Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Η ακροδεξιά σάμπα «Μπολσονάρο» χορεύεται και... συρτάκι



Ο νεοφασίστας Ζαΐρ Μπολσονάρο είναι από προχθές ένας ανεξίτηλος λεκές στην ιστορία της Βραζιλίας. Με ποσοστό 55%, ο νέος πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας, προστίθεται στο μαύρο «πέπλο» της άκρας Δεξιάς και του νεοφασισμού που απλώνεται πλέον, σαν θανατηφόρος ιός, στον πλανήτη.

γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης
Αυτό που αποφεύγουν επιμελώς όμως τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ να αναφέρουν, πέρα από τις δακρύβρεχτες αναφορές περί ενός χουντικούπαρανοϊκού φασίστα, είναι πως ο νέος πρόεδρος της χώρας του καφέ και της σάμπα, είναι κυρίως -και πάνω απ’ όλα- ένας νεοφιλελεύθερος κορπορατιστής. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι «Αγορές» πανηγύρισαν τη νίκη του Μπολσονάρο.
Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση, για παράδειγμα, του Γουίλιαμ Τζάκσον, οικονομολόγου του ερευνητικού think tank “Capital Economics”: «Είναι προφανές ότι οι αγορές θα υποδεχτούν με μεγαλύτερη θέρμη τον Μπολσονάρο από τον αριστερό αντίπαλό του».
Η απροκάλυπτη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και των βραζιλιάνικων "ΣΚΑΙ", έφεραν στην εξουσία έναν δεδηλωμένο αντι-αριστερόσεξιστή, εχθρό του κοινωνικού κράτους, θαυμαστή του Πινοσέτ και πολιτικό εκφραστή της οικονομικής ολιγαρχίας. Το ίδιο δηλαδή που ήδη συμβαίνει σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και κινδυνεύουμε να ζήσουμε στις επόμενες εκλογές και στην Ελλάδα.
Ο Μπολσονάρο, συν τοις άλλοις, αποσκοπεί στο κλείσιμο του Οργανισμού Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, ο οποίος παρακολουθεί την την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως και του Ινστιτούτου Τσίκο Μέντες, το οποίο είναι υπεύθυνο για τα περιβαλλοντικά πρόστιμα. Σκοπός του Μπολσονάρο είναι να ανοίξει ο δρόμος για την αποψίλωση και εμπορική εκμετάλλευση του μεγαλύτερου πνεύμονα οξυγόνου στον κόσμο. Του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.
Ας δούμε όμως παρακάτω, με αντιπαραβολή επίσημων δηλώσεωντου νέο-εκλεγέντος προέδρου της Βραζιλίας, πόσους «Μπολσονάρο» έχουμε και στη χώρα μας.
Οι ομοιότητες, όπως θα δείτε παρακάτω είναι, τουλάχιστον, ανατριχιαστικές:

Μπολσονάρο: «Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να ερωτοτροπούμε με τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό και τον λαϊκισμό της αριστεράς» (2018, αμέσως μετά τη νίκη του στις εκλογές)

Άδωνις Γεωργιάδης: «Σε όλο τον κόσμο θεωρούν τον Κομμουνισμό ολοκληρωτική ιδεολογία και μόνο στην Ελλάδα επικρατεί εδώ και 40 χρόνια η κυριαρχία της ιδεολογίας της Αριστεράς» - «Αισθάνομαι πολύ μεγάλη χαρά που έρχομαι εδώ 26 Οκτωβρίου για να μας απελευθερώσω από την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς»
Μάκης Βορίδης: «Βία στη βία των Μαρξιστών» - «Η Αριστερά πρέπει να ηττηθεί, πρέπει να χάσει την ιδεολογική ηγεμονία της. Δεν αγωνιζόμαστε απλώς για μια εκλογική νίκη. Αγωνιζόμαστε για τις ψυχές μας, την πατρίδα μας, την ιστορία μας, το έθνος μας» -
Γιώργος Κουμουτσάκος: «Η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς καταρρίπτεται κάθε μέρα»
Γιώργος Κύρτσος (ευρωβουλευτής ΝΔ): «Στην Ελλάδα πληρώνουμε ακριβά τον αριστερό λαϊκισμό»
Θάνος Πλεύρης (ΝΔ): «Η παράταξη μας πάντοτε ήταν η παράταξη της ευθύνης απέναντι στο λαϊκισμό της αριστεράς. Με την Ελλάδα δεν παίζουμε»

Μπολσονάρο: «Είναι ντροπή να είσαι εργοδότης σε αυτήν τη χώρα, με τόσο πολλά δικαιώματα για τους εργαζόμενους» (2014)

Άδωνις Γεωργιάδης: «πρέπει να στήσουμε το μνημείο του αγνώστου επιχειρηματία» - «Η Ευρωπαική οικονομία πέφτει διότι συντηρεί ένα κοινωνικό κράτος πάνω από τις δυνατότητές της»
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το κλασικό “δυτικό” ωράριο “9 με 5” στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτήν στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο» - «ο παλιός διαχωρισμός μεταξύ κακών εργοδοτών και καλών εργαζομένων είναι ξεπερασμένος» 
Θάνος Τζήμερος: «Η Συλλογική Σύμβαση προβλέπει 1 μήνα επιπλέον άδεια πληρωμένη από τον εργοδότη σε φορείς του AIDS, αν έχουν συμπληρώσει 4 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη! Δηλαδή δε φτάνει που η ιδιότητα του φορέα είναι ήδη μεγάλο βαρίδι, η “φιλέσπλαχνη” σύμβαση τον φορτώνει (τον εργοδότη) με ένα ακόμα (βάρος): Το μισθολογικό κόστος ενός φορέα του AIDS αυξάνεται κατά 10% περίπου» - «Πρωτομαγιά - ακόμα μια αριστερή απάτη!»
Ανδρέας Ανδριανόπουλος: «Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εργοδοτών αύξησε μισθούς και παροχές και όχι οι απεργίες των πρώιμων κομμουνιστών, των αναρχοσοσιαλιστών της εποχής»

Μπολσονάρο: «Η μόνη θεμελιώδης ελευθερία είναι η ελευθερία των αγορών... να περιοριστούν τα εμπόδια που βάζει η κρατική γραφειοκρατία στους ανθρώπους της δημιουργίας»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Συμφωνώ με το Σόιμπλε, όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει» - «Στον παγκόσμιο καπιταλισμό όσο οι κυβερνήσεις αυξάνουν τους φόρους, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να γλιτώσουν αυτή τη λεηλασία των εισοδημάτων τους από τις κυβερνήσεις, έτσι δουλεύει το παγκόσμιο σύστημα... το να μπορεί κάποιος (πλούσιος) να ξεφύγει από μία κυβέρνηση, που θέλει να τον υπερφορολογήσει, δεν το βρίσκω καθόλου ανήθικο» - «Η αείμνηστη Βαρώνη Μάργκαρετ Θάτσερ τα έχει πει όλα για μας από πριν....αυτό ζούμε τώρα δυστυχώς...»
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη της ελεύθερης αγοράς. Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίαςΠιστεύουμε στις ιδιωτικοποιήσεις. Πιστεύουμε στη μείωση της γραφειοκρατίας. Δεν θέλουμε ένα μεγάλο κράτος-πατερούλη για να μοιράζει επιδόματα...() πιστεύουμε στην Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς»

Μπολσονάρο: «Ο Θεός πάνω απ' όλα. Δεν θέλω αυτό που ονομάζεται λαϊκό κράτος. To κράτος είναι χριστιανικό και η μειονότητα που είναι εναντίον μπορεί να φύγει. Οι μειοψηφίες θα πρέπει να υποκλίνονται μπροστά στις πλειοψηφίες» (2017).

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να συναινέσει στο διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας»
Άδωνις Γεωργιάδης: «Είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι και το λέμε με υπερηφάνεια. Δεν δίνουμε εξετάσεις στην Αριστερά. Αυτοί είναι άθεοι. Εμείς είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι, μας αρέσει η Ελλάδα, την αγαπάμε την Ελλάδα και όταν ακούμε τον εθνικό μας ύμνο στεκόμαστε προσοχή»
Ελίζα Βόζενμπεργκ (ευρωβουλευτής ΝΔ): «τόλμησα να πω ότι η θρησκεία, οικογένεια και η πατρίδα είναι ουσιαστικές έννοιες που στήριξαν το ελληνικό έθνος και έπεσαν να με φάνε»
Παναγιώτης Ψωμιάδης (πρώην υποψήφιος πρόεδρος ΝΔ): «Η ΝΔέχει κοινές θέσεις με τη Χρυσή Αυγή σε ασφάλεια, θρησκεία, μετανάστευση»
Αντώνης Σαμαράς: «Συντηρητισμός δεν είναι η άρνηση της αλλαγής. Είναι η άρνηση στην ισοπέδωση που φέρνουν οι αριστερές ιδεοληψίες! Κάποιοι θέλουν να σβήσουν την εθνική ταυτότητα αυτού του λαού. Δεν θα τους αφήσουμε! Κάποιοι θέλουν να σβήσουν και την Ορθοδοξία – που δεν είναι απλή «θρησκευτική επιλογή»… Είναι η ταυτότητά μας! Δεν θα τους αφήσουμε… Το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί, σε όλες τις χώρες του κόσμου: Αντιστέκονται, όταν οι Αριστεροί επιχειρούν να αλλάξουν την ταυτότητα των λαών τους»
Θάνος Πλεύρης (ΝΔ): «Το ΣτΕ έκρινε ότι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα οι μαθητές του Ορθόδοξου Χριστιανικού δόγματος το να διδάσκονται αποκλειστικά τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού και όχι τις ανοησίες που θέλουν οι Συριζαίοι»
Ανακοίνωση ΝΔ: «Δεν περιμέναμε κάτι άλλο από τον κ. Βούτση. Σε ένα παραλήρημα ιδεοληψίας, αμφισβήτησε ακόμη και τη θρησκεία του ελληνικού λαού, παρόλο που ρητά αναγνωρίζεται από το Σύνταγμά μας» - «Δεν μπορεί να υποβαθμίζεται η διδασκαλία για την Ορθόδοξη πίστη, την οποία ασπάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων»

Μπολσονάρο: «Στη χώρα μας ο φτωχός χρησιμεύει σε ένα μόνο πράγμα: να ψηφίζει. Το εκλογικό βιβλιάριο στο χέρι είναι το πτυχίο του ηλιθίου στην τσέπη. Χρησιμεύει μόνο για να ψηφίζει την κυβέρνηση που είναι στην εξουσία. Μόνο γι' αυτό και για τίποτα άλλο» (2013)

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση»
Αντιγόνη Λυμπεράκη«Οι φτωχοί κάνουν λάθος επιλογές σε κρίσιμες στιγμές»
Βασίλης Κικίλιας: «Η στήριξη των φτωχών στρωμάτων και η αναδιανομή του πλούτου είναι μαρξιστικό κόμπλεξ που ποινικοποιεί το κέρδος. Οι φτωχοί έτσι δεν έχουν κίνητρο να συνεισφέρουν στην οικονομία»
Κατερίνα Μάρκου (ΝΔ): «Όσους περισσότερους ηλεκτροδοτήσουμε δωρεάν σήμερα, τόσο περισσότεροι θα είναι αυτοί που θα έχουν ανάγκη αύριο»

Μπολσονάρο: «Αν οι αριστεροί ψηφοφόροι θέλουν να μείνουν εδώ, πρέπει να υποταχθούν στον νόμο μας. Ή θα φύγουν ή θα πάνε φυλακή. Αυτοί οι περιθωριακοί κομμουνιστές θα είναι παράνομοι στην πατρίδα μας» (2018)

Άδωνις Γεωργιάδης«Σιχαίνομαι τους κομμουνιστές… Σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν πας, όταν πεις ότι είσαι κομμουνιστής σε βάζουν φυλακή» - «Η Κοινωνιολογία ως επιστήμη κάνει τα παιδιά μας αριστερά»
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η βία στην Ελλάδα προέρχεται αποκλειστικά από την αριστερά»
Μάκης Βορίδης: «Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της. Ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές» - «Δεν πρόκειται να αφήσουμε τους αριστερούς ό,τι κι αν είναι εκείνο το οποίο θα χρειαστεί να κάνουμε. Ό,τι υπερασπίστηκαν οι παππούδες μας γενναία με τα όπλα θα το υπερασπιστούμε εμείς με την ψήφο μας»
Αντώνης Σαμαράς: «Είμαστε Φιλελεύθεροι και Συντηρητικοί, κι έχουμε την υποχρέωση να εξαλείψουμε το "κόκκινο παρακράτος" της ανομίας»

Μπολσονάρο: «Δεν θα κάνω διακρίσεις, αλλά όταν δω δυο άνδρες να φιλιούνται στον δρόμο θα τους γρονθοκοπήσω» (2002)

Αμβρόσιος, Μητροπολίτης Καλαβρύτων: «η ομοφυλοφιλία είναι εκτροπή από τους Νόμους της φύσεως! Είναι κοινωνικό κακούργημα! Είναι αμαρτία! Όσοι, λοιπόν, είτε την βιώνουν, είτε την υποστηρίζουν δεν είναι φυσιολογικοί άνθρωποι! Είναι αποβράσματα της Κοινωνίας! Είναι μερικά αποβράσματα της Κοινωνίας, περιθωριακοί άνθρωποι, ελαττωματίες, εξευτελισμένοι, άνθρωποι του σκότους οι οποίοι τώρα πια με την ευκαιρία της υπεροχής της αριστερής πτέρυγας σήκωσαν πια κεφάλι! Ε, λοιπόν, αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους! Δεν είναι άνθρωποι! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με νοητική διαταραχή! Μή διστάζετε, λοιπόν! Όταν καί όπου τους συναντάτε, φτύστε τους! Μη τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι!»

Μπολσονάρο: «θα δώσω τέλος σε όλους τους ακτιβισμούς»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Μισώ και σιχαίνομαι τους απεργούς» - «Δεν έχω απεργήσει και δεν θα απεργήσω ποτέ στη ζωή μου, διότι είμαι αντίθετος με την απεργία»
Ανακοίνωση ΝΔ: «Η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει αμέσως τον κατάπτυστο νόμο Παρασκευόπουλου και αμετανόητοι τρομοκράτες, δεν θα παίρνουν άδεια εξόδου από τις φυλακές»

Μπολσονάρο: «Ο Πινοσέτ θα έπρεπε να είχε σκοτώσει ακόμα περισσότερους. Το λάθος της δικτατορίας στη Βραζιλία ήταν ότι βασάνιζαν αλλά δεν σκότωναν»» (1988)

Θανάσης Καραγκούνης (ΝΔ): «Το ασφαλιστικό Πινοσέτ είναι το πιο πετυχημένο παγκοσμίως»

Μπολσονάρο: «Η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι παραμύθια»

Ανδρέας Ανδριανόπουλος (υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη): «Πάντα πίστευα πως η πλανητική υπερθέρμανση είναι απάτη. Ο Τραμπ διόρισε υπεύθυνο στις ΗΠΑ με ιδια αποψη. Για να δουμε..»

Μπολσονάρο: «Είμαι υπέρ των βασανιστηρίων» (1999)





ΥΓ. Για τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση δε χρειάζεται να αναφέρουμε δηλώσεις. Η ταύτισή τους με τον φασίστα Μπολσονάρο είναι προφανής. νεοναζί βουλευτής της ΧΑ μάλιστα δε δίστασε, λίγες μέρες μετά την επέτειο του "ΟΧΙ" στο φασισμό, να ποστάρει στο twitter, πανηγυρική ανάρτηση που δείχνει το άγαλμα του Ιησού στο Ρίο Ντε Τζανέιρο να χαιρετά ναζιστικά. 
Μικρογραφία


koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου