Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Ντόρα Μπακογιάννη: Η «γλάστρα» του Ερντογάν



του Χρήστου Αλεξίου
Άραγε, ποιο το νόημα της παρουσίας της κ. Μπακογιάννη στην ορκωμοσία Ερντογάν; Ούτε στον χειρότερο εφιάλτη της δεν θα έχει δει η κ.Ντόρα Μπακογιάννη να την παρουσιάζουν πόστερ των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης δίπλα στον πρόεδρο της Βενεζουέλας,  Νίκολα Μαδούρο, τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτωρ Ορμπαν, και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
 
Στην -χολυγουντιανής υπερπαραγωγής- τελετή ορκωμοσίας του Ταγίπ Ερντογάν, με σχεδόν πέντε χιλιάδες προσκεκλημένους, στο προεδρικό μέγαρο – παλάτι, παρέστησαν συνολικά 28 πρωτοκλασάτοι παράγοντες χωρών, οι περισσότεροι εκ των οποίων από Αφρική, Ασία και Μέση Ανατολή. Ενδεικτικά, ο εμίρης του Κατάρ, δεν έλειψε ο Ρώσος πρωθυπουργός, οι πρόεδροι του Πακιστάν, του Σουδάν, ενώ από την εγγύς γειτονιά μας ξεχώριζαν ο εθνικιστής πρόεδρος της πΓΔΜ, ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του Κοσσόβου, ο τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης, κ.ο.κ. Ιδιαίτερα υποβαθμισμένη ήταν η εκπροσώπηση από τις ΗΠΑ, ενώ αντίστοιχη τακτική φαίνεται πως ακολούθησε και η ΕΕ. Σε κάποια σημεία από τις πρώτες σειρές πλειοψηφούσαν καταλυτικά οι εκπρόσωποι χωρών του τρίτου κόσμου. Εικόνα που ήταν εμφανές ότι αποσκοπούσε στο να στείλει ο Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία «διεκδικεί» τον ρόλο της ηγέτιδος δύναμης στον τρίτο κόσμο.
 
Μέσα σε αυτό το μωσαϊκό των «προθύμων» συμμάχων, φίλων ή και προσώπων τα οποία ήθελε ο Ταγίπ Ερντογάν να παραβρεθούν στην ορκωμοσία του, προκειμένου να μεταδώσει την εικόνα του ηγέτη παγκόσμιας εμβέλειας, ήταν και η κ.Ντόρα Μπακογιάννη. Δίπλα της, ο μοναδικός μειονοτικός εκπρόσωπος από τη Θράκη, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν. Να σημειωθεί πως οι τέσσερις μειονοτικοί βουλευτές που προσκλήθηκαν από την Τουρκία για να παραβρεθούν στην ορκωμοσία, αρνήθηκαν να πάνε. Λίγο πιο πέρα βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι «ψευδομουφτήδες».
 
Σπέκουλα με τους δυο Ελληνες αξιωματικούς
 
Βέβαια, τα κέρδη από την παρουσία της πρώην υπουργού Εξωτερικών επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, ήταν φτωχά, αν όχι μηδενικά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ούτε καν κατάφερε να συναντηθεί με κάποιον πρωτοκλασάτο Τούρκο αξιωματούχο. Όλα δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε –και αυτή- ως «γλάστρα» του Ερντογάν, στον μπαξέ των χιλιάδων ατόμων που συγκέντρωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου, για την ορκωμοσία του. Φαίνεται ότι δεν απέδωσαν καρπούς οι φιλικές χειρονομίες της κ.Μπακογιάννη, που το 2004, όταν ήταν Δήμαρχος Αθηναίων είχε υποδεχτεί μετά βαΐων και κλάδων τον κ.Τ. Ερντογάν, πρωθυπουργό της γείτονος τότε, το 2004, και μάλιστα του είχε απονείμει το «χρυσό μετάλλιο» της πόλης των Αθηνών.
 
Και όμως, προτού πάει στην Τουρκία, λίγο έλειψε να μας πείσει ότι η «αποστολή» της ήταν να φέρει πίσω τους δυο Ελληνες αξιωματικούς που κρατούνται στην Τουρκία, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας. Καθίσταται εμφανές ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν διστάζει να σπεκουλάρει ακόμα και μπροστά στην τύχη των Ελλήνων στρατιωτικών, προκειμένου να αποκομίσει μικροκομματικά, προσωπικά οφέλη.
 
Ο Ερντογάν βγάζει πρωθυπουργό
 
Αραγε, ποιο το νόημα της παρουσίας της κ.Μπακογιάννη στην ορκωμοσία Ερντογάν; Ουδείς αμφισβητεί ότι δυο χώρες, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, ακόμα κι αν οι σχέσεις τους βρίσκονται σε κρίση, επιβάλλεται να κρατούν ανοικτούς επίσημους και ανεπίσημους διαύλους επικοινωνίας, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Εξάλλου, γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο η Αθήνα προ μηνών προέβη στην κίνηση καλής θέλησης να προσκαλέσει τον κ.Ερντογάν σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως αν συνέβησαν πολλά παρατράγουδα. Κι’ όμως, τότε η κ.Μπακογιάννη και πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επέκριναν, με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς μάλιστα, την πολιτική ηγεσία της χώρας, τους αρμόδιους διπλωμάτες, ακόμα και την πολιτειακή ηγεσία.
 
Παρά ταύτα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, όταν προ ημερών επικρίθηκε για την απόφασή της να παραστεί στην ορκωμοσία, έγραψε στο twitter: «Θα παραστώ στην ορκωμοσία του Ερντογάν μετά από πρόσκλησή του. Η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την τουρκική ηγεσία είναι πράξη σοβαρότητας και ευθύνης». Αλίμονο. Ο,τι κάνει η ίδια, λοιπόν, δείχνει «σοβαρότητα» και «ευθύνη», αλλά οι δίαυλοι επικοινωνίας που, μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δημιουργούν οι πολιτικοί κυβερνητικοί και διπλωματικοί παράγοντες της Ελλάδας δεν είναι, σύμφωνα με τους Νεοδημοκράτες.  

Τι έχουν, όμως, να πουν τώρα όλα αυτά τα λαλίστατα αντιπολιτευτικά παπαγαλάκια της Νέας Δημοκρατίας; Δεν θα μιλήσουν και πάλι, όπως έκαναν προ μηνών κατά την επίσκεψη Ερντογάν, για τις τουρκικές αεροπορικές παραβιάσεις στο Αιγαίο; Και όμως, χτες τη στιγμή που η κ.Μπακογιάννη ήταν στην φιέστα Ερντογάν σημειώθηκε μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στους ουρανούς του Πελάγους (συνολικά δέκα τουρκικά μαχητικά, εκ των οποίων δυο οπλισμένα, έκαναν 39, για να αναχαιτιστούν από ελληνικά μαχητικά). Δεν κατάφερε, άραγε, να το αποτρέψει η πρώην υπουργός Εξωτερικών; Σήμερα επίσης, ο Τ.Ερντογάν, σε μια ακόμη συμβολική κίνηση, μεταβαίνει στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που πληθαίνουν τα ανησυχητικά μηνύματα για νέες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
 
Προ ημερών, πάντως, λαλίστατο «δημοσιογραφικό» φερέφωνο της Νέας Δημοκρατίας σε Μέσον Ενημέρωσης, γνωστό για τις στενές σχέσεις του με τουρκικά συμφέροντα, ήθελε να κρυφτεί, αλλά η χαρά δεν τον άφηνε. Ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η πρόσκληση Ερντογάν προς την κ.Μπακογιάννη, δείχνει ότι η Αγκυρα γνωρίζει πως για την πρωθυπουργία της Ελλάδας προαλείφεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λίγο έλειψε να πει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει το χρίσμα και το κλειδί του μεγάρου Μαξίμου στον αδελφό της κ.Μπακογιάννη. Αλλά και η τελευταία δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά της για την «τιμή» που της έκανε ο Τούρκος πρόεδρος. Μάλιστα, με θράσος χιλίων πιθήκων, έγραψε στα social media: «Ας μην ανησυχεί ο κ.Τσίπρας. 'Ολες οι προσπάθειες που καταβάλλουμε, έχουν ως στόχο την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών τώρα και όχι όταν γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Καλοδεχούμενη, βεβαίως, η απελευθέρωση των δυο Ελλήνων με όποιον τρόπο κι’ αν γίνει. Αλλά δεν χρειάζεται να δένει κανείς το πολιτικό μέλλον του με τις επιθυμίες Ερντογάν. Πόσο μάλλον, όταν είναι γνωστή η απαράδεκτη τουρκική απαίτηση της «ανταλλαγής» των δυο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.
 
Εν πάση περιπτώσει, μπορεί να μην έφερε πίσω τους δυο στρατιωτικούς η κ.Μπακογιάννη, ελπίζουμε τουλάχιστον να έφερε τούρκικά μπακλαβαδάκια για να φιλέψει τα νεοδημοκρατικά παπαγαλάκια.

stokokkino

1 σχόλιο:

  1. Toso KALO exei sto kefali tis pou nomize molis tin evlepe oErdogan tha tis edine tous 2 sratiotes.Aporo pos tetio VLIMA itan ipourgos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή