Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Η Ελλάδα που πληγώνουμε



Δεν είναι η Ελλάδα που μας πληγώνει όπως λέει ο ποιητής, εμείς είμαστε που την πληγώνουμε καθημερινά. Τα ίδια της τα παιδιά, ξιφολόγχη στα πλευρά της!
του Ανδρέα Πιλάλη*
Τούτες τις ώρες της ανείπωτης τραγωδίας που χάθηκαν ανθρώπινες ζωές μέσα σε μια κατοικημένη τουριστική περιοχή της Αττικής, στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στους νεκρούς, δείχνοντας την αλληλεγγύη μας σε αυτούς που πλήγηκαν.
Στεκόμαστε με κατάνυξη και σιωπούμε μπροστά στον πόνο και τον άδικο χαμό των συνανθρώπων μας.
Πάνω απ' όλα όμως πρέπει να σιωπούν οι εμπρηστές των ψυχών, της λογικής και του κοινού νού, οι εμπρηστές της μνήμης, της ιστορίας και των αξιών, οι εμπρηστές της Δημοκρατίας…
Δεν είναι η Ελλάδα που μας πληγώνει όπως λέει ο ποιητής, εμείς είμαστε που την πληγώνουμε καθημερινά. Τα ίδια της τα παιδιά, ξιφολόγχη στα πλευρά της!
Είναι το κράτος της ανομίας, της αρπαχτής και της αυθαιρεσίας που χτίσαμε διακόσια χρόνια τώρα. Είναι το κράτος που χάριν της εκλογικής πελατείας, επέτρεψε να οικοπεδοποιηθούν δάση, βουνά και ακρογιαλιές και μόλις πριν λίγο άρχισε να φτιάχνει δασικούς χάρτες και κτηματολόγιο.
Είμαστε εμείς οι νεοέλληνες δημιούργημα αυτού του τέρατος και πιστό υπόδειγμα του βολέματος, της αδιαφορίας και των εξαργυρωμένων συνειδήσεων.
Είμαστε το κράτος του ανεξέλεγκτου δανεισμού και των τεσσάρων πτωχεύσεων, των ξένων επεμβάσεων και των δικτατοριών, των εθνικών καταστροφών.
Το κράτος της διαφθοράς, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, του πλιάτσικου των εργολάβων και των νταβατζήδων…
Είναι αυτό που βιώνουμε όσοι μένουμε σε αυτό τον όμορφο τόπο σήμερα, στον καιρό της κρίσης και των μνημονίων, στον καιρό της δικής μας χρεοκοπίας.
Χρεοκοπίας που δεν είναι μόνο οικονομική, διαχέεται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Είναι κρίση και χρεοκοπία αξιών, πολιτισμού, ορθού λόγου, οράματος, που θα κάνουμε χρόνια να βγούμε από τα σκοτεινά και ανήλιαγα λαγούμια της.
Ασύμμετρα φαινόμενα και απειλές, εμπρησμοί κάθε είδους και πυρκαγιές υπάρχουν και θα συνεχιστούν, όσο γίνονται προσπάθειες να γίνουμε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Γιατί υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που θα αντιστέκονται λυσσαλέα.
Είναι τα ίδια συμφέροντα που δημιούργησαν τις Μάνδρες και τα Μάτια σε όλη την Ελλάδα και σήμερα πριν ο πόνος ακόμα καταλαγιάσει, με περισσή θρασύτητα και υποκρισία προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, για να ξεχάσει τα ανομήματά τους.
Τούτες τις δύσκολες μέρες που “ο άνεμος μας κυνηγάει”, συνεχίζουμε να κάνουμε το καθήκον μας ως άνθρωποι, στεκόμαστε αρωγοί στην ανάγκη και στον πόνο, στο άδικο και στη θλίψη των συνανθρώπων μας.
Προσπαθούμε λιθαράκι-λιθαράκι να χτίσουμε την άλλη Ελλάδα που οραματιζόμαστε και που θα πάψουμε να την πληγώνουμε.
Την Ελλάδα των επόμενων γενεών!
*Ο Ανδρέας Πιλάλης είναι συντονιστής δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες Περιστερίου»
left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου