Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Πολιτική υποκρισία σε «μαύρες σακούλες»


"Ξαφνιασμένη" η πολιτική ζωή της χώρας ανακάλυψε  το έτος 2018 ότι υπάρχουν «μυστικά κονδύλια» για την προώθηση εθνικών συμφερόντων σε μια σειρά από υπουργεία και μάλιστα πολλοί βρήκαν την ευκαιρία να αφήσουν υπαινιγμούς για τη διαχείρισή τους. Η «πάσα» δόθηκε από τη συζήτηση που άνοιξε στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σύγκρουση του Πάνου Καμμένου με τον Νίκο Κοτζιά, και η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά τον τελευταίο καιρό, βρέθηκε να «κυνηγά» την πολιτική ατζέντα αντί να την καθορίζει.
Η υποκρισία όσων σήμερα «έπεσαν από τα σύννεφα» και θέτουν «ερωτήματα» είναι παροιμιώδης. Πολιτικοί που διόγκωσαν τα ποσά σε δυσθεώρητα ύψη και τα διαχειρίστηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες αλλά και δημοσιογράφοι, ένας χώρος που όπως κατήγγειλε κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει βάλει το χέρι στις «μαύρες σακούλες», πέρασαν στην επίθεση, μεταχειριζόμενοι κατά περίπτωση και κάποια fake news. Εξάλλου το θέμα προσφέρεται.
Τα μυστικά κονδύλια «απογειώθηκαν» στις αρχές του ’90 και στις εξεταστικές επιτροπές που τα διερεύνησαν αργότερα, έγιναν αναφορές για πακτωλούς εκατομμυρίων που χρηματοδοτούσαν την προσωπική πολιτική ανέλιξη υπουργών (βλ. καταγγελίες Μητσοτάκη για Σαμαρά) αντί να κατευθύνονται σε δαπάνες για την εθνική ασφάλεια ή την εξωτερική πολιτική. Σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα δεν κατέληγαν στου τελικούς δικαιούχους  αλλά ενίσχυσαν τεράστιες προσωπικές περιουσίες με πιο κραυγαλέα την περίπτωση της Θράκης, όπου τα πράγματα είναι πιο προφανή.
Στην πραγματικότητα, τα ειδικά κονδύλια σήμερα βρίσκονται σε ύψος ενός κλάσματος του πρόσφατου παρελθόντος, ενώ η πρώτη φορά που τέθηκαν όροι ελέγχου και διαφανείς διαδικασίες μέσω της Βουλής ήταν από την παρούσα κυβέρνηση, και μάλιστα στις δαπάνες του κατεξοχήν κρίσμου διαχειριστή, που είναι το Υπουργείο Εξωτερικών. Το μοντέλο αυτό πρέπει να επεκταθεί και στα υπόλοιπα υπουργεία που έχουν αντίστοιχους κωδικούς. Κι αν για την κυβέρνηση το άνοιγμα του θέματος ήταν αχρείαστο λόγω των εντυπώσεων που δημιουργεί, για την αντιπολίτευση και κάποια ΜΜΕ είναι μια χυδαία επίδειξη πολιτικής υποκρισίας.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου