Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Από φτωχός συγγενής, διεθνής παίκτης


Το δημοσίευμα των Financial Times για τη δράση του ρωσικού παράγοντα στη Βόρεια Ελλάδα ενάντια στη λύση του Μακεδονικού είναι μια επιβεβαίωση για την επιλήψιμη ρωσική παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας, όμως ταυτόχρονα η αντίδραση της κυβέρνησης δείχνει την μεθοδική προσπάθεια για αναβάθμισή της στη διεθνή σκηνή.
Η χώρα αντιδρά ως κυρίαρχη και όχι υποτελής δύναμη καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κομβική για τη διεθνή αναβάθμισή της σε ένα ραγδαία εξελισσόμενο περιβάλλον. Δεν είναι η πρώτη χώρα που απελαύνει διπλωμάτες ως αντίδραση. Όμως δεν τους απέλασε όταν το ζητούσε η Ε.Ε. λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ, κρίνοντας ότι δεν την εξυπηρετούσε, αλλά το κάνει τώρα που ο ρωσικός παράγοντας υπονομεύει τα συμφέροντα της Ελλάδας.
Παρότι η ανάκτηση της οικονομικής αυτοτέλειας είναι κρίσιμη για την άσκηση αυτόνομης πολιτικής δεν αρκεί απο μόνη της αλλά συναρτάται με συνεχείς πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική ώστε σήμερα η χώρα να πρωταγωνιστεί στην ανασύνταξη των Βαλκανίων, στην ευρωμεσογειακή συνεργασία, στις σχέσεις με το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή.
Πλέον εμφανίζεται ως βασικός συνομιλητής σε σημαντικές αποφάσεις και σε συνδυασμό με μια σειρά από διακρατικές συμφωνίες για την ενέργεια, τις μεταφορές και την άμυνα, η χώρα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο σε επίπεδο πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό και στρατιωτικό.
Είναι προφανής επιλογή της κυβέρνησης να μην ετεροπροσδιορίζεται αλλά να αναγνωρίζεται ως ισχυρός και ισότιμος εταίρος, μια σταθερή δύναμη σε μια ασταθή περιοχή με σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο. Παρότι είναι σαφές πως έχει επιλέξει τους συμάχους της, η τακτική ενέχει και κινδύνους καθώς η ισχυροποίησή της Ελλάδας αλλάζει τους συσχετισμούς και το status quo της περιοχής. 
Ωστόσο αυτό που δεν αμφισβητείται είναι ο αναβαθμισμένος διεθνής της ρόλος και σε αυτό το δρόμο θα πρέπει να επιμείνει...
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου