Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

«Εχουμε και Λαπαβίτσα αν θέλουν»



Ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά, πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτές είναι οι τρεις γραμμές άμυνας από τις οποίες δεν πρόκειται να κάνει πίσω η ελληνική κυβέρνηση. Το έχει πει ευθέως και σε όλους τους τόνους στους εταίρους μας. Εχουν όμως κι αυτοί τις κόκκινες γραμμές τους. Δεν μπορούν, για παράδειγμα, να δεχτούν μια συμφωνία που θα αμφισβητεί ριζικά τη λιτότητα γιατί τότε θα είναι σαν να παραδέχονται ότι η πολιτική που έχουν επιβάλει στην Ελλάδα και σε όλη την ευρωζώνη απέτυχε.
Οι Γερμανοί όμως, αν κρίνω από διαρροές και δηλώσεις αξιωματούχων τους, έχουν κι άλλα προβλήματα με την ελληνική κυβέρνηση. Διαβάζω στο «Βήμα», στην ανταπόκριση του Νίκου Χειλά από το Βερολίνο, ότι η γερμανική πολιτική τάξη δεν αισθάνεται και πολύ άνετα με την πληθωρική παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και την προβολή που έχει από τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως νάρκισσος και με ελιτίστικη συνείδηση (οι χαρακτηρισμοί ανήκουν στον σοσιαλδημοκράτη βουλευτή και μέλος της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής Εβαλντ Σούρερ) «αντιδρά αλλεργικά όταν βλέπει ότι νεόφερτοι της πολιτικής τού κλέβουν την παράσταση».
Ενας άλλος σοσιαλδημοκράτης, ο Γιόαχιμ Πος, εκπρόσωπος του SPD σε ευρωπαϊκά και οικονομικά θέματα, κατηγορεί τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών ότι «προκαλεί παντού σύγχυση» και απευθύνει έκκληση στον Ελληνα πρωθυπουργό να τον αντικαταστήσει, «προς το συμφέρον του ελληνικού λαού», με κάποιον που μπορεί να τα βγάζει πέρα «με τις ανάγκες ενός τέτοιου αξιώματος».
Μάλιστα. Καταλάβαμε. Δεν τους αρέσει ο Βαρουφάκης και θα ήθελαν κάποιον άλλο στη θέση του. Πιο βολικό, ενδεχομένως λιγότερο θεωρητικό, οπωσδήποτε πιο μαζεμένο στις δημόσιες εμφανίσεις του και βεβαίως χωρίς τουπέ. Εχουν προτίμηση; Δεν γνωρίζω. Παρατηρώ όμως ότι το τελευταίο διάστημα σε διάφορα μέσα φιλοξενούνται φήμες -άγνωστης προέλευσης- που φέρουν τον Γ. Δραγασάκη χολωμένο και έτοιμο να παραιτηθεί επειδή διαφωνεί με τους χειρισμούς και το στιλ του Βαρουφάκη. Ρωτήσαμε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αν έχουν βάση. Απλώς γέλασε.
Ρωτήσαμε επίσης κορυφαίο στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργού αν ο Αλ. Τσίπρας προτίθεται να ακολουθήσει τη συμβουλή του κ. Πος και να αντικαταστήσει τον Γ. Βαρουφάκη. Μας απάντησε με χιούμορ: «Σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά να στείλουμε στη θέση του Βαρουφάκη τον Κώστα Λαπαβίτσα».

Ανάγωγα

Μέσα στον Εμφύλιο και για πολλά χρόνια μετά τη λήξη του κουμάντο στην Ελλάδα έκανε η υπερδύναμη. Δεν λαμβάνονταν αποφάσεις από τις ελληνικές κυβερνήσεις αν δεν συμφωνούσε η πρεσβεία. Στις μέρες μας τη δόξα εζήλωσε μια άλλη χώρα, που προσπαθεί να κάνει κουμάντο κι αυτή μέσω της πρεσβείας της.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου