Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Αλλο οι «οκτώ», άλλο οι «εννιά»;



του Τάσου Παππά
Κάποια στιγμή θα γινόταν κι αυτό. Θα εκδηλωνόταν δηλαδή προσπάθεια να βρεθεί λύση, εκτός θεσμικού πλαισίου, για να τελειώσει η ταλαιπωρία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ουδείς έχει προτείνει τουλάχιστον δημοσίως την ανταλλαγή των δύο με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, όπως ζητούσε ανεπισήμως η Τουρκία μέχρι πριν από λίγες μέρες και επισήμως ζήτησε ο Ερντογάν στη συνάντηση του με τον Α. Τσίπρα.
Υπάρχει άλλωστε η αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου που αναφέρει ότι αν εκδοθούν οι «οκτώ» δεν θα έχουν δίκαιη δίκη γιατί η Τουρκία δεν είναι στις παρούσες συνθήκες κράτος δικαίου, όπως το αντιλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπότε κάθε συζήτηση περί ανταλλαγής είναι εκτός νομιμότητας και αν η κυβέρνηση αγνοήσει τη σχετική δικαστική απόφαση θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και στο εσωτερικό και στο διεθνές πεδίο.
Ωστόσο, ορισμένοι έριξαν μια ιδέα. «Σωστά κάνει ο Τσίπρας και δεν δίνει τους οκτώ» είπαν η Ντόρα Μπακογιάννη και πολλοί δημοσιολόγοι, πρέπει όμως να δώσει τους εννιά Τούρκους που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επίθεση εναντίον του Ερντογάν τις μέρες που βρισκόταν στην Αθήνα γιατί αυτοί είναι τρομοκράτες -«Κουφοντίνες» κατά την εκτίμηση τους- και δεν έχει κανένα λόγο η χώρα μας να τους προστατεύει. Θα δημιουργηθεί, λένε, καλό κλίμα και ο Ερντογάν θα υποχρεωθεί να επιστρέψει τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς. Προκύπτουν ορισμένα ζητήματα:
■ Οι «εννιά», αν έχουν διαπράξει αδίκημα (το τεκμήριο της αθωότητας για να μην ξεχνιόμαστε ισχύει στην πατρίδα μας), το διέπραξαν στην Ελλάδα, άρα εδώ πρέπει να δικαστούν σε πρώτη φάση.
■ Ποιος λέει ότι οι «εννιά» είναι τρομοκράτες; Το τουρκικό καθεστώς. Εμπιστευόμαστε την κρίση του; Αν την εμπιστευόμαστε για τους «εννιά» γιατί να μην την εμπιστευτούμε και για τους «οκτώ», οι οποίοι κατηγορούνται από τον Ερντογάν για πολύ σοβαρότερα αδικήματα (εσχάτη προδοσία).
■ Ο Αρειος Πάγος, σωστά, είπε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να έχουν δίκαιη δίκη οι «οκτώ». Για τον έναν Τούρκο, τον Καγιά, ο οποίος είναι σε πολυήμερη απεργία πείνας, είπε ότι πρέπει να εκδοθεί. Οι «οκτώ» δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, αλλά ο Καγιά και οι σύντροφοι του θα έχουν; Απόφαση που μπάζει από παντού.
■ Δεν θέλει και πολύ μυαλό για να καταλάβει κάποιος ότι τον Ερντογάν δεν τον ενδιαφέρουν τόσο πολύ οι «εννιά». Τους «οκτώ» θέλει για να τους τιμωρήσει παραδειγματικά.
■ Οσοι είχαν υποστηρίξει με διάφορους τρόπους (δηλώσεις, συνεντεύξεις, υπομνήματα) ότι δεν πρέπει να εκδοθούν οι «οκτώ» γιατί θα υποστούν βασανιστήρια και θα καταδικαστούν πριν καν δικαστούν, δεν αισθάνονται την ανάγκη να πουν κάτι για την πρόταση να δώσουμε τους «εννιά»; Αυτοί δεν θα υποστούν βασανιστήρια ή επειδή είναι αριστεροί, άρα συνηθισμένοι στις κακουχίες, θα αντέξουν, οπότε δεν τρέχει τίποτε; Περίεργη αντίληψη, ευάλωτη στην υποψία ότι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνδέεται με την ιδεολογική ταυτότητα των θυμάτων.
■ Καμία πάντως πλευρά δεν έχει τολμήσει μέχρι τώρα να θέσει ένα πολύ σοβαρό ερώτημα. Εχει νόημα να συμμετέχεις σε μια συμμαχία η οποία όποτε την χρειάστηκες δεν σε κάλυψε και επιμόνως κρατά ίσες αποστάσεις λέγοντας ότι πρόκειται για διμερή ζητήματα, τα οποία πρέπει να λύσουν οι εμπλεκόμενες χώρες; Διμερή θα είναι όμως τα ζητήματα κι αν είσαι εκτός της συμμαχίας. Βέβηλο ερώτημα;
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου