Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

"Σκασμός εσύ Αντωνάκη μου"



Ο ιστορία της κοινής πορείας του Αντώνη Σαμαρά και της ονομασίας της πΓΔΜ, αμφισβητεί ακόμα και τον Μαρξ, καθώς επαναλαμβάνεται και τη δεύτερη φορά, ως τραγωδία. Κανένα στοιχείο φάρσας, δεν υπάρχει στην σταδιοδρομία ενός επαγγελματία πολιτικού που έχτισε την καριέρα του πάνω στον εθνικισμό και τη ραδιουργία. Του πολιτικού που έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993 με αφορμή το "Μακεδονικό" και τώρα χρησιμοποιεί, ως μαριονέτα, τον "πατροκτόνο" και ανεπαρκή Κυριάκο, πάλι με φόντο το Μακεδονικό... με ολίγη από προσφυγικό, πατρίδα, θρησκεία και ασφάλεια.

του Κωνσταντίνου Ταχτσίδη
«Εμείς εδώ γιορτάζουμε τη νικηφόρα ναυμαχία του Ναυαρίνου... άλλοι βυθίζονται στις Πρέσπες», δήλωσε στις κάμερες, από την Πύλο όπου βρισκόταν, ο Αντώνης Σαμαράς, όταν έγινε γνωστή η απόφαση της Βουλής των Σκοπίων για το "Ναι" στη συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Αντώνης Σαμαράς, είναι πολλά, αλλά δεν είναι αμόρφωτος. Ξέρει πολύ καλά τι λέει και σε ποιο κοινό απευθύνεται.
Ξέρει πως στη ναυμαχία του Ναυαρίνου δεν πολέμησαν οι Έλληνες. Η επανάσταση το 1827, όταν και έλαβε χώρα η ναυμαχία, είχε σχεδόν κατασταλεί ολοκληρωτικά από τις δυνάμεις του Ιμπραήμ και τις εμφύλιες συρράξεις που είχαν προηγηθεί. Η ναυμαχία του Ναυαρίνου ήταν το αποτέλεσμα της συνθήκης του Λονδίνου μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, που άνοιγε το δρόμο για την αποδυνάμωση του Μέτερνιχ και την ανεξαρτησία της Ελλάδας που θα γινόταν -επί της ουσίας- προτεκτοράτο με προστάτιδες δυνάμεις.
Ο Αντώνης Σαμαράς ξέρει πως το κοινό του δε γνωρίζει τον Κόδριγκτον, το Δεριγνύ και το Χευδεν. Οι πιο πολλοί ίσως μάλιστα πιστεύουν πως ο Μυαούλης και ο Κανάρης κατατρόπωσαν την αρμάδα των Οθωμανών και των Αιγυπτίων στο Ναυαρίνο. Μικρή σημασία έχει. Ο Αντώνης ξέρει τι κάνει. Το εθνικό ντοπάρισμα ποτέ δεν τον έβλαψε στην καριέρα του. 
Ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας "κατασκευάσει" με τη στήριξή  του στις εσωκομματικές εκλογές, ένα κακόηχο φερέφωνο στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ευελπιστεί να επιστρέψει θριαμβευτής στην εξουσία, καβάλα στο μισαλλόδοξο "άρμα" του εθνικισμού.
Μιας και ο λόγος, όμως, τελευταία, για τα "μυστικά κονδύλια" του Υπουργείου Εξωτερικών, ας θυμηθούμε, μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση από το παρελθόν... που έχει την κακιά συνήθεια να κυνηγάει τον Αντώνη Σαμαρά.
Αυτή η -πραγματική- ιστορία έχει να κάνει με τα περιβόητα "μυστικά κονδύλια" του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία και είχαν εκτιναχθεί κατά την περίοδο της υπουργίας Σαμαρά και για τα οποία υπήρξαν καταγγελίες -και από τον Κ. Μητσοτάκη- ότι ένα μεγάλο μέρος τους κατέληξε σε τσέπες Ελλήνων δημοσιογράφων και εκδοτών.
Οι επίσημες μάλιστα καταγγελίες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ήταν πολύ συγκεκριμένες. Ο πατέρας του Κυριάκου και της Ντόρας, είχε κατηγορήσει τον Αντώνη Σαμαρά πως έκανε χρήση αυτών των κονδυλίων (δηλαδή δημοσίου χρήματος), ώστε να χρηματοδοτήσει την προσωπική προβολή του και να χτίσει καλές δημόσιες σχέσεις με γνωστά ΜΜΕ.
Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες της εποχής, όταν ο  Α. Σαμαράς έφευγε και λίγο πριν αναλάβει προσωπικά ο Κ. Μητσοτάκης το υπουργείο Εξωτερικών, (1992), είχαν -μυστηριωδώς- καταστραφεί πολλά από τα παραστατικά των δαπανών αυτών.
Κάπως έτσι και μετά από πολύ μελάνι, η υπόθεση μπήκε τελικά στο αρχείο καθώς οι συνολικές δαπάνες και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που είχαν χειριστεί τη χρηματοδότηση αυτή, δεν επαρκούσαν από μόνες τους να στοιχειοθετήσουν την υπόθεση.
Εμείς απλώς το αναφέρουμε.
Όπως λοιπόν θα έλεγε και η Μάρω Κοντού στο υπέροχο "Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα"... «σκασμός εσύ Αντωνάκη μου»

koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου