Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Άκου, παπά



Η σημερινή ανακοίνωση του «Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος» (του “παπαδαριού” για να συνεννοούμαστε) κατά της χθεσινής συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου, σχετικά με τις σχέσεις Κλήρου – Πολιτείας, αναδεικνύει με τον πιο αποκρουστικό τρόπο την αρρωστημένη, παρά φύσιν σχέση των «εκπροσώπων του Θεού» με την κοινωνία και το κράτος.
γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης
Με την ανακοίνωσή τους, οι «μουτζαχεντίν» της Ελλαδικής εκκλησίας, όχι μόνο απαιτούν να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μισθοδοσία τους απευθείας από το δημόσιο, αλλά απειλούν με «πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία αντιδράσεις».
«Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, θα δώσει αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία. Οι αντιδράσεις μας πρόκειται να είναι μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία…()… Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν… ()… Σε κάθε δύσκολη εποχή της Ελληνικής ιστορίας όποιος τα έβαλε με την Εκκλησία ηττήθηκε κατά κράτος», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση των παπάδων. Μια ανακοίνωση που εκτός των απειλών, αντισταθμίζει την πληρωμή του μισθού τους από τον Έλληνα φορολογούμενο, με μια γενική αναφορά για τα «όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία».
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών, π. Γεώργιος Σελλής, δήλωσε πως «Θα πολεμήσουμε να παραμείνει το σημερινό καθεστώς. Με αγώνες μπήκαμε στο ενιαίο μισθολόγιο, δεν μπορεί να μας πάρουν κεκτημένα δικαιώματα ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός που συμφώνησαν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν».
Ως είθισται, παραληρηματική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο μητροπ-αλήτης Αμβρόσιος. Μια ανακοίνωση που θα μπορούσε εύκολα να είχαν συνυπογράψει Άδωνις και Βορίδης, καθώς περιλαμβάνει από τον Καρανίκα και τον αστεφάνωτο Τσίπρα με τα αβάπτιστα παιδιά, μέχρι το «αδηφάγο Ελληνικό Κράτος» και -το αγαπημένο του θέμα- τον «συμμοριτοπόλεμο».
Όπως συγκεκριμένοι πολιτικοί πιστεύουν ότι είναι -επίσης ελέω Θεού- νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας, έτσι και οι παπάδες στήνουν ταμπούρι για να υπερασπιστούν το ασκέρι τους.
Άκου λοιπόν, παπά, για να εξηγούμαστε.
Η εποχή που το θρησκευτικο-πολιτικό σινάφι σου, καθόριζε τις νόρμες στην ηθική, την κοινωνία, ακόμα και τον έρωτα, μπορεί να μην έχει περάσει ακόμα, αλλά η δύναμή σας εξασθενεί. Το ξέρετε. Το οσμίζεστε. Γι αυτό και αντιδράτε έτσι.
Εσύ παπά, είσαι το βάρος, όχι ο μισθός σου.
Εσύ, οι πολιτικοί σου συνοδοιπόροι, οι μικροαστοί νοικοκυραίοι στους οποίους απευθύνεσαι και οι ιδέες σας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο βαρίδι μιας κοινωνίας που μπορεί και πρέπει να προχωρήσει μπροστά.  
Άκου, παπά,
Αργά ή γρήγορα το ελληνικό κοσμικό κράτος με πλήρη και μη αναστρέψιμο διαχωρισμό από την εκκλησία, θα γίνει πραγματικότητα.
Ένα κοσμικό κράτος, που η πίστη των πολιτών του, δε θα είναι όπλο στα χέρια σου και στις αρρωστημένες διαθέσεις κάθε ακρο-δεξιού πολιτικάντη.
Ένα κοσμικό κράτος, όπου θα σέβεται καθολικά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, αλλά στο Σύνταγμά του η θρησκεία δε θα έχει καμία θέση αναφοράς.
Ένα κοσμικό κράτος, χωρίς θρησκευτικές εικόνες στα σχολεία, στα δικαστήρια και στις δημόσιες υπηρεσίες. Χωρίς θρησκευτικούς όρκους.
Ένα κοσμικό κράτος, που η ντροπή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η υποχρεωτική πρωινή προσευχή στα σχολεία, δε θα είναι αποδεκτή ούτε καν ως φάρσα. Όπως και ο βάρβαρος, υποχρεωτικός εκκλησιασμός για τους μαθητές, μαζί με τις παρελάσεις και το προσηλυτιστικό μάθημα των θρησκευτικών.
Ένα κοσμικό κράτος, που «ανώμαλοι» θα είναι αυτοί που κυκλοφορούν με χρυσά άμφια και μεγαλώνουν τα παιδιά τους με παραμύθια για καρπερούς κρίνους και θεανθρώπους που περπατάνε στο νερό. Που τους φαίνεται φυσιολογικό να μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο ότι ο Θεός δημιούργησε τον Αδάμ και την Εύα, αλλά φρίττουν με τη Δαρβινική θεωρία για την εξέλιξη των ειδών.
Ένα κοσμικό κράτος, που η εκκλησία δε θα κατέχει ούτε ένα δράμι ελληνικής γης. Μια εκκλησία που θα σέβεται η ίδια τους πιστούς της και δε θα «πουλάει» το φιλανθρωπικό της έργο ως αντισταθμιστικό όφελος για να συνεχίσει να πληρώνεται ο κληρικός ως δημόσιος υπάλληλος. Μια εκκλησία που σε κάθε παρανοϊκό Αμβρόσιο Καλαβρύτων θα αντιστοιχούν δέκα "Αναστάσιοι Τιράνων" και άλλοι δέκα "πατέρες Αντώνιοι" που χτίζουν "Κιβωτούς" ανθρωπιάς.
Ένα κοσμικό κράτος, που η εκκλησία θα είναι ένας φορέας που θα ζει και θα λειτουργεί αποκλειστικά με τη συνδρομή των πιστών. (Παπάς/Εκκλησία/Άγιο Φως, τρία σε ένα, με μηνιαία, εθελοντική συνδρομή στα 26,70 ευρώ).
Ένα κοσμικό κράτος, που το επιχείρημα "μα η θρησκεία είναι μέρος της παράδοσης και της πολιτισμικής κληρονομιάς μας", δε θα στέκει πουθενά, γιατί όλοι θα κατανοούν πως αυτό ακριβώς ήταν πάντα το πρόβλημα.
Πιστεύω σε ένα κοσμικό κράτος που η πιο δυνατή πίστη θα είναι στην αυτοτελή δύναμη των ανθρώπων να σκέφτονται από μόνοι τους.
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου