Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Στο ίδιο καζάνι όλοι…



του Τάσου Παππά
Αντιπερισπασμός: «ενέργεια που γίνεται με σκοπό να αποσπάσει την προσοχή και ιδίως να εμποδίσει τη δράση του αντιπάλου στο σημείο που μας ενδιαφέρει». Κλασική τακτική που χρησιμοποιείται στον πόλεμο και στην πολιτική, που είναι πόλεμος με άλλα μέσα.
Κυβερνήσεις και κόμματα όταν είναι σε πίεση για πράξεις ή παραλείψεις των ηγεσιών τους προσπαθούν, με τη βοήθεια των φιλικών τους μέσων ενημέρωσης, να αλλάξουν την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης είτε θέτοντας στην ημερήσια διάταξη άλλα ζητήματα για να αποπροσανατολίσουν είτε δημιουργώντας σκιές για τους αντιπάλους τους ώστε να βρεθούν και κείνοι στην ίδια δυσάρεστη θέση του εγκαλούμενου.
Μερικές φορές οι αντιπερισπασμοί είναι επιτυχημένοι. Οι δράστες καταφέρνουν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα, να κερδίσουν χρόνο και να οργανώσουν την άμυνά τους. Κάποιες φορές, όμως, πρόκειται για αντιπερισπασμούς πανικού.
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δράστες επιχειρούν να αναποδογυρίσουν την πεισματάρικη πραγματικότητα, κάνουν ανάρμοστους συμψηφισμούς, διακινούν νοσηρές φήμες, κατασκευάζουν βρόμικες ιστορίες, με απώτερο στόχο να δημιουργηθούν συνθήκες γενικευμένης καχυποψίας. Δεν τους ενδιαφέρει να αποδείξουν την αθωότητά τους – προφανώς γιατί αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση λόγω του κακόφημου παρελθόντος τους· τους ενδιαφέρει να φέρουν δίπλα τους στο εδώλιο και τους άλλους, ώστε οι «ένορκοι» (δηλαδή οι πολίτες) να μπερδευτούν και να μην μπορούν να καταλήξουν σε σαφή ετυμηγορία.
Αυτό κάνουν συστηματικά από τον Ιανουάριο του 2015 οι μόνιμοι ιδιοκτήτες της εξουσίας απέναντι στους περιστασιακούς ενοικιαστές. Οποτε έσκαγε ένα θέμα με ποινική διάσταση, στο οποίο υπήρχε εμπλοκή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, είχαμε καταγγελίες για σκευωρίες που στήνει η άθλια σπείρα του Μαξίμου και ταυτοχρόνως εκτόξευση κατηγοριών κατά μελών της κυβέρνησης για συμμετοχή σε σκάνδαλα. Θυμίζω μερικά από τον μακρύ κατάλογο:
-Μας λέτε ότι στα οικονομικά μας (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ) έχουν γίνει όργια, ότι χρωστάμε της Μιχαλούς και ότι προσπαθούμε να γλιτώσουμε με προκλητικές ρυθμίσεις που εξασφαλίσαμε από τις τράπεζες; Σας λέμε ότι κάτι ύποπτο υπάρχει στη μετοχική σύνθεση της «Αυγής» και ότι δεν είναι και πολύ καθαρά τα πράγματα σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κεντρικών γραφείων σας στην Κουμουνδούρου. Δεν είναι της ίδιας βαρύτητας; Δεν μας νοιάζει. Ντόρος να γίνεται.
-Ξεκίνησε έρευνα για τα «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του; Απαντάμε: Πώς έγινε καθηγήτρια η σύντροφος του πρωθυπουργού; Πώς απέκτησε ο Τσίπρας την κατοικία όπου μένει; Μήπως την πήρε σε πλειστηριασμό και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της αυτοκτόνησε; Πώς είπατε; Ζήτησε συγγνώμη ο δράστης; Ε και;
-Υποστηρίζετε ότι υπουργοί μας (της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ) ήταν βουτηγμένοι στα σκάνδαλα; Ο Κατρούγκαλος όταν ήταν υπουργός Εργασίας έστελνε στο δικηγορικό γραφείο του υποθέσεις που είχαν σχέση με τον νόμο του. Δεν έχει καμία σημασία που οι καταγγέλλοντες ταπεινώθηκαν και υποχρεώθηκαν να ανακαλέσουν.
-Φτιάχνετε εξεταστικές επιτροπές για την Υγεία; Εμείς να δείτε πόσες θα φτιάξουμε όταν επιστρέψουμε στη φυσική θέση μας. Μέχρι και τους κλητήρες των γραφείων σας θα παραπέμψουμε.
-Μας καταγγέλλετε ότι πήραμε μίζες από τη Siemens; Τους διαγράψαμε τους διεφθαρμένους. Με την ευκαιρία, ποια είναι η σχέση σας με τον επιχειρηματία Καλογρίτσα που τον κατεβάσατε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες;
Πόσα πήρε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος για να κάνει αβαβά το θέμα με την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία; Θέλετε στοιχεία; Θα τα δείτε σε λίγους μήνες, όταν θα πάρουμε την εξουσία. Τι νομίζετε, έχουμε και εμείς τους ανθρώπους μας στη Δικαιοσύνη. Τώρα λουφάζουν, αλλά μόλις τους δοθεί η ευκαιρία θα δράσουν για λογαριασμό της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης την οποία εμείς σεβόμαστε απολύτως. Μη γελάτε. Τα γέλια θα σας βγουν ξινά.
-Τολμούν επίορκοι εισαγγελείς να εμπλέκουν τον πρώην πρωθυπουργό Σαμαρά στο σκάνδαλο Novartis; Φάτε μια μήνυση και ετοιμαστείτε να καθίσετε στο σκαμνί όταν έρθει η ώρα. Ο Αντώνης δεν παίζει με αυτά. Ναι, αλλά στο παρελθόν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε αφήσει βροντώδεις υπαινιγμούς για συναλλαγή του Αντώνη με επιχειρηματικά συμφέροντα την περίοδο που έπεσε η κυβέρνησή του και είχε κάνει λόγο για μαύρες νάιλον σακούλες τίγκα στα πεντοχίλιαρα τα οποία μοίραζε το υπουργείο Εξωτερικών σε δημοσιογράφους, όταν επικεφαλής ήταν ο Αντώνης. Εκείνον γιατί δεν τον έκατσε στο σκαμνί; Τι πάτε και θυμάστε τώρα. Αυτά είναι αρχαία ιστορία. Περασμένα ξεχασμένα.
-Βάζετε στο κάδρο τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνη Γεωργιάδη για κάποιες υπογραφές του και για μερικές προσλήψεις στο γραφείο του; Θα σας γδάρει ζωντανούς. Να απολογηθείτε για τους μαζικούς διορισμούς Καρανικαίων στο κράτος.
-Εχετε το θράσος, τιποτένια ανθρωπάρια, να ανοίξετε τους λογαριασμούς του Κώστα Σημίτη; Εμείς, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, βάζουμε θέμα Προκόπη Παυλόπουλου. Μία σας και μία μας.
Η επιδίωξη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι να δημιουργηθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχουν βρόμικοι και ενάρετοι, αφού «όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε». Τώρα, αν αυτή η επιλογή βλάπτει συνολικά το πολιτικό σύστημα, πλήττει βάναυσα τον κοινοβουλευτισμό και εμπεδώνει στην κοινωνία την αντίληψη περί συλλογικής ενοχής, τους αφήνει παγερά αδιάφορους. Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων.
EFSYN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου