Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Τα μυστικά κονδύλια και τα φανερά «καντήλια»



Ο «Αντιναύαρχος» Σαμαράς δήλωσε από την Πύλο, όπου βρέθηκε πρόσφατα: «Εμείς εδώ γιορτάζουμε τη νικηφόρα Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Άλλοι βυθίζονται στις Πρέσπες». Ο «μάγκας» της Μεσσηνίας, αυτή τη φορά, επιφύλαξε για τον εαυτό του τον ρόλο του Εδουάρδου Κόδριγκτον, αποδίδοντας στον αντίπαλο του τον ρόλο του Λάμπρου Κατσώνη, βεβαίως όχι στην καταστροφή στον πορθμό του Καφηρέα, αλλά στην βύθιση στα στενά των Πρεσπών.

του Θύμιου Γεωργόπουλου
Μόνο που παρέλειψε να μας πει ο “εγώ είμαι στρατιωτικός και τα λέω τσεκουράτα” - «εντελαμαγκέν»
ποιος γέννησε το πρόβλημα με την γείτονα χώρα,
ποιος έριξε την κυβέρνηση του για να μην λυθεί το πρόβλημα,
ποιος είναι ο κύριος αίτιος της διατήρησης του προβλήματος (στην αλυτρωτική «σαλαμούρα») 25 ολόκληρα χρόνια,
ποιος σηκώνει πάλι τα λάβαρα του «Μακεδονικού αγώνα» και
ποιος βρίσκεται πίσω από την «ανακρούω πρύμναν» στάση της «Κούλειας» ΝουΔου.
Ο Ευάγγελος Αντώναρος, ξεσπαθώνοντας για ακόμα μία φορά, έγραψε:
«Μπουρδολόγος βερμπαλιστής όπως πάντα. Μοιραίος άνθρωπος για την Ελλάδα και την Κεντροδεξιά, που ξέρει μόνο να μισεί όσους προσπάθησαν να τον ξανακάνουν άνθρωπο…Ο νοών νοείτω!»
Το -κατά Σαμαρά- «Μπουρδολόγιον» αφήγημα, σκοπό έχει να εξαφανίσει τις επιτυχίες του Τσίπρα, μόνο που η έκβαση του εγχειρήματος θυμίζει την Βασίλισσα Ελισάβετ, που απευθυνόμενη στους Beatles  -την εποχή που μεσουρανούσαν-  ρώτησε: «Και με τι ακριβώς ασχολείστε;»
Το εκάστοτε αφήγημα της ΝουΔου πρέπει να εξεταστεί κάτω από το δίπτυχο: Πρώτον, τι ακριβώς λένε και τι προβλέπουν -πάντα μετά βεβαιότητος-  ότι θα συμβεί. Δεύτερον -και αυτό που κυριολεκτικά σοκάρει πιο πολύ το μη κομματικό ακροατήριο- είναι το ποιοι τα λένε.
Θυμηθείτε μόνο την τελευταία εκδοχή του αφηγήματος (όχι τις παλαιότερες,  περί των αναμενομένων…..ακρίδων που θα έπιπταν  λεφούσι επί της κεφαλής μας) αλλά της συζήτησης για την περικοπή των συντάξεων.
Όλα τα σφυριά βαράγανε στην ίδια μεριά: Οι συντάξεις θα κοπούν, η περικοπή είναι μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα, οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται πρέπει να τηρούνται.
Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να μαλώνουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όταν συντάσονταν με την Ελληνική κυβέρνηση για την μη περικοπή.
Όταν όμως και αυτό το αφήγημα κατέρρευσε με πάταγο, τότε μας είπαν ότι:
«H Λαγκάρντ αποδέχτηκε την αναβολή του μέτρου με αντάλλαγμα την…. μειοδοσία στο Μακεδονικό».
Αφού γελάσαμε όλοι (μαζί κι οι πέτρες) με την καρδιά μας, ενώ οι Αυτιάδες και οι Χατζήδες είχαν πέσει σε βαθιά απόγνωση και ενώ ο Γκίκας Χαρδούβελης (ναι αυτός που ακόμα και ως υπουργός των οικονομικών, έβγαζε τα λεφτά του έξω) δήλωνε στο «έγκυρο» Capital.gr: «Φοβάμαι μια κρίση και 4ο μνημόνιο» (πόσα τέταρτα μνημόνια υπάρχουν;) εφηύραν άλλο επιχείρημα, που σερβίρισε ο «έγκριτος»  Κώνστας, ο οποίος ευρισκόμενος σε παραλήρημα μίλησε για…ενεργοποίηση του κόφτη!
Αλήθεια τι πίνουν;
Στη συνέχεια ήρθε η ξεγυρισμένη σφαλιάρα της ψήφισης από την   Βουλή της πΓΔΜ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Και τότε είναι που σήκωσαν το θέμα «μυστικά κονδύλια» για να ξεσηκωθούν έτσι τα «φανερά καντήλια», αφού κυβέρνηση και Κοτζιάς καθιέρωσαν τον έλεγχο από την Βουλή όλων των, άνω των 25.000 ευρώ, δαπανών του ΥΠΕΞ.
Προσέξτε, φωνάζει η Μπακογιάννη που, ως ΥΠΕΞ, το 2008 είχε επιχορηγήσει με 2,5 εκατ. δολάρια το «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής Καραϊβικής» (!), και ακολουθεί πιστά η πρόεδρος….βλεφαρίδα!
Όλα αυτά θυμίζουν τον Γάλλο πρόεδρο Mac-Mahon όταν έλεγε:
«Ο τυφοειδής πυρετός είναι τρομερή αρρώστια. Είτε πεθαίνεις, είτε σ' αφήνει ηλίθιο. Και ξέρω τι λέω, τον έχω περάσει
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου