Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Δικαιοσύνη... πολλών ταχυτήτων


Μια υπόθεση από αυτές που κάνει τον πολίτη να κουνά το κεφάλι με νόημα και προκαλεί πικρούς συνειρμούς είναι αυτή της αθώωσης του Mr Χωριάτικο και άλλων 19 συγκατηγορούμενων για υπόθεση σωματεμπορίας.
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων απάλλαξε σε δεύτερο βαθμό τους κατηγορούμενους για σωρεία αδικημάτων αφού καμία από τις 4 γυναίκες που είχαν καταγγείλει το κύκλωμα trafficking δεν εμφανίστηκε στη δίκη σε δεύτερο βαθμό…. Οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται και σε άλλη δικογραφία διεθνούς κυκλώματος trafficking που εξάρθρωσε η Interpol και δεν έχει τελεσιδικήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς δεν έχει περάσει το κατώφλι της φυλακής και παραμένουν έξω με χρηματικές εγγυήσεις.
Αντιθέτως, μια γυναίκα στη Θεσσαλία αντιμετωπίζει το φάσμα της φυλακής μετά την ποινή 10ετούς κάθειρξης που της επιβλήθηκε επειδή πλαστογράφησε απολυτήριο Δημοτικού για να προσληφθεί ως καθαρίστρια! Δεν πάει πολύς καιρός που δύο νέοι  άνθρωποι, η Ηριάννα και ο Περικλής, βρέθηκαν στη φυλακή για χρόνια επειδή έκαναν παρέα με αναρχικούς, ενώ μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες, κατηγορούμενοι για αδικήματα μεγάλης ηθικής απαξίας η τεράστιες απάτες, είναι ελεύθεροι. Είναι οι δύο όψεις μιας Δικαιοσύνης που υπονομεύει σταθερά το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πείθει τους πολίτες ότι κρίνει ταξικά και άδικα.
Αίσθηση έχει προκαλέσει και η προσπάθεια της πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου να «παγώσει» την έρευνα για τη Novartis επικαλούμενη διαρροή του ονόματος του συζύγου της που φέρεται να χρηματιζόταν.  Δεν πρόκειται για οποιαδήποτε δικαστικό, αλλά για αυτήν που ήταν επιφορτισμένη με τη δίωξη της διαφθοράς. Αλλά και οι πολιτικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση, αντί να απολογούνται απειλούν όσους αποκαλύπτουν.
Όλα αυτά ενισχύουν μιαν αντίληψη που θέλει τη Δικαιοσύνη να λειτουργεί νομικίστικα και προσχηματικά, δίνοντας το πλεονέκτημα στους ισχυρούς . Όταν ο απλός πολίτης αισθάνεται ευάλωτος και το δημόσιο συμφέρον μένει ανυπεράσπιστο, κάποιος θα πρέπει να διασώσει το κύρος της Δικαιοσύνης και την έννοια του κράτους δικαίου.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου