Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Oι «σωτήρες» του ασφαλιστικού


Μόλις το πολύπαθο ασφαλιστικό στην Ελλάδα διασώθηκε, οικοδομήθηκε σε ορθολογική βάση και έγινε πλεονασματικό, γίνεται στόχος μιας νέας μεγάλης «μεταρρύθμισης» της ΝΔ που οδηγεί στην κατεδάφισή του και μάλιστα «εν κρυπτώ», καθώς αν και έχει εξαγγελθεί, αποκρύπτεται και δεν περιέχεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος.
Η πρόθεση της ΝΔ για δημιουργία «ιδιωτικού πυλώνα», κοινώς για την παράδοση σε ιδιωτικά κεφάλαια της επικουρικής ασφάλισης, είναι γνωστή και δημιουργεί φόβους, οι οποίοι επιτείνονται από το γεγονός ότι όλες οι αναφορές των στελεχών της χαρακτηρίζονται από κρυψίνοια και μισόλογα όπως συνέβη με τον Τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα που έκανε λόγο για μια αναγκαία προεργασία και «προετοιμασία» της κοινωνίας για το νέο σύστημα.
Σύμφωνα μάλιστα με τις αποκαλύψεις, δεν θα πρόκειται απλώς για ένα μοντέλο Πινοσέτ αλλά για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης γεγονός που σημαίνει μεταφορά 75 δις σε ιδιώτες  και απόλυτη εκχώρηση ακόμη και της καταβολής των επικουρικών συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πάψει να υπάρχει η ασφάλεια και η βεβαιότητα του δημόσιου συστήματος, μοιραία θα προκληθούν μειώσεις για να εξοικονομηθούν κέρδη για τους ιδιώτες αλλά και μια μεγάλη «κλοπή» από την τρύπα που θα δημιουργήσει η μετάβαση στο νέο σύστημα.  Δεν είναι τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από την παράδοση δημόσιου πλούτου σε ιδιωτικές εταιρείες, με τις οποίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει επαφές, προεξοφλώντας τη νίκη της στις εκλογές.
Είναι πολλά τα παραδείγματα κατάρρευσης ασφαλιστικών εταιρειών,  όχι μόνο μικρών εγχώριων αλλά και πολυεθνικών κολοσσών που έχουν αναλάβει αντίστοιχους ρόλους. Το αποτέλεσμα ήταν να εξανεμιστούν οι οικονομίες των ασφαλισμένων ή να κληθούν τα κράτη να καλύψουν τις υπέρογκες ζημιές, άρα και πάλι οι ασφαλισμένοι.
Οι δυνάμεις που καλλιεργούν την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος ισχυρίζονται ότι το δημόσιο δεν είναι ικανό να αξιοποιεί τα αποθεματικά του. Είναι ακριβώς οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που από το 1950 τοποθέτησαν τα αποθεματικά άτοκα (!) στην Τράπεζα της Ελλάδας για να χρηματοδοτηθούν οι μεγάλοι, κατά τα άλλα «αυτοδημιούργητοι», βιομήχανοι. Που τα σκόρπισαν στο χρηματιστήριο αργότερα, τζογάροντας για να υπηρετήσουν το πολιτικό τους αφήγημα και τα αποτελείωσαν με τα «δομημένα ομόλογα» χωρίς ποτέ κανείς να απολογηθεί για τη ληστεία. Στο τέλος, με το PSI, και το «κούρεμα» επήλθε η απόλυτη καταστροφή για το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο σήμερα καταφέρνει να ανασαίνει ξανά με πλεονάσματα και βάση την εγγυημένη βιωσιμότητα για δεκαετίες.
Η ΝΔ επιμένει να μην δίνει απαντήσεις για το κόστος με το οποίο θα επιβαρύνει τα δημόσια έσοδα το σχέδιό της, ποιος θα εγγυάται την καταβολή της επικουρικής σύνταξης σε πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους και τι άλλες δυσμενείς αλλαγές σχεδιάζει. Είναι σαφές ότι εντάσσεται σε ένα σκληρό πακέτο νεοφιλελεύθερων πολιτικών και διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Οι «σωτήρες» του Ασφαλιστικού ετοιμάζονται να το «σώσουν» και πάλι. Ο λογαριασμός των «μεταρρυθμίσεων» τους, όπως πάντα, έρχεται μετά και είναι δυσβάσταχτος. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου