Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Ο Λαφαζάνης, οι «Σπαρτιάτες» και το πολιτικό σοκ της ΛΑΕ


Έντονες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί, τόσο στο εσωτερικό της Λαϊκής Ενότητας όσο και στον ευρύτερο χώρο, η πρόσφατη συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο διαδικτυακό κανάλι «Σπαρτιάτες» του Κωνσταντίνου Πλεύρη. Πολλοί υπήρξαν αυτοί που επιτέθηκαν, ιδιαίτερα μέσω των social media, στον επικεφαλής της ΛΑΕ χρεώνοντάς του επικίνδυνο εναγκαλισμό με την ακροδεξιά.

Από τη μεριά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναγκάστηκε να παραδεχτεί μέσω διαρροών συνεργατών του στην ιστοσελίδα iskra το λάθος του, σημειώνοντας πως δεν γνώριζε τα πολιτικοϊδεολογικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου διαδικτυακού τόπου, τα οποία «εφόσον είχε υπόψη,» όπως αναφέρεται, «δε θα εμφανιζόταν».

Η εν λόγω δήλωση πάντως δεν στάθηκε αρκετή για να κατευνάσει τις αναταράξεις στο εσωτερικό της ΛΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε στο πρόσωπο του Παναγιώτη Λαφαζάνη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της πρόσφατης Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ με επίκεντρο τη συγκεκριμένη του επιλογή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατατέθηκε από διάφορες πλευρές (ΔΕΑ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ) πρόταση για έκδοση επίσημης ανακοίνωσης, με την οποία το πολιτικό σχήμα θα έπαιρνε επίσημη θέση επί του ζητήματος, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν ήταν αρκετή μια τοποθέτηση μέσω διαρροών. Επιπλέον, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν την άποψη ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν υπήρξε ένα «απλό στιγμιαίο λάθος», αλλά ήρθε ως επιστέγασμα ενός εντεινόμενου πολιτικού φλερτ της ηγεσίας της ΛΑΕ με υπερπατριωτικές ή ακόμη κι εθνικιστικές -για κάποιους- απόψεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έντονη διαφωνία είχε προκύψει μεταξύ των οργανώσεων που συμμετέχουν στη ΛΑΕ και σε ό,τι αφορά την απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η συγκεκριμένη διαφωνία δεν είχε τόσο να κάνει με αυτό καθαυτό το «όχι» στη Συμφωνία, όσο με την υιοθέτηση εκ μέρους της ηγεσίας του πολιτικού σχηματισμού αλυτρωτικών προσεγγίσεων πάνω στο Μακεδονικό αλλά και με τον θετικό τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπιζε αυτή τα πρόσφατα συλλαλητήρια των Μακεδονομάχων. Παράλληλα,  εδώ και πολύ καιρό εκφράζονταν σοβαρές ενστάσεις για αρκετά από τα κείμενα που φιλοξενούνταν στην iskra, η οποία ως γνωστόν, απηχεί τις απόψεις της ΛΑΕ.

«Η τελευταία ίσως ευκαιρία να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα στη ΛΑΕ»

«Το συγκεκριμένο γεγονός υπήρξε ένα ισχυρό πολιτικό σοκ για τη ΛΑΕ, είναι όμως παράλληλα η ίσως τελευταία ευκαιρία να ξεκαθαριστούν μια και καλή ορισμένα ζητήματα» σημείωναν, αναφορικά με την επίμαχη τηλεοπτική παρουσία Λαφαζάνη, μιλώντας στο Tvxs.gr πηγές με γνώση των ευρύτερων διεργασιών στο χώρο. Παρέπεμπαν δε στην επικείμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του πολιτικού σχηματισμού, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοέμβρη, όπου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα των πολιτικών συνεργασιών.

Άλλες πηγές επιβεβαίωναν στο Tvxs.gr τον έντονο προβληματισμό που ενυπάρχει στα ηγετικά κλιμάκια της ΛΑΕ, τονίζοντας όμως παράλληλα την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ενότητα προκειμένου να υπάρξει υπέρβαση της κρίσης. Πρόσθεταν δε πως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρά τα όποια λάθη του, παραμένει ένας πολιτικός που έχει στοχοποιηθεί έντονα για τις αντιμνημονιακές απόψεις του, υπενθυμίζοντας τις τέσσερις δικογραφίες που εκκρεμούν εις βάρος του για τις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου