Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Άλλο αθώωση, άλλο παραγραφή


Με τη δρομολογούμενη παράδοση των πορισμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία και τη διαφαινόμενη διαπίστωση ευθυνών από την πλευρά της πλειοψηφίας σε πολιτικά πρόσωπα, η σκληρή αντιπαράθεση θα επανέλθει στο πολιτικό σκηνικό με κυρίαρχο επίδικο τη διαφθορά.

Η Υγεία δεν είναι ένας τυχαίος χώρος αλλά η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση προβληματικής διαχείρισης του πολιτικού προσωπικού, καθώς η αποδεδειγμένη σπατάλη συνέβαλε καθοριστικά στη χρεοκοπία της χώρας. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι ακόμη και στην περίοδο των μνημονίων ενώ η δημόσια Υγεία διαλυόταν, καταγράφονται σοβαρές ενδείξεις διασπάθισης, που εμπλέκουν 5 υπουργούς σε 4 υποθέσεις που ερεύνησε η Εξεταστική Επιτροπή.

Μάλιστα εμπλέκονται κάποια από τα πλέον «τοξικά» στελέχη, που συνηθίζουν να μεταχειρίζονται την πόλωση, συχνά εκτός ορίων, όπως οι Ά. Γεωργιάδης, Α. Λοβέρδος, Μ. Βορίδης. Δεν περνά απαρατήρητο ότι ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, ανάμεσα σε άλλες απαξιωτικές εκφράσεις για τη διαδικασία της Εξεταστικής, χρησιμοποίησε και το επιχείρημα ότι «έχουν όλα παραγραφεί».


Αυτό ενδεχομένως δείχνει και την αντίληψη που διέπει ένα μέρος του πολιτικού συστήματος που δεν υπερασπίζεται τις πράξεις του αλλά καλύπτεται πίσω από την παραγραφή, που εξασφαλίζει η κατάπτυστη συνταγματική διάταξη. Άλλωστε δεν πάνε ούτε 10 χρόνια που κάποιοι έκλεισαν ακόμη και τη Βουλή προκειμένου να παραγραφούν σκάνδαλα μιας ολόκληρης κυβέρνησης.

Η διαλεύκανση των υποθέσεων διαφθοράς με αιχμή την Υγεία έχει ευρύτερη πολιτική σημασία. Καθώς αναμένονται εξελίξεις στην άλλη μεγάλη υπόθεση της Novartis, διαπιστώνεται ότι σε μια σειρά από σκάνδαλα, που ερευνήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αναδείχθηκαν - εκτός των άλλων - και οι ευθύνες πολιτικών, υπηρεσιακών αλλά και δικαστικών αρχών για την καθυστέρηση αλλά και τη συσκότιση της έρευνας.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου