Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Να είσαι δεξιός, αλλά γιατί να είσαι ηλίθιος;



Πώς τα fake news καταλήγουν πραγματικά στοιχεία της πολιτικής

του Κώστα Βαξεβάνη
Σε κανονικές συνθήκες, οι πολιτικές θέσεις γίνονται πολιτικός λόγος και πρακτική και τελικώς κρίνονται από τους πολίτες. Αυτή η πολιτική κανονικότητα, έχει πλέον ανατραπεί, παραχωρώντας τη θέση της στην υστερία. Δεν χρειάζονται πλέον ούτε θέσεις, ούτε πολιτική πρακτική. Αρκεί η δημιουργία μιας μιντιακής αφήγησης η οποία στη συνέχεια επαναλαμβάνεται ως πολιτική βεβαιότητα και δημιουργεί μοιραία πραγματικές συνθήκες παρότι ανύπαρκτη η ίδια. Τα fake news για παράδειγμα, δημιουργούνται ως επιμελημένες δημοσιογραφικές αστοχίες ή επιπολαιότητες για να καταλήξουν όμως πραγματικά στοιχεία της πολιτικής.

Παρατηρώ εδώ και καιρό τα σχόλια κάτω από άρθρα τα οποία είναι καθαρά πολιτικά. Σπάνιες είναι οι πολιτικές θέσεις που αντιπαρατίθενται με τις θέσεις των άρθρων. Συνήθως η αντίκρουση έχει τη μορφή σχολίων του τύπου «πες μας τώρα και για το σπίτι του Τσίπρα» ή «πες μας από πού τα παίρνεις» και άλλα πολλά ανάλογα των οποίων φαντάζομαι αντιλαμβάνεστε την ευρηματικότητα.

Δεν πρόκειται για παρέκκλιση από την κόσμια πολιτική αντιπαράθεση και την αντιπαραβολή επιχειρημάτων αλλά παγίωση αυτών των στοιχείων της αθλιότητας ως στοιχείων πολιτικής. Το μέσο της αισχρής προπαγάνδας έγινε σκοπός. Ο οπαδός της ΝΔ έχει εκπαιδευτεί να μην τον ενδιαφέρει αν η ανεργία έπεσε από το 27% στο 19% αλλά αν ο Τσίπρας «αγόρασε σπίτι ανθρώπου που αυτοκτόνησε μετά από πλειστηριασμό».

Το τραγικό είναι πως ακόμη και αν του ποστάρεις τη συγνώμη της εφημερίδας για αυτή την ψεύτικη είδηση δεν πρόκειται να αλλάξεις ούτε τη συμπεριφορά αλλά ούτε και τη γνώμη του.

Όλα αυτά δεν αποτελούν μια ελληνική παρέκκλιση. Όλο και περισσότερο, στην πολιτική σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται στοιχεία που κάποτε θα χαρακτηρίζονταν ακραίες θεωρίες συνωμοσίας και τερατώδη ψεύδη ως στοιχεία μέσα από τα οποία κρίνεται η τρέχουσα πραγματικότητα. Η δαιμονοποίηση του αντιπάλου και η παραγωγή φόβου μέσα από ψέματα είναι πλέον τα εμφανή στοιχεία πολιτικής χειραγώγησης. Το κυριότερο; Όσο ο κόσμος έρχεται μπροστά μας μέσα από την επιστήμη και το διαδίκτυο τόσο επιστρέφουμε στο σκοτάδι της οικιεοθελούς άγνοιας. Το σύστημα έχει πάψει να παράγει ήρωες και μεγάλους ηγέτες που οφείλουμε να ακολουθήσουμε και παράγει φόβο και θεωρίες απέναντι στα οποία θα ζητήσουμε προστασία.

Σε όλα αυτά υπάρχει μια αναγκαία προϋπόθεση. Την υποχώρηση της ανθρώπινης λογικής μπροστά στην ηλιθιότητα. Την εγκατάλειψη της πραγματικότητας για χάρη πραγμάτων που «κρύβονται» ή υπονοούνται. Την άρνηση του εμφανούς εχθρού για χάρη ενός τηλεοπτικά δημιουργημένου.

Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν πως την Ελλάδα κατέστρεψαν τα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μιλούν για τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία, την κατάσταση στα Νοσοκομεία και τα σχολεία , τις ουρές και τις καθυστερήσεις, τη μορφή του κράτους και την αδικία , για όσα δημιουργήθηκαν τα τελευταία πενήντα χρόνια σα να εμφανίστηκαν ξαφνικά και πολύ περισσότερο έχοντας την απαίτηση να εξαφανιστούν μαγικά.

Η συμπόρευση με τη ΝΔ δεν απαιτεί πολιτική συμφωνία μαζί της αλλά μοίρασμα της ίδια υστερικής και ανεύθυνης κριτικής , της ίδιας εχθρότητας και μιζέριας και πολλές φορές ανοχή στην ηλιθιοποίηση. Δεν χρειάζεται να είσαι δεξιός πλέον για να συμφωνείς με τη ΝΔ. Απαιτείται ένα αλλόκοτο πλέγμα συμφωνιών και κοινών σημείων και παραλογισμών.

Άνθρωποι οι οποίοι πλήρωναν (και το ξέρουν) 7 δις για υπερκοστολογημένες δαπάνες φαρμάκων υποστηρίζουν πως όλα λέγονται για τη Novartis και τους Υπουργούς της ΝΔ είναι συνωμοσία. Πληρώνουν 60 ευρώ για να παρακολουθούν σεμινάρια στη σχολή του Άδωνη όπου καθηγητές από κάποιο ανύπαρκτο Πανεπιστήμιο διδάσκουν για τον Έλληνα Άριο άνθρωπο που ήταν στη γη όταν υπήρχαν μόνο πίθηκοι και κροκόδειλοι. Παρακολουθούν επ' αμοιβή τον τσιτατολόγο και λογοκλόπο που έγινε Αντιπρόεδρος της ΝΔ να αναλύει τα περί ελληνικής φυλής και αίματος παραγνωρίζοντας την βασική ιδιότητά του, αυτή του ψέματος. Αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Βορίδη τον μαχητή της Δημοκρατίας και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις οικογενειακές offshore την αποφασιστικότητα του επιχειρηματία και όχι πιθανότητα ύπαρξης μαύρου χρήματος. Είναι έτοιμοι να πιστέψουν πως ο Μπογδάνος ξέρει ελληνικά και γράφει ποίηση και πως ο Θέμος Αναστασιάδης κουράστηκε να κουβαλάει μαύρες σακούλες και είναι έτοιμος να κουβαλήσει στις πλάτες του την ευθύνη και την αλήθεια. Βλέπουν στο πρόσωπο του Μαρινάκη την αγιότητα και την εντιμότητα και σε όσους φτωχοποίησαν τη χώρα την παρθενία και τη μεταμέλεια.

Η ΝΔ δεν απαιτεί πλέον ψηφοφόρους με πολιτική ταυτότητα αλλά τη μάζα που θα ενωθεί με τις ακροδεξιές θεωρίες σε όλη την Ευρώπη, με τις ρατσιστική ρητορεία και το μίσος , με τις θεωρίες συνωμοσίας και τις περιπεπλεγμένες ανοησίες, με τα Νεφελίμ και τα Ελωχίμ, με τον Άδωνη και τις μπίζνες του για την ολική επαναφορά. Όχι μόνο της ΝΔ αλλά και της ηλιθιότητας.

koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου