Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Χρίσμα από τον «οικονομικό παράγοντα» πήρες;


Στο κόμμα της ΝΔ από τη μέρα που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αλήθεια ότι σημειώθηκαν συχνά «γκάφες» και προβληματικοί χειρισμοί που άλλοτε στοίχισαν πολιτικά και άλλοτε όχι. Όμως η περίπτωση της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας Βασίλη Κορκίδη για τον Δήμο Πειραιά που αποσύρθηκε σε 24 ώρες, μάλλον θα κατέχει περίοπτη θέση σε αυτές τις στιγμές.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) είχε – ουσιαστικά- ανακοινωθεί ως υποψήφιος Δήμαρχος με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας. Είχε προγραμματίσει την εναρκτήρια ομιλία του την Τρίτη και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ όταν, ξαφνικά, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κούρσα πριν καν ξεκινήσει.
Με ανάρτησή του επικαλείται «οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις» ευχαριστώντας τον Κ. Μητσοτάκη. Στην πραγματικότητα ο λόγος ήταν ότι δεν είχε την αποδοχή «μεγάλου οικονομικού παράγοντα», ο οποίος τοποθετείται ανοιχτά υπέρ άλλου υποψηφίου, με αποτέλεσμα να «αποκεφαλιστεί» με συνοπτικές διαδικασίες, κάτι που δεν είναι και ιδιαίτερα «κρυφό» αλλά συζητείται σχεδόν δημοσίως. 
Οι εξελίξεις έδειξαν ότι τόσο ο Β. Κορκίδης όσο και ο Κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει το χρίσμα του οικονομικού παράγοντα. Αυτό καταρχάς σημαίνει ότι ο αρχηγός της ΝΔ παραμένει αδύναμος και ευάλωτος τόσο από τα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν ποντάρει στην πτώση του Αλέξη Τσίπρα, όσο και από τις εσωκομματικές βαρονίες αφού είναι κοινό μυστικό ότι παράγοντες, όπως ο Α. Σαμαράς, κάνουν δικές τους επιλογές σε τοπικές ή βουλευτικές εκλογές, ερήμην της ηγεσίας.
Ακόμη και η υποψηφιότητα Μπακογιάννη στον Δήμο της Αθήνας υπονομεύει τη δική του φιλοδοξία για την Πρωθυπουργία, καθώς φέρνει στο προσκήνιο την οικογενειοκρατία και τον νεποτισμό. Παράλληλα, δεν υπάρχει προηγούμενο διαπλοκής όπου οι ισχυροί επιχειρηματικοί και μιντιακοί παράγοντες, όχι απλώς επηρεάζουν αλλά καθοδηγούν ή ανατρέπουν τις αποφάσεις της ηγεσίας της ΝΔ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση, προβληματική για το πολιτικό σύστημα, όπου η πολιτική περνά σε δεύτερο ρόλο και τα τζάκια - πολιτικά, επιχειρηματικά και μιντιακά - ορίζουν τις τύχες τους κόμματος, φιλοδοξώντας αύριο να ορίζουν και τις τύχες τις χώρας. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου