Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Για να ακυρώσουμε την ψεύτικη ατζέντα του «οδοστρωτήρα»



του Μάκη Κοψίδη
Η προεκλογική τακτική της ΝΔ βασίζεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά την μεταμφίεση των στελεχών και του ίδιου του Μητσοτάκη σε «πρόβατα». Μέχρι και ο Αδωνις σταμάτησε να τσιρίζει.  Την εκδικητικότητα και τον ρεβανσισμό που χαρακτηρίζει την μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών και του αρχηγού την αφήνουν για μετά τις εκλογές που θεωρούν ότι θα είναι κυβέρνηση. Δηλαδή την λογική του Σαμαρά «θα σας πάω ως το τέλος».
Ο δεύτερος άξονας αφορά την πραγματική ατζέντα του Κυριάκου που προεκλογικά την κρατά κρυφή. Στόχος της προεκλογικής αυτής τακτικής είναι να μην ενεργοποιήσουν  εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους και τους στείλουν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ψηφοφόρους που είτε απείχαν είτε ψήφισαν μικρότερα προοδευτικά κόμματα. Αυτή ακριβώς η τακτική υποδηλώνει ότι στην Πειραιώς φοβούνται την ανατροπή τον Ιούλιο.
Ποια είναι όμως τα μέτρα που θα εφαρμόσει ο Μητσοτάκης αν υποθέσουμε ότι βγαίνει πρωθυπουργός. Τα έχουν πει στελέχη του αλλά και ο ίδιος πριν ξεδιπλώσουν την προεκλογική τακτική τους.  Είναι γραμμένα σε video που τα μέσα ενημέρωσης των Μαρινάκη και Αλαφούζου κρύβουν για να προστατεύσουν τον «οδοστρωτήρα».
Η «καμένη γη» θα είναι η εισαγωγή και το πρόσχημα του «οδοστρωτηρα». Ηδη το ψελλίζουν.  Στην ίδια ρότα και πρωτοκλασάτα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ όπως ο Καμίνης που μιλά και για 4ο μνημόνιο. Κατά τα άλλα η ηγεσία Γεννηματά προφασίζεται ότι κρατά ίσες αποστάσεις από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Την «καμένη γη» όμως του Κυριάκου και του Στουρνάρα την υιοθετούν.

Πρώτο μέτρο του «οδοστρωτήρα» η μείωση της φορολογίας στο 20%. Τι ωραίο που ακούγεται. Όμως την τρύπα μερικών δις που θα προκαλέσει στα δημόσια ταμεία δεν μας λένε που θα την καλύψουν. Κρύβουν ότι θα περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες. Δηλαδή θα συρρικνώσουν το κοινωνικό κράτος κυρίως σε υγεία και παιδεία , θα περικόψουν επιδόματα(ενοικίου, αμέα, φοιτητών, στέγης, ανεργιας κτλ). Θα απολύσουν τους συμβασιούχους του δημοσίου. Θα ιδιωτικοποιήσουν δομές και λειτουργίες του δημοσίου σε όφελος μεγάλων επιχειρήσεων. Θα μεταφέρουν ένα μεγάλο ποσό της δημόσιας ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες στο όνομα της «ελεύθερης επιλογής» του ασφαλισμένου. Την τρύπα στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα θα την καλύψουν με περικοπές στις συντάξεις, επανερχόμενοι στον στόχο του Σόιμπλε για συντάξεις Βουλγαρίας.  
Θα κατεδαφίσουν τις εργασιακές σχέσεις με 7 ημέρες δουλειά  όπως ομολόγησε ο Κυριάκος στο κρυμμένο video. Θα καταργήσουν το «ιδεολόγημα» κατά Κυριάκο, το οκτάωρο, θα ελαστικοποιήσουν περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις, στο όνομα της ανεμπόδιστης ανάπτυξης. Θα πριμοδοτήσουν με άλλα λόγια την μεγάλη εργοδοσία διαλύοντας τα εργασιακά δικαιώματα. Θα καταργήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.  Θα αυξήσουν τα τιμολόγια των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας(ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, εισιτήρια μετρό κτλ). Αυτά είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που θα φέρει ο «οδοστρωτήρας». Και θα τα κάνει άμεσα αφού είναι γνωστό ότι οι όποιες επενδύσεις γίνουν η απόδοσή τους φαίνεται μετά τα 3-4 χρόνια.
Μπορούμε να ακυρώσουμε τα μέτρα του Μητσοτάκη: Μόνο με ανατροπή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, στις 7 Ιουλίου.  Αρκεί να ενεργοποιηθούν οι δύο «δεξαμενές» ψήφων που τρέμει ο Κυριάκος. Η πρώτη αφορά απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που στις ευρωεκλογές ψήφισαν άλλα κόμματα.  Τον Ιούλη με εντελώς διαφορετικό  τον χαρακτήρα των εκλογών είναι σίγουρο ότι μεγάλο μέρος αυτών των ψηφοφόρων παρά τις διαφωνίες, τους δισταγμούς θα δώσουν ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι γιατί η ψήφος σε μικρότερα κόμματα είναι χαμένη. Καμία ψήφος δεν είναι χαμένη. Αλλά χρήσιμη ψήφος υπάρχει. Θα απαντήσουν, λοιπόν ,  στο μεγάλο και πραγματικό δίλημμα, Τσίπρας ή Μητσοτάκης
. Η δεύτερη και μεγαλύτερη «δεξαμενή» ψήφων είναι αυτή που αφορά την μεγάλη αποχή που προήλθε από ψηφοφόρους που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές και δυσαρεστημένοι απείχαν στις ευρωεκλογές. Πρόκειται για «δεξαμενή» που περιλαμβάνει 600.000 περίπου ψηφοφόρους. Η συντριπτική τους πλειοψηφία αντιλαμβάνεται το μεγάλο πισωγύρισμα που θα επιφέρει τυχόν επικράτηση της ΝΔ. Θα προσέλθει στις κάλπες και όλες οι προυποθέσεις για αντιστροφή του αποτελέσματος θα υπάρουν. Η μεγάλη ανατροπή του Ιούλη είναι δύσκολη αλλά απολύτως εφικτή και ρεαλιστική.
left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου