Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ν. Δένδιας: Από τα "κόκκινα δάνεια" στο Πεντάγωνο


dendias avramo cockpite

της Ε. Γισδάκη

Ο Νίκος Δένδιας αφήνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και αναλαμβάνει καθήκοντα Υπουργού Άμυνας, στη θέση του Δ. Αβραμόπουλου. Έντονο παρασκήνιο. Πως από το οικονομικό μεταφέρθηκε σε αμιγώς πολιτικό Υπουργείο.
Αιφνιδίως το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε το μίνι ανασχηματισμό, που προκαλείται από την μετακίνηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες, όπου αναλαμβάνει καθήκοντα Επίτροπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Νέος Υπουργός Άμυνας, στη θέση του, ορίστηκε ο Νίκος Δένδιας, ενώ τη θέση Δένδια στο Υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας.
Ο κ. Δένδιας λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά.
Πρώτα η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και μετά η ορκωμοσία
Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης, ανέφερε ότι εκείνος θα φέρει τη Δευτέρα το πρωί στη Βουλή τη ρύθμιση για τα "κόκκινα δάνεια" και μετά, το απόγευμα, θα γίνει η ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Επίσης, είπε ότι ενημερώθηκε από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους, ότι είναι η επιλογή του πρωθυπουργού για τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ενώ είχε τη δυνατότητα να συζητήσει για λίγο και με το διάδοχό του στο υπουργείο Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα ο οποίος επίσης βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να βοηθήσει τον κ. Σκρέκα σε οτιδήποτε εκείνος χρειαστεί, επισημαίνοντας ότι τους συνδέει μακρά φιλία.
Η ορκωμοσία θα γίνει τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014, στις 17:30.
Η νέα θέση
Ο κ. Δένδιας αναλαμβάνει ένα πολιτικό υπουργείο σε μία κρίσιμη περίοδο λόγω των εντάσεων με την Τουρκία.
Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, στην απόφαση του κ. Σαμαρά βάρυνε το σοβαρό προφίλ του πρώην υπουργού Ανάπτυξης, καθώς κρίθηκε ότι θα μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα στο εξωτερικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τι προηγήθηκε
Το σενάριο που είχε κυκλοφορήσει ευρύτατα μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής έφερνε στο τιμόνι του Υπουργείου Άμυνας τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Οι εισηγήσεις να ηγηθεί ο κ. Σαμαράς του υπουργείου Άμυνας (με άλλον έναν αναπληρωτή υπουργό από τη ΝΔ δίπλα στη Φώφη Γεννηματά η οποία είναι επίσης αναπληρώτρια) σκόνταψαν στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στην Κύπρο.
Κάπως έτσι προέκυψε ο Νίκος Δένδιας αντί του Πρωθυπουργού. "Λόγω σημειολογίας αλλά και επειδή αυτές οι εξελίξεις στο στρατιωτικό υπουργείο προκαλούν αυξημένη επαγρύπνηση και λεπτούς χειρισμούς", έλεγαν καλά πληροφορημένες πηγές.
Το παρασκήνιο και η κόντρα με Χαρδούβελη
Λέγεται πάντως ότι στην μετακίνησή του έπαιξε ρόλο η εμπλοκή που δημιουργήθηκε με την Τρόικα στη διαμόρφωση των δύο νομοσχεδίων για τα «κόκκινα» δάνεια και για τα χρέη προς το Δημόσιο.
Η αλλαγή δεν ήταν τυχαία καθώς δεν η συνεργασία του κερκυραίου πολιτικού με τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη δεν ήταν και τόσο αρμονική. Οι συγκρούσεις των δυο ήταν αρκετές στο πρόσφατο παρελθόν.
Μπορεί να τους χώριζε ένας μόνο όροφος καθώς συστεγάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο φαίνεται πως τους χωρίζουν πολλά περισσότερα. Ο Νίκος Δένδιας με τον Γκίκα Χαρδούβελη δεν κατάφεραν να βρουν την «χρυσή τομή» για το θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων με αποτέλεσμα να μην έχει κατατεθεί ακόμα στην βουλή.
«Τι να σας πω, δεν μπορώ να συνεννοηθώ!»
Το πιο πρόσφατο συμβάν ήταν την περασμένη Πέμπτη όταν ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε τους βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της βουλής και δήλωσε έτοιμος για την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου.
Οι «γαλάζιοι» βουλευτές συμφώνησαν με τα όσα τους παρουσίασε ο Ν. Δένδιας, όμως όταν εξέφρασαν την απορία γιατί δεν έχει κατατεθεί ακόμα προκειμένου να πάρει ανάσα η αγορά, ο υπουργός Ανάπτυξης σύμφωνα με πληροφορίες είπε με νόημα «Τι να σας πω; Δεν μπορώ να συνεννοηθώ» δείχνοντας ουσιαστικά τον υπουργό Οικονομικών.
Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο και απάντησε πως αυτό το γνωρίζει ο κ. Δένδιας που είναι και ο εποπτεύων υπουργός.
O Νίκος και το twitter...
Στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση του για τη μετακίνηση του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε ο Νίκος Δένδιας και μάλιστα μέσω Twitter.
Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας στην ανάρτηση του σημείωσε πως είναι τιμή του η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι πλήρως το μέγεθος της ευθύνης σε αυτή τη συγκυρία».

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου