Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

H αρπαγή της Ευρώπης


Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο των NΥ Times, η Ευρώπη απειλείται από την προσφυγική κρίση με διάλυση, καθώς αυτή θέτει σε αμφισβήτηση την έννοια του εθνικού κράτους ως κεκτημένο, παράλληλα με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αν και εντοπίζει μια πολύ σύγχρονη προβληματική εντούτοις το άρθρο αγνοεί ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί πολύ μικρότερο κίνδυνο για την Ευρώπη από τον ίδιο τον κακό εαυτό της.
Αν κάποιος αναλύσει ψύχραιμα την κατάσταση η αντιμεταναστευτική ρητορική είναι ένα αφήγημα που κατασκευάστηκε και βρίσκει αποδοχή, κυρίως, σε χώρες που δεν αγγίζει το μεταναστευτικό, όπως αυτές στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη! Πριν από τη θεωρία της Ευρώπης των κλειστών συνόρων, η αστάθεια και οι ακραίες δυνάμεις έχουν κερδίσει έδαφος εξαιτίας των εσωτερικών πολιτικών. Η σφραγίδα στην αμφισβήτηση των θεμελιωδών αρχών υπήρξε η ακραία λιτότητα που αντί να ενισχύσει τη συνοχή έδωσε χώρο στην αντιευρωπαϊκή ρητορική.
Τη δυστυχία στην Ευρώπη δεν έφερε η άφιξη των προσφύγων, όπως επιχειρείται να προβληθεί αλλά το ασφυκτικό και άδικο δημοσιονομικό πλαίσιο. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και η αναδιάταξη του σκηνικού θα καθορίσει ποιες δυνάμεις και πολιτικές θα επικρατήσουν. Δεν χρειάζεται η προσφυγική κρίση για να απειληθεί η Ευρώπη αλλά αρκεί η δική της εσωτερική ανισότητα.
Η ατζέντα Μακρόν, που επιχειρεί να επαναφέρει την ΕΕ στις αρχές της, προσκρούει στην αδράνεια και την αδιαφορία των παραδοσιακών δυνάμεων να πείσουν για τα αυτονόητα. Πριν το προσφυγικό η ΕΕ είναι ικανή να διαλυθεί μόνη της.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου