Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Ένας «Σουλτάνος» σε αποσταθεροποίηση


Η ηχηρή ήττα του Ερντογάν στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, είναι πολύ μεγαλύτερη από τα στενά εκλογικά όρια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο "Σουλτάνος" θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και θα αποδεχτεί το "στραπάτσο".
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου (επαν)εξελέγη Δήμαρχος στον Μητροπολιτικό Δήμο της μεγαλύτερης και πιο εύρωστης πόλης της Τουρκίας. Ηττημένος δεν είναι ο , τύποις αντίπαλος, πρώην Πρωθυπουργός Μπιναλίμ Γιλντιρίμ, αλλά ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος επιζητώντας με κάθε μέσο τις επαναληπτικές εκλογές, προκάλεσε μια δεύτερη, ακόμη πιο εμφατική ήττα σε σχέση με την οριακή πρώτη επικράτηση του Ιμάμογλου.
Στο πρόσωπο του νέου Δημάρχου Κωνσταντινούπολης συσπειρώθηκαν όλες οι κοσμικές και άλλες πολιτικές δυνάμεις που αντιδρούν στο αυταρχικό καθεστώς, στη μόνιμη πλέον στέρηση δημοκρατικών ελευθεριών, στην υπερσυγκέντρωση όλης της πολιτικής, οικονομικής, μιντιακής αλλά και θεσμικής εξουσίας... στον μέχρι πρότινος παντοδύναμο "Σουλτάνο" Ερντογάν. Και το πέτυχαν ακριβώς στον Δήμο που αποτέλεσε το εφαλτήριο της πολιτικής εκτόξευσης του Ερντογάν πριν από 25 χρόνια.
Η διεθνής απομόνωση του Τούρκου Προέδρου, οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η κόντρα με τις ΗΠΑ, η επερχόμενη κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, η διάρρηξη των δεσμών που είχε αναπτύξει με την τουρκική κοινωνία και η πρώτη μεγάλη εκλογική του ήττα, αποτελούν ενδείξεις παρακμής και αποσταθεροποίησης ενός προσωποπαγούς καθεστώτος, όπως συμβαίνει συχνά στην ιστορία.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα παραδώσει το όπλα ή ότι δεν θα προσπαθήσει άμεσα να αντιστρέψει τις εντυπώσεις σε βάρος του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ένας Ερντογάν σε δύσκολη θέση που θα επιχειρήσει ρελάνς είναι πάντα παράγοντας προβλημάτων στην παρούσα φάση. Ειδικά τα Ελληνοτουρκικά, οι γκρίζες ζώνες, οι ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας θα μπορούσαν να είναι ένα πεδίο προκλήσεων, όπως υπήρξαν και τις τελευταίες μέρες, ενδεχομένως και στο πλαίσιο της προεκλογικής πόλωσης που επιχείρησε. Και σε αυτή την προφανή του αποσταθεροποίηση είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου