέχεια είπε πως ενημερώθηκε και δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στα φάρμακα. Μέσα σε δύο 24ωρα η εξαγγελία είχε εξαφανιστεί και από τη ΝΔ έκαναν και πάλι λόγο για διαστρέβλωση.
Το ίδιο έχει συμβεί με το λόγο των προσλήψεων / αποχωρήσεων στο Δημόσιο. Και εκεί έχουν «παίξει» όλες οι πιθανότητες. Μέχρι πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος και τα στελέχη της ΝΔ επισήμαναν σε όλους τους τόνους πως ο κανόνας 1 προς 5 θα επανέλθει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είχε δηλώσει σε κάθε επίσημη τοποθέτησή του, ενώ τελευταία φορά το τόνισε ως βασικό στοιχείο του προγράμματος του κόμματος πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Στη συνέχεια ο Λευτέρης Αυγενάκης έσπευσε να διαψεύσει πως υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα της ΝΔ. Ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως θα ισχύσει τελικά το 1 προς 1. Ακολούθως ακούστηκε πως ο λόγος προσλήψεων / αποχωρήσεων θα εκτιμάται κατά περίπτωση.
Κάτι αντίστοιχο έχει γίνει για τις 120 δόσεις, που τη μία μέρα λέγεται ότι θα καταργηθούν γιατί δεν φέρνουν έσοδα και δημιουργούν λάθος κουλτούρα και την επομένη ότι θα διατηρηθούν. Για τις απολύσεις στο Δημόσιο, που τη μια μέρα έρχονται και την επόμενη φεύγουν, για τις αναφορές περί επταήμερης εργασίας, για το «ξεπερασμένο» οκτάωρο, για την κατάργηση επιδομάτων, για τη 13η σύνταξη κ.α. Το ίδιο συνέβη και με τις εξαγγελίες για τα μέτρα ελάφρυνσης, που στην αρχή θα εφαρμόζονταν άμεσα αλλά μετά ανακοινώθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν σε βάθος χρόνου και με «προϋπόθεση» την επίτευξη ανάπτυξης 4%! Καθημερινά οι προγραμματικές εξαγγελίες ακολουθούν τη λογική «είπα - ξείπα». Το μόνο που εχει μείνει σταθερό είναι οι δεσμεύσεις για ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλισης.
Είναι δεδομένο πως στον πυρήνα της ΝΔ, στην ηγεσία και τα στελέχη, βρίσκεται μια ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Όπως είχε δηλώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «η κοινωνική ισότητα είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση». Αυτό που συμβαίνει είναι πως συχνά τους ξεφεύγουν οι «μαύρες» θέσεις και στη συνέχεια σπεύδουν να τις κάνουν «άσπρες», δημιουργώντας τελικά μια «γκρίζα» εκδοχή του προγράμματος. Για αυτό και τελικά κατέληξαν στο ασφαλές και ασαφές τρίπτυχο: «επενδύσεις - δουλειές - ασφάλεια». Η ΝΔ προσέρχεται στις εθνικές κάλπες με ένα «πρόγραμμα» που θυμίζει «τυχερή σακούλα». Μπορεί να μην ξέρεις τι θα βγάλει, όμως γνωρίζεις εκ των προτέρων τα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου