Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Fake News: Ένα τεράστιο πρόβλημα για την ενημέρωση και τη δημοκρατία


Στα 10 χρόνια που το Τvxs.gr βρίσκεται στον αέρα η ενημέρωση υπέστη μια εντυπωσιακή μετάλλαξη όπως και όλος ο πλανήτης. Μαζί με την εδραίωση της ιντερνετικής δημοσιογραφίας ο δημόσιος χώρος βίωσε την εκτίναξη των fake news ταυτόχρονα με την κυριαρχία των κοινωνικών δικτύων.

Το φαινόμενο δεν είναι μια μόδα ή ένα σημάδι των καιρών αλλά ένα τεράστιο πρόβλημα που πλήττει την ενημέρωση και τη δημοκρατία.  Οι ψευδείς ειδήσεις που αρχίζουν να διακινούνται συστηματικά δεν είναι απλώς ενδείξεις διαταραχής της πληροφόρησης. Είναι ειδήσεις που κατασκευάζονται ή διογκώνονται με συγκεκριμένη σκοπιμότητα και εξυπηρετούν ένα συγκεκριμένο ακραίο πολιτικό αφήγημα, οπουδήποτε στον κόσμο.


Στη ελληνική δημόσια σφαίρα, τα fake news δεν είναι μια περιθωριακή διαδικασία, αλλά μια καθημερινότητα στη δημοσιογραφία, που επηρεάζει το πολιτικό σύστημα και υποβαθμίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Όχι μόνο στη χώρα αλλά και παγκοσμίως στη διακίνηση ψευδών ειδήσεων έχει βασιστεί η υπερσυντηρητικοποίηση των πολιτικών συστημάτων και η ανάδειξη της ακροδεξιάς και των οικονομικών συμφερόντων που την προωθούν με όχημα δημαγωγικές και εύπεπτες αναλύσεις και δαιμονοποίηση του διαφορετικού.

Όσοι νοιάζονται για την ποιότητα της δημοκρατίας στον δυτικό κόσμο και τη διάσωση της αξιοπρέπειας της δημοσιογραφίας οφείλουν να αντιμετωπίσουν τη σύγχρονη μάστιγα των fake news σε δύο επίπεδα. Αρχικά σε επίπεδο θεσμικό,  όπως με τον έλεγχο στη διακίνησή τους, από  τους παρόχους και τα κοινωνικά δίκτυα που ελέγχουν σχεδόν μονοπωλιακά τη διάχυση της πληροφόρησης. Kαι σε δεύτερο επίπεδο, στην εκπαίδευση και τη δημιουργία δημοκρατικών πολιτών με κριτική σκέψη και αγωγή στους θεσμούς.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου