Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Σιγά μη φοβηθεί ο Γιάννης το λαγό.



Η Ελλάδα έχει την «τιμητική» της στο Στρασβούργο. Αυτές τις μέρες συνεδριάζει σε ολομέλεια το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά η προσοχή πολλών βουλευτών είναι στραμμένη στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό θέμα. Χθες Τρίτη το πρωί πήρα μέρος σε ένα πολύ καυτό debate, με κοινό Γάλλους δημοσιογράφους, στο οποίο συμμετείχαν η Γαλλίδα Pervenche Beres (από την ομάδα των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών) και η Ingeborg Grassle, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, της ΝΔ και της κυρίας Μέρκελ. «Ελληνικό χρέος: η διαμάχη μαίνεται στο Στρασβούργο», είναι ο τίτλος της γνωστής καθημερινής γαλλικής εφημερίδας Ouest France, της οποίας δημοσιογράφοι παρακολούθησαν τον διάλογο.
του Στέλιου Κούλογλου
Η Beres είναι πολύ έμπειρη, επικεφαλής της ομάδας των Γάλλων Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο και έχει άριστη γνώση των οικονομικών θεμάτων. Την είχα παρουσιάσει στο ντοκιμαντέρ «Ολιγαρχία» και οι θέσεις της για την κρίση είναι σαφείς και εξαιρετικές. Τις επανέλαβε στη χθεσινή συζήτηση κάθε φορά που χρειάστηκε, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει η δαιμονοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει αντιληπτό ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό.
Η Γερμανίδα Ingeborg Grassle (στην φωτογραφία επάνω) κατέχει υψηλές θέσεις στην ευρωβουλή: είναι, ανάμεσα στα άλλα, πρόεδρος της ισχυρής επιτροπής ελέγχου του προϋπολογισμού. Για την ακρίβεια, ήταν σαν να άκουγες την Άνγκελα Μέρκελ: ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας(ναι, το κατάφερε μέσα σε 10 μέρες!) η οποία είχε επιτευχθεί χάρις, βασικά, στους Γερμανούς φορολογούμενους.
Τις διακηρύξεις της νέας κυβέρνησης  για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, πρόσθεσε, δεν τις πιστεύουμε, γιατί τα ίδια μας έλεγαν και οι προηγούμενοι. Και γενικώς η Ελλάδα κακώς μπήκε στην ευρωζώνη και αν δεν εφαρμόσει τις συμφωνίες ας μας αδειάσει την γωνιά. «Αν αποχωρήσει η Ελλάδα θα αρχίσει το ξήλωμα της ευρωζώνης» αντέτεινε η επικεφαλής των Γάλλων σοσιαλιστών που ανέλυσε ότι η σημερινή κρίσιμη κατάσταση και τα ασφυκτικά περιθώρια για  την νέα κυβέρνηση οφείλονται σε μια λαθεμένη εκτίμηση: ότι ο Σαμαράς και η ΝΔ θα κέρδιζαν τις εκλογές και θα συνέχιζαν το αναποτελεσματικό πρόγραμμα που εφαρμοζόταν στην Ελλάδα.
Η όλη συζήτηση, σε υψηλούς τόνους αρκετές φορές, ήταν πολύ ενδεικτική για τον τρόπο που σκέπτονται οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και την απαξιωτική αντίληψη όχι απλά για τις ελληνικές εξελίξεις αλλά για την χώρα συνολικά. Χρειάστηκε να θυμίσω στην κυρία Ingeborg Grassle ότι τα-υπαρκτά- φαινόμενα υπανάπτυξης στην Ελλάδα οφείλονται και στην ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής. «Γιατί η Ολλανδία ανασυγκροτήθηκε γρήγορα;», αναρωτήθηκε  η κυρία Grassle. «Γιατί ο βαθμός καταστροφής της Ελλάδας ήταν πολύ μεγαλύτερος, ενώ ακολούθησε και ο εμφύλιος πόλεμος, άμεση συνέπεια της κατοχής. Η Ελλάδα ξεκίνησε την ανασυγκρότηση της πιο αργά από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Όσο για το μεγάλο πρόβλημα της  διαφθοράς, «χρειάζονται δύο για το ταγκό», με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σκάνδαλο της Siemens αλλά και την απόδραση του Χριστοφοράκου στην Γερμανία, η οποία αρνείται να τον εκδώσει αλλά και να δώσει στοιχεία από τον φάκελο της υπόθεσης. Σε αυτό το σημείο η κυρία Grassle υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει το θέμα και θα επανέλθει.
Ένα ακόμη ζήτημα στο προπαγανδιστικό οπλοστάσιο της αντίπαλης πλευράς είναι η είσοδος στην κυβέρνηση των ΑΝΕΛ, στην οποία αναφέρθηκε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής. Της απάντησα ότι πριν από τρία χρόνια ο ΛΑΟΣ, ένα κόμμα δεξιότερα των ΑΝΕΛ που κινείται στον αστερισμό της Μαρι Λε Πεν, συμμετείχε στην κυβέρνηση που υποστήριζε το Βερολίνο, χωρίς να διατυπωθεί κανένα ερώτημα.
Γενικώς η στάση των Γερμανών, ακόμη και αυτό το υψηλό επίπεδο, είναι απορριπτική και αυτό σίγουρα θα δυσκολέψει την κυρία Μέρκελ, να «πουλήσει» τον όποιο συμβιβασμό στον οποίο οι δύο πλευρές καταλήξουν. Πριν βέβαια φτάσουμε εκεί, οι πληροφορίες εδώ στο Στρασβούργο λένε ότι στο σημερινό Eurogroup ετοιμάζεται γερό στρίμωγμα του Γιάννη Βαρουφάκη. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις τον ρόλο του «λαγού» αναλαμβάνουν, για χάρη της Γερμανίας, υπουργοί από μικρότερες χώρες που θα στριμώξουν τον Έλληνα υπουργό με διάφορα επιχειρήματα: από την αθέτηση των υποσχέσεων μέχρι το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα τους είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που σχεδιάζει να νομοθετήσει στην Ελλάδα η νέα κυβέρνηση (η αύξηση δεν προκαλεί  κανένα δημοσιονομικό κενό, αφού δεν πρόκειται για αυξήσεις στο δημόσιο,  αλλά άντε εξήγησε το).
Σε όλους αυτούς τους πληροφοριοδότες απάντησα ότι η ελληνική πλευρά παίρνει στα σοβαρά τις επιθέσεις, αλλά δεν πτοείται. Εδώ ο Γιάννης δεν φοβάται το θεριό, τον λαγό θα φοβηθεί;

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου