Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Εγώ φταίω, εσύ φταις, αυτός φταίει…



του Μανώλη Καλουδά
Τι να πεις και τι να γράψεις; Από τη μία αισθάνεσαι την ανάγκη να εκφράσεις τα όσα αισθάνεσαι πατώντας ένα ένα τα κουμπιά του πληκτρολογίου κι από την άλλη θες να φύγεις από το γραφείο, ν’ ανάψεις ένα τσιγάρο και να πενθήσεις για όσα είδες και άκουσες τις τελευταίες 24 και πλέον ώρες. Από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στην Κινέτα μέχρι την επιβεβαίωση των 74 νεκρών,αριθμός ο οποίος φυσικά θα είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από την Πυροσβεστική, αφού ο αριθμός των αγνοουμένων είναι ακόμα αδιευκρίνιστος.
Μέσα σε μερικές ώρες έγιναν στάχτη ζωές, δάση, σπίτια, αυτοκίνητα. Οι φωτογραφίες έρχονται με ρυθμό καταιγιστικό στα φωτογραφικά πρακτορεία από τις περιοχές των πυρκαγιών και κάθε φορά, πριν από κάθε refresh, παρακαλάς να μη δεις κάτι χειρότερο απ’ ότι έχεις ήδη δει. Έλα, όμως, που αυτό δεν συμβαίνει. Κάθε φορά το φωτορεπορτάζ είναι και πιο «δύσπεπτο» από το προηγούμενο.
Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψεις αυτή την τραγωδία, αυτό το μέγεθος της καταστροφής. Ό,τι και να πεις είναι λίγο. Ακούς ή διαβάζεις τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των διασωθέντων για τα όσα συνέβησαν κι απλά κάθεσαι και σκέφτεσαι πόσο μικροί είμαστε μπροστά σε όλο αυτό.
Δεν ξέρω τι προκάλεσε τις πυρκαγιές, αν και η πυροσβεστική κάνει λόγο σε μερικές περιπτώσεις για παράλληλες εστίες. Ίσως μάθουμε ότι ήταν εμπρησμοί, ίσως πάλι όχι. Αλήθεια, έχει σημασία μπροστά σε αυτόν τον πόνο; Μπροστά σε αυτό το μέγεθος της καταστροφής; Οικογένειες ολόκληρες βρέθηκαν αγκαλιά απανθρακωμένες. Έχει σημασία αν ήταν εμπρησμός ή όχι; Έχει σημασία αν βρεθεί ο εμπρηστής; Αν θα πάει φυλακή; Θα επιστρέψουν αυτοί οι 54 άνθρωποι πίσω; Θα ξαναχαμογελάσει το 6 μηνών βρέφος; Θα πάρει αγκαλιά ξανά ο πατέρας την κόρη του; Όχι.
Την ώρα που γράφεται αυτή η τραγωδία ορισμένοι πολιτικοί – και όχι μόνο – είδαν ευκαιρία να βγάλουν από το… συρτάρι το «χαρτί» της απόδοσης ευθυνών για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά συμφέροντα. Σε αυτό είμαστε πρώτοι. Η απόδοση ευθυνών είναι κάτι που βρίσκεται στο DNA μας. Έτσι μεγαλώσαμε νομίζω. Δεν φταίω σίγουρα εγώ. Φταις εσύ, φταίει η κοινωνία, φταίει το κράτος, φταίει η κυβέρνηση, φταίει η πολιτεία, φταίει το Σύνταγμα, φταίει η Περιφέρεια, φταίει ο Δήμος, φταίνε όλοι. Συμβαίνει τώρα, συνέβαινε πριν και θα συμβαίνει εσαεί.
Ποτέ κανείς δεν πήρε τον άλλον από το «χέρι» να του προτείνει πραγματικά λύσεις. Τώρα φταίει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2007 για τις φωτιές στην Ηλεία έφταιγε η κυβέρνηση Καραμανλή και αύριο, αν ο Κυριάκος είναι πρωθυπουργός και συμβεί κάτι αντίστοιχο, θα φταίει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Φτάνει πια, κουράστηκα και μαζί μου κουράστηκε όλος ο κόσμος που σας ψηφίζει.
Έχετε ευθύνες όλοι σας, ο καθένας από την πλευρά του.
Θέλουμε λύσεις και όχι καταγγελίες…

 https://www.altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου