Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Οι Βαυαροί και ο κύριος Στουρνάρας


Ο Βαυαρός επικεφαλής του CSU, κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ υποστήριξε ότι οι Βαυαροί που κυβέρνησαν την Ελλάδα, επιβάλλοντας τη μοναρχία του Όθωνα μετά την ανεξαρτησία, ίσως θα έπρεπε είχαν μείνει μονίμως στη χώρα. Ο κ.Ζεεχόφερ μπορεί να είχε πιει καμιά μπίρα παραπάνω και να έκανε  αστειάκια, αν οι θέσεις που έχει διατυπώσει τα προηγούμενα χρόνια για την ελληνική κρίση δεν ήταν τόσο ρατσιστικές.
Ο  κ.Ζεεχόφερ, που έχει συμμαχήσει με τους ακροδεξιούς της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε βάρος ακόμη και της κυρίας Μέρκελ, δεν θα έπρεπε να ανησυχεί καθώς υπάρχουν ακόμη …Βαυαροί στην Αθήνα. Μόνο έτσι θα μπορούσε κανείς να εκλάβει την εμμονή του Γιάννη Στουρνάρα στην επιβολή  σκληρών μέτρων, την στιγμή που οι ξένοι δανειστές δηλώνουν δημοσίως ότι δεν χρειάζονται. Ακόμη και ο Μ. Ντράγκι,  επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην οποία ο κ. Στουρνάρας υπάγεται και  λογοδοτεί, δήλωσε  ότι η τράπεζα του δεν θα ασχολείται πλέον με τις συντάξεις, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν έβγαλε κουβέντα όταν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεχόταν συντονισμένη κερδοσκοπική επίθεση,  όπως ήταν επιβεβλημένο από τη θέση του. Αλλά  μιλώντας σε ξένους διπλωμάτες και επενδυτές  επέμεινε ότι οι συντάξεις πρέπει να περικοπούν και ότι αν αυτό δεν συμβεί «θα αντιδράσουν οι αγορές». Φαίνεται ότι μετά το τέλος των μνημονίων και τη βελτίωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, έχει διολισθήσει σε θέσεις πιο σκληρές, όταν ακόμη και το ΔΝΤ αναθεωρεί  επί τω βέλτιστω τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. Ο λόγος είναι απλός: φοβάται μήπως η κυβέρνηση τα καταφέρει και ο ΣΥΡΙΖΑ επανεκλεγεί.
Όσοι κατηγορούνται για τα διάφορα σκάνδαλα, από το ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι τη Novartis και το Noor-1,  θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να πέσει με κάθε τρόπο και χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, καθώς με την επόμενη η διαλεύκανση των υποθέσεων θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Και όπως έχουν έρθει τα πράγματα, το θέμα της περικοπής των συντάξεων είναι καθοριστικής σημασίας για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά  και την έκβαση της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου