Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Η Ευρώπη των Κουρτς - Μητσοτάκη: 12ωρη εργασία και πρόσφυγες στον πάτο της Μεσογείου



Το ακροδεξιό - νεοφιλελευθερο κύμα που σαρώνει στην Ευρώπη, δεν αποτελείται από κάποιους ουρανοκατέβατους φασίστες. Οι Όρμπαν, Κουρτς, Σαλβίνι, Ζεεχορφ, Μητσοτάκης και σύσσωμο το "Βίσεγκραντ", είναι η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και η ΝΔ.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης
Ο αυστριακός πρωθυπουργός, Σεμπάστιαν Κρουτς, είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, η οποία παρουσιάζει και έντονο ελληνικό… ενδιαφέρον.
Ο Κρουτς συνδυάζει σε τέτοιο βαθμό τα συνδυαστικά χαρακτηριστικά του νεοφιλελεύθερου ακροδεξιού, που μόνο ένα υβρίδιο Κυριάκου Μητσοτάκη - Άδωνη Γεωργιάδη μπορεί να ανταγωνιστεί.
Αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο καθώς ο αυστριακός Πρωθυπουργός που έχει εκφράσει πολλάκις τις ανθελληνικές θέσεις του, συνδέεται φιλικά με το "δεξί χέρι" του προέδρου της ΝΔ, Κώστα Κυρανάκη.
Ο Σ. Κουρτς, μάλιστα, προσκάλεσε επισήμως προχθές και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βιέννη, καθώς σχεδιάζει στενή συνεργασία μεταξύ της νέας γενιάς πολιτικών του ΕΛΚ, ώστε να προωθήσουν ενιαία τις στρατηγικές τους για την Ευρώπη.
Αυτές οι "νέες στρατηγικές" δεν περιορίζονται φυσικά μόνο στην απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων. Θύματα τους αποτελούν και οι ίδιοι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι
Το Σάββατο που μας πέρασε -και για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια- υπήρξε μαζική διαδήλωση 80.000 πολιτών στη Βιέννη, ως αντίδραση στο νομοθετικό σχέδιο της Κυβερνησης της Αυστρίας. Το νομοσχέδιο αυτό προωθεί τη 12ωρη υποχρεωτική εργασία, βάζοντας έτσι οριστική "ταφόπλακα" στο -πάλαι ποτέ- ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος.
Η προώθηση αυτού του δυστοπικού νομοσχεδίου δεν είναι τυχαία. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ήδη υπάρχουν νεοφιλελεύθερες φωνές για κατάργηση του κοινωνικού κράτους και επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα
Δεν έχουν περάσει άλλωστε παρα μόνο λίγοι μήνες από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδινε τα διαπιστευτήρια του, δηλώνοντας, ανερυθρίαστα, σε δημόσια ομιλία του, πως το 8ωρο και η σταθερή εργασία σε έναν συγκεκριμένο τομέα είναι... ξεπερασμένα.
Η επιστολή που είχε στείλει πριν λίγο καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νεοεκλεγέντα, τότε, Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι ίσως ενδεικτική των προθέσεων. Προθέσεις, που τώρα γίνονται ευδιάκριτες.
"Είμαι βέβαιος ότι υπό την δική σας ηγεσία, η Αυστρία θα διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τις ευρωπαϊκές αξίες, που μας ενώνουν και ότι θα είστε στην πρώτη γραμμή της διαμόρφωσης του ευρωπαϊκού μέλλοντος προς όφελος των πολιτών μας", είχε γράψει στον αυστριακό πρόεδρο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσής.
Βέβαια, το "Ευρωπαϊκό μέλλον", όπως το οραματίζονται οι Κουρτς - Μητσοτάκης, δεν είναι "μαύρο" μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τα θύματα της μεγαλύτερης μεταπολεμικά προσφυγικής κρίσης.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πριν λίγες μέρες στη σύνοδο για το μεταναστευτικό, πως είναι αντίθετος να δοθεί στους μετανάστες η δυνατότητα να αιτηθούν άσυλο στην Ε.Ε. από τις «περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης» που προβλέπεται να δημιουργήσουν οι ηγέτες των «28» εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ακόμα και αν το δικαιούνται.
«Ανήκω σε εκείνους που λένε πως, αν επιτραπούν οι αιτήσεις ασύλου (σ.σ. από αυτές τις πλατφόρμες), θα δημιουργηθεί ένας αδιανόητος παράγοντας έλξης», δήλωσε σε συνέντευξή του.
Με λίγα λόγια, ο Σ. Κρουτς, εννοεί πως η Ευρώπη πρέπει να εκπέμψει σήμα προς τους βασανισμένους πρόσφυγες, πως η μετακίνηση στην Ευρώπη θα είναι ένας εφιάλτης αντίστοιχος με αυτόν τον οποίον ζουν στις εμπόλεμες και εχθρικές περιοχές από τις οποίες έφυγαν για να σώσουν τις ζωές τους και αυτές των παιδιών τους.
Σας θυμίζει κάτι αυτό; 
Ας φρεσκάρουμε τη μνήμη μας και ας θυμηθούμε πως όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Θάνος Πλεύρης ζητούσαν ακόμα και νεκρούς πρόσφυγες στο Αιγαίο, ο κύριος Κουρτς έπινε μπύρες με τον Κυρανάκη σε χωριά της Αυστρίας.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, δήλωνε όπου σταθεί και όπου βρεθεί, πως "πρέπει να κάνουμε τη ζωή των μεταναστών δύσκολη".
Το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και δικηγόρος, Θάνος Πλεύρης, το προχωρούσε λίγο παραπάνω, σε σύναξη του εθνικιστικού περιοδικού ΠΑΤΡΙΑ (όπου μιλούσε και ο Μάκης Βορίδης) το 2013.
"Η φύλαξη των συνόρων θέλει νεκρούς", δήλωνε ξεκάθαρα ο Θ. Πλεύρης, καταχειροκροτούμενος.
Οι ακροδεξιοί λαϊκιστές και οι νεοφιλελεύθεροι κήρυκες της λιτότητας (κυρίως στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη, δεν είναι ευρωπαϊστές. Δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα ιδανικά που γέννησε ο Διαφωτισμός, η Γαλλική Επανάσταση και ο Μάης του 68. Δεν πιστεύουν στο κοινωνικό κράτος, την αλληλεγγύη και την εργασιακή δικαιοσύνη που διαλύονται αργά, σταθερά και μεθοδευμένα τις τελευταίες δεκαετίες, με τη συνενοχή και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Η Ευρώπη των Κουρτς, Μητσοτάκη, Όρμπαν, Σαλβίνι και του υπόλοιπου ακροδεξιού εσμού, είναι ένα φεουδαρχικό οχυρό με 12ωρη εργασία για όλους και τους πρόσφυγες στον πάτο της Μεσογείου. 
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου