Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Παράταση Μνημονίου ζητά ο Ντάισελμπλουμ - «Μη αποδεκτή» η εφαρμογή Μνημονίου λέει η Αθήνα



Μετά τη διακοπή της συνεδρίασης του αποψινού Eurogroup, ύστερα από την απόρριψη της ελληνικής κυβέρνησης του κειμένου που ισοδυναμεί με εφαρμογή του Μνημονίου, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε ότι συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και συμφωνήσανε ώστε να εξετάσουν το τεχνικό πρόγραμμα.

«Ζητήσαμε από τις αρχές να δουν μία πιθανή αντικατάσταση των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης. Στη συνεδρίαση αυτή αφού μας πληροφόρησαν οι φορείς για το που βρισκόμαστε στο σχήμα 70-30 και το γενικότερο αίσθημα του Eurogroup είναι να ζητήσουμε μία επέκταση του ισχύοντος προγράμματος. Ο καλύτερος χρόνος είναι εδώ και τώρα και είναι η επιμήκυνση του προγράμματος, η οποία θα μπορούσε να δώσει στους Έλληνες την ευκαιρία να κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος. Η επιμήκυνση του προγράμματος συνδέεται με μία σειρά δεσμεύσεων. Ναι σε μία ευελιξία του προγράμματος, όχι όμως με μονομερείς ενέργειες», είπε  ο Ντάισελμπλουμ.
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του Eurogroup, πρόσθεσε ότι η παράταση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την ευελιξία του προγράμματος αλλά συνοδευόμενη από δεσμεύσεις. «Το παράδειγμα της Πορτογαλίας δείχνει πόσο γρήγορα μια χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της μετά από επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις» υποστήριξε ο Ντάισελμπλουμ, ενώ αναφερόμενος στην Κύπρο υπογράμμισε ότι το εμπόδιο είναι ο νόμος για τις κατασχέσεις.
Από την πλευρά του ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως δεν υπήρχε καταληκτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup και τόνισε πως όποιος είναι μέλος της Ευρωζώνης πρέπει να σέβεται τους κανόνες της. Πρέπει να αποφύγει μονομερείς δράσεις η Ελλάδα, αλλά να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στη χώρα και τους εταίρους της, πρόσθεσε ο Μοσκοβισί. «Όταν εκφράζει ο λαός την άποψη του πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, αλλά το πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, επομένως πρέπει να βρεθεί ένα σχήμα στήριξης», είπε ο Γάλλος επίτροπος. Όλοι οι εταίροι θα συνεργαστούν, συμπλήρωσε ο επίτροπος, αλλά είναι σαφές, είπε, ότι εναπόκειται στην πλευρά της Ελλάδας να κάνει το αναγκαίο βήμα.
Για ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Πέμπτη έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στο κείμενο που παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης στο Eurogroup.
«Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα», επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.
Σχέδιο ανακοίνωσης του Eurogroup, με το οποίο μεταξύ άλλων εμφανίζονταν «οι ελληνικές αρχές να εκφράζουν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική επέκταση του ισχύοντος προγράμματος ως ενδιάμεσο βήμα», απέρριψε η Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου