Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Υπόθεση Ζακ: Τα Fake News της ντροπής



Ο τρόπος που κάλυψαν την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως και τα γκάλοπ της ντροπής από την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου και το κανάλι ΑΡΤ του Γιώργου Καρατζαφέρη, δεν ήταν απλά ελλιπής ενημέρωση. Ήταν "χειραγώγηση" του τηλεοπτικού κοινού.

γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης
Αν και η πλειοψηφία -κυρίως- των ιστοσελίδων παρασύρθηκε τις πρώτες ώρες του τραγικού περιστατικού, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, στο παρακάτω βίντεο της σελίδας In progress Greece, βλέπουμε τον ανατριχιαστικό τρόπο με τον οποίο έγινε η τηλεοπτική κάλυψη των "γεγονότων" που οδήγησαν στο λιντσάρισμα και εν τέλει το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Κάποια είναι ο ορισμός του Fake News.
Βέβαια, οι γνωστοί - άγνωστοι "μπαχαλάκηδες" της τηλεοπτικής ενημέρωσης δεν ήταν το μόνο πεδίο σύγκρουσης εκείνων των ημερών.
Στα social media, οι ίδιοι που λίγες εβδομάδες αργότερα θα αποθέωναν τον Έλληνα "ήρωα με το καλάσνικοφ" στην Αλβανία, έβγαζαν αφρούς για τον οροθετικό, ομοφυλόφιλο "ληστή με το μαχαίρι" στην Ομόνοια.
Και δε μιλάμε μόνο για τους νεοναζί φασίστες της Χρυσής Αύγής, αλλά και για τους... φιλελεύθερους συναγωνιστές τους.
Ας θυμηθούμε μερικούς από αυτούς και τον τρόπο με τον οποίον αντιμετώπισαν το λιντσάρισμα το Ζακ. Τους αξίζει μια τιμητική αναφορά.
Όπως για παράδειγμα ο ινστρούχτορας της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" @lavrentisBeria4
Μικρογραφία

O -επίσης- φιλελεύθερος γκουρού, Ανδρέας Ανδριανόπουλος
Μικρογραφία
Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος
Μικρογραφία
Ο αξιότιμος δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης (που διαδίδει ψευδείς ειδήσεις σχετικά με το περιστατικό)
Μικρογραφία
Ο πολιτικός και προσωπικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης
Μικρογραφία
Η υποψήφια Βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Σαγιανίδου, αναρτώντας είδηση από την ιστοσελίδα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου η οποία και συνέχιζε να χαρακτηρίζει τον Ζακ Κωστόπουλο ως "ληστή".
Μικρογραφία
Η γνωστή σελίδα νεοδημοκρατικών συμφερόντων (από εποχής Μουρούτη) στο Facebook, το Παρατηρητήριο 
Μικρογραφία
Τέλος αξίζει να διαβάσετε το πόνημα του δημοσιογράφου της ΓΑΔ... του Βηματος, Βασίλη Λαμπρόπουλου
Μικρογραφία
Αυτά είναι μόνο λίγα από τα πολλά. Ενδεικτικές περιπτώσεις, σε μία κοινωνία που πεθαίνει από ένα συνεχές "ισχαιμικό επεισόδιο", αποτέλεσμα των πολλαπλών τραυμάτων από fake news, εθνικισμό και μίσος.
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου