Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Θρησκευτικά ουδέτερο παπά μου, σημαίνει όχι αυταπάτες



Τίποτα δεν χρειάζεται να εννοήσουμε ευλογημένε...

της Εβελίνας Μάνεση
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, στον 21ο αιώνα, ζητά να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε θρησκευτικά ουδέτερο. Τίποτα δεν χρειάζεται να εννοήσουμε ευλογημένε. Μιλά η λέξη από μόνη της. Ουδέτερο. Φέρει μπροστά της ένα αρνητικό μόριο. Ένα «οὐ». Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, δηλαδή. Κι εδώ τελειώνει η συζήτηση. Αν επιθυμεί ο αρχιεπίσκοπος να ξαπλώσει τη λέξη «ουδέτερος» στο κρεβάτι του Προκρούστη προκειμένου να τη φέρει στα ίσα της εκκλησίας, ας το κάνει με τους φανατικούς του. Αυτή η χώρα είναι γεμάτη από τέτοιους. Όντως, η ελληνική κοινωνία δεν περιορίζεται σε μία κάποια πίστη, όπου καθένας την κρατά για λογαριασμό του, δίνοντας χώρο στην ανεξιθρησκεία. Αντιθέτως, διέπεται από θρησκευτικό φανατισμό και μισαλλοδοξία. Στις αρχές της 3η χιλιετηρίδας, έξω από την πόρτα που οδηγεί στα χειρουργεία δημόσιων νοσοκομείων, μπορεί κανείς να δει λυόμενη εκκλησία. Η οποία δεν στήθηκε από μόνη της μέσα σε ένα χώρο όπου τον πρώτο λόγο έχει μια επιστήμη. Σχολική αίθουσα δεν νοείται χωρίς την Παναγία και τον Χριστό τους, και τα αβάπτιστα είναι δακτυλοδεικτούμενα. Καμία υπηρεσία δεν υπάρχει άνευ θρησκευτικών εικόνων σε θέσεις περιωπής, κι οι υπολογιστές και τα γραφεία των υπαλλήλων συχνά είναι μικρά εικονοστάσια.  Υπάρχουν άνθρωποι που δέχονται να παραδώσουν τη δωρεάν νοσοκομειακή τους περίθαλψη διότι άθεο δεν ψηφίζουν. Άνθρωποι που προσκαλούν μητροπολίτες να διώξουν τις τσούχτρες από τη θάλασσα. Κι όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει όλον αυτόν τον φανατισμό, είναι Γενίτσαρος.
Η θρησκεία στηρίζεται στην ενοχή, έχει τις ρίζες της στον φόβο του πατέρα κατά την παιδική ηλικία. Ο προσωπικός Θεός δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας υπερυψωμένος πατέρας ή, όπως λέει ο Φρόιντ, μια καλή νεύρωση, από την οποία δεν γλιτώνει εύκολα κάποιος. Κι αυτή η χώρα είναι παραδομένη από μόνη της στη νεύρωση που λέγεται θρησκεία. Ας μην ανησυχεί λοιπόν ο αρχιεπίσκοπος πάσης Ελλάδος. Ο τόπος θεμελιώθηκε πάνω στο τρίπτυχο πατρίς θρησκεία οικογένεια.  Η χώρα κατοικείται από φανατικούς φονταμενταλιστές, από θρησκομανείς κι όχι από άτομα που η πίστη τους είναι ήπια κι απαλλαγμένη από μίσος προς την ανεξιθρησκεία. Το θρησκευτικά ουδέτερο σε τούτον τον τόπο θα αργήσει να βγάλει ρίζες. Ειδικά σε μία εποχή όπου το παγκόσμιο ακροδεξιό περιβάλλον θρέφει τον σκοταδισμό.
Όσο για εμάς, που δεν μας διακατέχει η θρησκοληψία, ας συνεχίσουμε να πορευόμαστε με τη γνώση, που στο τέλος τέλος δεν είναι αυταπάτη.  Αυταπάτη είναι να πιστεύαμε ότι μπορούμε να πάρουμε από αλλού ό,τι η γνώση δεν μπορεί να μας δώσει.
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου