Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Σχέδιο... «καμμένη γη»


Η στάση της ηγεσίας της ΝΔ και των στελεχών της καθώς και των "σκληρών" των Βρυξελλών, λίγο πριν τις Εθνικές Εκλογές φαίνεται να προδιαγράφει τόσο το νεοφιλελεύθερο προγραμματικό πλαίσιο που θα εφαρμόσει αν γίνει κυβέρνηση όσο και τον τρόπο που θα επιχειρήσει να "δαιμονοποιήσει" το μεταμνημονιακό αποτύπωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει το πακέτο της με την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου. Ο Αλέξης Τσίπρας το είχε προαναγγείλει και με αυτήν την κίνηση δεσμεύει ουσιαστικά τη ΝΔ, που για επικοινωνιακούς λόγους και εκ του ασφαλούς είχε καταθέσει τροπολογία μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Εκμεταλλευόμενη τη μιντιακή υπεροπλία της, η ΝΔ έχει εξαπολύσει έναν πόλεμο "λάσπης" χαρακτηρίζοντας "ρουσφέτια" μια σειρά από αυτονόητες τελευταίες παρεμβάσεις στη Βουλή για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και θεσμικά μέτρα ευρείας κοινοβουλευτικής συμφωνίας, όπως ο νέος Ποινικός Κώδικας.

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται με προγραμματικές γενικότητες, που κοστολογούνται στα 7,5 δισ. τα οποία όπως ισχυρίζεται θα προέλθουν από μια ανάπτυξη που θα εκτοξευτεί στο 4% μέσα σε ενάμιση χρόνο! Πρόκειται για σενάριο φαντασίας, από αυτά που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν το ΔΝΤ οδηγώντας τη χώρα στη διάλυση όπως ομολόγησε κυνικά. Ένα σενάριο που αρχίζει να αποδομείται ήδη από τους ίδιους που το εξαγγέλλουν. Σε συνέντευξή του ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως η ΝΔ θα πρέπει να ελέγξει πρώτα τα δημοσιονομικά δεδομένα και ίσως να μην εφαρμόσει άμεσα τα μέτρα που εξαγγέλλει αλλά σε βάθος χρόνου.


Στην ίδια γραμμή ο άξονας Ρέγκλινγκ-Βέμπερ, που αναθάρρησε μετά τις ευρωεκλογές, που με ανάλογες θολές επισημάνσεις προετοιμάζει το έδαφος για να έχει "άλλοθι" η ΝΔ ώστε να μπορέσει να καταργήσει το πακέτο θετικών μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που έχει κοστολογηθεί από την κυβέρνηση και έχει ψηφιστεί και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Το σκηνικό συμπληρώνεται και με τα πρώτα δημοσιεύματα για "πιθανή τρύπα" στα δημοσιονομικά ώστε να δοθεί ο χώρος για το αφήγημα του ενός σκληρού πακέτου περιοριστικών πολιτικών που έχουν περιγράψει με κάθε σαφήνεια τα στελέχη της ΝΔ, το προηγούμενο διάστημα, πριν επιβληθεί η προεκλογική στρατηγική του "σιωπητηρίου".

Ενώ λοιπόν η χώρα έχει βγεί από τα μνημόνια, η οικονομία έχει θετική πορεία, με σημαντικές επιτυχίες στα δημοσιονομικά μεγέθη όπως καταγράφεται από όλους τους αρμόδιους φορείς, και τα ελληνικά ομόλογα είναι και πάλι ελκυστικά στις αγορές, φαίνεται πως επιχειρείται να ενεργοποιηθεί το παρωχημένο παλαιοκομματικό αφήγημα της "καμμένης γης" για να δικαιολογήσει το νεοθατσερικό πρόγραμμα μιας κυβέρνησης ΝΔ.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου