Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Οι παρελάσεις σκοτώνουν την Ιστορία


Εκτός από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που γιορτάζει την έναρξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και όχι τη λήξη και την απελευθέρωση, είναι και η μοναδική που τιμά τη μνήμη της μάχης ενάντια στον φασισμό με... φασιστικά κατάλοιπα.
Και μόνο ως τέτοια, οι μαθητικές παρελάσεις - και γενικότερα οι παρελάσεις - αποτελούν έναν αναχρονιστικό και ξεπερασμένο εορτασμό, που διαστρεβλώνει το νόημα της ημέρας σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την επέτειο της 17ης Νοέμβρη που διατηρεί αναλλοίωτο το αντιφασιστικό της μήνυμα χωρίς να είναι "εθνική γιορτή". 
Ο παρωχημένος τρόπος εορτασμού και το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται αυστηρά και μονότονα σε όλες τις διαφορετικές επετείους δείχνει ότι συσκοτίζει και παραλείπει τα ιστορικά γεγονότα, υπακούοντας σε ένα θολό εθνικό μύθο και κάποια απροσδιόριστα κατορθώματα "ένδοξων προγόνων", που ακόμη και οι σύγχρονοι νοσταλγοί του Χίτλερ επικαλούνται! 
Οι, φασιστικής και μιλιταριστικής, έμπνευσης παρελάσεις καθιερώθηκαν επί Μεταξά, ενός δικτάτορα που "ξεπλένει" όλο το πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, όπως επιβλήθηκε στη δίνη μιας μετεμφυλιακής μονομέρειας, ενώ ανάλογα είναι τα ένστικτα που ερεθίζει κάθε συζήτηση που εμπλέκει την αυτονόητη κατάργησή τους.
Η συλλογική μνήμη και οι αξίες κάθε επετείου χάνονται μέσα σε ξεπερασμένους εορτασμούς που αναπαράγουν μια αυτιστική εκδοχή της ιστορίας. Ειδικότερα η εκπαίδευση δεν έχει ανάγκη από παρελάσεις αλλά από ουσιαστικές εκδηλώσεις που να νοηματοδοτούν την ιστορική γνώση της μάχης ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό.
Στη μνήμη όσων την έδωσαν.  
TXVS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου