Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Στο καφενείο με τον Μήτσο



του Χρήστου Παναγή
Μια κουβέντα στο καφενείο με τον Μήτσο, βγαλμένη από τη φαντασία και την πραγματικότητα:
  • Καλώς τους Συριζαίους, σαν τα χιόνια καλοκαιριάτικα, χαθήκατε σύντροφοι, βαριά η κυβερνητική καλογερική;
  • Καλώς σας βρήκαμε. Μήτσο βάλε μια ρακή να κεράσουμε τα παιδιά !
  • Αεράτους σας βλέπω, φυσάει πολύ στα κυβερνητικά ανώγεια;
  • Το κέρασμα είναι για τη θηλειά των μνημονίων που βγάλαμε από το λαιμό.
  • Και βάλατε γραβάτες;
  • Μήτσο, εμάς δε μας πάνε οι γραβάτες. Κι ο αρχηγός για μια ώρα την έβαλε, του τη δέσανε, κι ούτε έμαθε να τη δένει, την έβγαλε κι ξανάβαλε τη φόρμα εργασίας. Συνεχίζουμε με τη φόρμα εργασίας, Μήτσο, δεν αλλάξαμε χούγια.
  • Βρε σεις, οι άλλοι στα κανάλια, κι όλοι από τον Μητσοτάκη μέχρι τον Κουτσούμπα μιλάνε για τέταρτο μνημόνιο. Τι θηλειά βγάλατε;
  • Όλοι εντός κι εκτός, οι σοβαροί, οι αναλυτές, οι οίκοι, λένε για το τέλος των μνημονίων, κι αυτή είναι η αλήθεια. Δεν ξαναδανειζόμαστε από τους θεσμούς, μόνο πια από τις αγορές όπως ορίζει η παγκόσμια κανονικότητα, δεν υπάρχουν νέα μέτρα κλπ, δεν θα μας επιβάλλουν πια τι να κάνουμε. Η μόνη δέσμευση που έχουμε είναι να πιάνουμε τους στόχους και γι αυτό μόνο θα μας ελέγχουν. Δηλαδή το «μαγαζί» να μην μπαίνει μέσα, να παράγει, να έχει καλή διαχείριση νοικοκυρεμένη, χωρίς κλεψιές και σπατάλες, να βγάζει τα κέρδη που έχουμε συμφωνήσει...και να περιποιείται καλά τον κόσμο του. Δικό μας καπέλο το πώς θα δουλεύουμε το μαγαζί. Και ρυθμίσαμε και το χρέος κι όλοι οι έξω τώρα το παραδέχονται, το μαγαζί είναι βιώσιμο, ελαφρύναμε τα βάρη, θα μπορούμε να τα πληρώνουμε, θα μας μένει και κέρδος.
  • Περιποίηση; Βρε σεις το καφενείο δουλεύει στο φουλ κι εμένα που δε θέλω να κλέβω δε μου μένει μία. Τι θα γίνει μ΄αυτό βρε συριζαίοι, και με τ΄ άλλο το κόψιμο των συντάξεων που λυσάνε; Άμα του κόψεις τη σύνταξη του παππού θα το κόψει το καφενείο. Θα με κλείσετε και που θα πίνετε τις ρακές σας βρε;
  • Μη φοβάσαι Μήτσο. Τα πράγματα πάνε καλύτερα, το βλέπεις και στο μαγαζί. Μετά από πολλά χρόνια είχαμε επί 15 μήνες ανάπτυξη και συνεχίζει, η ανεργία έπεσε κοντά 7%, πάνω από 300.000 άνθρωποι βρήκαν δουλειά, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις. Όλοι οι αριθμοί της οικονομίας είναι καλοί και ανεβαίνουν. Τα καταφέρνουμε και λίγο λίγο από δω και πέρα θα ελαφρύνουμε τα βάρη και δεν ξανακόβουμε. Μετά τους αριθμούς θ΄ αρχίσουν να πηγαίνουν καλύτερα και οι άνθρωποι. Μην πολυακούτε τα κανάλια και θα δείτε καλύτερα τα πράγματα, όπως είναι στ΄αλήθεια.
  • Μωρέ, δεν τα πιστεύουμε τα κανάλια, αλλά πες πες το παραμύθι πρωί βράδυ, καταστροφή και γκρίνια, σε χαλάνε, σε ρίχνουν.
  • Εκεί χτυπάνε, Μήτσο, στην ψυχολογία του κόσμου και στην παραπληροφόρηση.
Είχαμε μια πολύ καλή συμφωνία για το μακεδονικό, είναι συγκλονιστικό αν το σκεφτείς, οι γείτονες αποδέχτηκαν να αλλάξουν το όνομά τους, το σύνταγμά τους, τα σύμβολά τους. Η συμφωνία προωθεί τη φιλία και τη συνεργασία στα Βαλκάνια, θετικά τη βλέπουν οι πάντες έξω. Εκτός από τους ακραίους της ΠΓΔΜ και τους ακραίους εδώ, όψιμους και μη. Έτσι κι είχαν καταφέρει αυτοί, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τη συμφωνία για το μακεδονικό, που τελικά ήταν και καλύτερη από τη θέση που είχαν τόσα χρόνια, τα κανάλια θα πανηγύριζαν, θα ενημέρωναν σωστά τον κόσμο, γιορτές θα έστηναν δεν θα υπήρχε αρνητικό κλίμα, ούτε φασαρία.Επειδή την καταφέραμε εμείς, έχουν λυσάξει. Τα δίνουν όλα για να ξαναπιάσουν την κουτάλα Μήτσο. Δε λογαριάζουν τίποτα, ούτε εθνικά ζητήματα, ούτε αξιοπιστία της χώρας, ούτε την οικονομία, δόλιοι σαμποτέρ.
  • Ακούστε Συριζαίοι. Εμείς τους άλλους τους ξέρουμε τι τσακάλια είναι. Ας τους λιβανίζουν τα κανάλια, ας κάνουν την προπαγάνδα τους, για να τους φέρουν πίσω να ξαναρχίσουν τη ρεμούλα, να ξεπουλήσουν ότι έχουμε και δεν έχουμε, να τα δώσουν όλα στ΄ αφεντικά, να πέφτει βούρδουλας, να διαλύσουν τα νοσοκομεία και τα σχολεία, την κοινωνική ασφάλιση, να ξαναφέρουν τον εργασιακό μεσαίωνα.
Συριζαίοι, εσείς να δείτε τι θα κάνετε. Από δω και πέρα που έχετε τα χέρια πιο λεύτερα, στρωθείτε, φροντίστε τον κοσμάκη, ανοίχτε κι άλλο τις δουλειές, ανεβάστε λίγο τους μισθούς, να γυρίσουν τα παιδιά μας πίσω, μην κόψετε συντάξεις και παροχές, στηρίξτε τους εργαζόμενους, φτιάξτε τις υπηρεσίες, μη μας ταλαιπωρείτε, φροντίστε κι άλλο την υγεία, την παιδεία, ελαφρύνετε λίγο τους φόρους, κυνηγήστε τους μεγάλους πρώτα που φοροδιαφεύγουν, μη στραγγαλίζετε τους φτωχούς και τους μεσαίους που χρωστάνε, προστατεύστε τους...και κάντε κάτι με τη δικαιοσύνη, να δούμε ότι υπάρχει στ΄αλήθεια, τιμωρήστε και μερικούς που τα μεγαλοπιάσανε.
Και στα κανάλια και στα ραδιόφωνα, κανονίστε, αφού τόχετε το δίκιο με το μέρος σας να το βρίσκετε. Είναι και μερικοί δικοί σας στα παράθυρα που δεν τόχουνε. Αντί να τους κάνετε σκόνη, οι άλλοι βγαίνουν κι από πάνω, να σου σηκώνεται η τρίχα. Φωνάζει ο κλέφτης η φάση. Μαζευτείτε οι καλύτεροι, βγείτε μπροστά, οργανωμένοι, ενημερωμένοι και σκίστε τους. Μιλήστε στον κόσμο, παντού. Έχετε την πολιτική ηγεμονία, κάντε το να φανεί, τι να πρωτοκάνει ο Τσίπρας. Ξέρουμε, ελπίζουμε βρε αδερφέ, ότι εσείς νοιάζεστε για τον κοσμάκη, ότι δεν κλέβετε και δεν μοιάζετε με τους άλλους, οργανωθείτε μάγκες, κι εμείς μαζί σας.
Κανονίστε Συριζαίοι μην και ξανάρθουν οι μαφίες στα πράγματα. Εσείς θα το χρεωθείτε κι εμείς ο λαός θα την πληρώσουμε. Το νου σας, στρωθείτε και προχωρείστε μπροστά, να κερδίσουμε όλοι, για τα παιδιά μας. Από τα παιδιά μας την έχουμε δανειστεί την κοινωνία και την πατρίδα.
left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου