Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Η Ν.Δ. στον τόπο του εγκλήματος


Το ένα έγκλημα συντελέστηκε με την είσοδο της χώρας στην εποχή των μνημονίων και την επιβολή των πολιτικών ακραίας λιτότητας που διέλυσαν τη χώρα και την κοινωνία. Η ομολογία του ΔΝΤ για τα λάθη και τις πραγματικές επιδιώξεις των εν λόγω πολιτικών ήταν τόσο κυνική όσο και αποκαλυπτική. Το άλλο έγκλημα είχε συντελεστεί λίγα χρόνια νωρίτερα, επί διακυβέρνησης ΝΔ, και επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, από τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος μίλησε για τους υπεύθυνους της ελληνικής χρεοκοπίας. 
Πρόκειται για την πλέον εμφατική επιβεβαίωση των ευθυνών της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, μιλώντας σε φόρουμ της ΕΚΤ, έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2004 μέχρι το 2009, παρουσίαζε παραποιημένα στοιχεία για το ελληνικό χρέος σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστό του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η χρεοκοπία να έρθει ως φυσική εξέλιξη μόλις αυτά αναθεωρήθηκαν. Δεν πρόκειται για κάποια μεμονωμένα λάθη, αλλά για συστηματική απόκρυψη στοιχείων με δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και κοινωνία
Ο Γιούνκερ περιέγραψε στο υψηλότερο επίπεδο την επιτομή της «καμένης γης». Πρόκειται όμως για συνήθη πρακτική της Δεξιάς αφού και η επόμενη κυβέρνηση με Πρωθυπουργό το Σαμαρά, βλέποντας την ήττα να έρχεται, φρόντισε να μην ολοκληρώσει τις αναγκαίες αξιολογήσεις, παράτησε την οικονομία και παρέδωσε στην επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μια, κατ΄ουσίαν, χρεοκοπημένη χώρα που δεν είχε στα ταμεία χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Η πολιτική ευθύνη ποτέ δεν αποδόθηκε πλήρως ούτε για το σκέλος της δημοσιονομικής χρεοκοπίας αλλά ούτε για το σκέλος της αναπτυξιακής χρεοκοπίας, που είχε επέλθει πολύ νωρίτερα. Και σήμερα η ΝΔ επιθυμεί την επιστροφή της στην εξουσία, κατηγορώντας μάλιστα τους πολιτικούς της αντιπάλους για «καταστροφή» της χώρας και ζητώντας «λευκή επιταγή» για ένα θολό πρόγραμμα, όπως μαρτυρά η ασάφεια του και η συστηματική διγλωσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρώντας ότι έχει ήδη κερδίσει, αναίρεσε ακόμη και τη βασικότερη εξαγγελία της προεκλογικής του εκστρατείας, που είναι οι μειώσεις φόρων για τη «μεσαία τάξη» την οποία μετέθεσε για το μέλλον και πάντα υπό την προϋπόθεση του νέου «success story» που μιλά για ανάπτυξη 4%.
Μαζί με τα εργασιακά «λάστιχο», τις ιδιωτικοποιήσεις σε βασικούς τομείς του ελληνικού κράτους, όπως είναι η Υγεία, και τη μεγάλη περικοπή δημοσίων δαπανών, που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί, το κεντρικό προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ του Μητσοτάκη είναι «λιγότεροι φόροι, ανάπτυξη, δουλειές». Δεν υπάρχει προεκλογική περίοδος στη μεταπολίτευση που η ΝΔ να μην υποσχέθηκε ακριβώς το ίδιο. Τα αποτελέσματα του παρελθόντος κρίνουν και την αξιοπιστία των πολιτικών δυνάμεων που χρεοκόπησαν τη χώρα αλλά ζητούν διαρκώς την εξουσία για να τη «σώσουν».
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου