Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Δόγμα... Διαφθοράς


Η είδηση της προφυλάκισης του πρώην Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου δημιούργησε αμηχανία σε ένα μέρος του πολιτικού συστήματος που τελικά επέλεξε να ταυτιστεί, σχεδόν, με τη ρητορική που μεταχειρίστηκε ο πρώην Υπουργός, στη διαδρομή του προς τον Κορυδαλλό.

Τόσο από το πρώην ΠΑΣΟΚ όσο και από μεγάλη μερίδα των συντηρητικών ΜΜΕ δεν διατυπώθηκε η - βολική - αποκήρυξη του πρώην υπουργού. Αντίθετα σε επίσημο τόνο υποστηρίχθηκε η γραμμή του ότι η επίπονη έρευνα της δικαιοσύνης και η δυσμενής κατάληξη για τον ίδιο δεν οφείλεται στα στοιχεία της υπόθεσης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά στο "δόγμα Πολλάκη¨. Πρόκειται για μια αναφορά στη δήλωση του αναπληρωτή υπ. Υγείας που πριν από λίγες ημέρες είπε πως με τόσα σκάνδαλα "θα πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή".


Η απάντηση του Παύλου Πολάκη ήταν σαφής και τα "καρφιά" του δεν περιορίστηκαν μόνο στον Γιάννο Παπαντωνίου, αλλά "χτύπησαν" και τον Κώστα Σημίτη και την κυβέρνησή του: "Γιαννο μου το μαντήλι σου ΒΡΕΘΗΚΕ (απο τη Δικαιοσύνη) ΛΕΡΩΜΕΝΟ !!! Το "δόγμα Σημίτη" πληρώνεις....", τόνισε. Το "δόγμα Σημίτη" παραπέμπει στην "ελαστική" ηθική μιας σειράς υπουργών στα χρόνια της "εκσυγχρονιστικής" ευμάρειας. Υπενθυμίζεται πως βασικές καταθέσεις εμπλεκόμενων στην υπόθεση έχουν βάλει στο κάδρο και τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, με τη δήλωσή του ενώ οι αστυνομικοί τον οδηγούσαν στη φυλακή, επιβεβαίωσε ότι η εργαλειοποίηση της φράσης του Παύλου Πολάκη, το προηγούμενο διάστημα, έγινε για να ισχυριστούν κάποιοι ότι η διαλεύκανση των υποθέσεων διαφθοράς της παλιάς πολιτικής τάξης δεν οφείλεται στη δική τους ηθική κατάπτωση αλλά σε μεθόδευση της κυβέρνησης. Κοινώς, κάθε φορά που κάποιοι δικαστικοί θα αντιπαρέρχονται τις θεσμικές και άλλες δυσκολίες και θα ερευνούν δωροδοκίες, αυτό θα συνιστά "πλήγμα για τη δημοκρατία", όπως υποστήριξε και ο Γιάννος Παπαντωνίου.


Προφανώς και η στρατηγική αυτή δεν χτίστηκε για τον Παπαντωνίου αλλά, κυρίως, για τις πιθανολογούμενες διώξεις που ακολουθούν για την υπόθεση novartis. Απλώς "προβάρεται" τώρα και ευτελίζει τη διάκριση των εξουσιών. Άλλωστε και ο Γιάννος Παπαντωνίου, όπως και όλοι όσοι ελέγχονται, κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για σκάνδαλα διαφθοράς, όταν αυτά ξεσπάνε μιλάνε για "σκευωρία", μηνύουν όσους τα αποκαλύπτουν και επικαλούνται τη Δημοκρατία...

Η κυβέρνηση άποδέχτηκε ως "δώρο" την επιλογή της αντιπολίτευσης να υπερασπιστεί τον Παπαντωνίου. Σημειώνεται ότι η έρευνα είχε για χρόνια συσκοτιστεί, ειδικά από τη Βουλή ενώ ήρθε στην επιφάνεια επειδή οι λίστες από το εξωτερικό ανέδειξαν τις ύποπτες διαδρομές του χρήματος. Ο δε Κώστας Σημίτης, του οποίου η κυβέρνηση μπαινοβγαίνει στον Κορυδαλλό για διαφθορά, παραμένει εκκωφαντικά σιωπηλός και επιμένει να θεωρεί εαυτόν "έξω από το κάδρο".

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου