Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

«Κούρεμα» μέχρι 50% και του αρχικού χρέους – Ενεργοποιούνται οι 100 δόσεις



«Ψαλίδισμα» σε ποσοστό 50% σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο έως την 31η Δεκεμβρίου 2013, αλλά με προϋπόθεση αυτές να εξοφλούνται εφάπαξ ή τμηματικά με ελάχιστη δόση τα 200 ευρώ, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Για πρώτη φορά, το κούρεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν θα αφορά μόνον τις προσαυξήσεις αλλά και το αρχικό χρέος.
Σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη, από τη διάταξη αυτή, εξαιρούνται οφειλές από ΦΠΑ, ΦΑΠ, παρακρατούμενους φόρους, μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και ειδικό φόρο κατανάλωσης.
Παράλληλα, για χρέη έως 31.12.2014 προβλέπονται μεγάλες μειώσεις των προσαυξήσεων και 100 δόσεις.
Αναλυτικά οι ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών συνοψίζονται στα εξής
Απαλείφεται το «πλαφόν» του 1 εκατ. ευρώ, πέρα και πάνω από το οποίο δεν μπορούσε κάποιος να ενταχθεί στην ρύθμιση των 100 δόσεων.
Καταργείται το όριο των 15.000 ευρώ που περιόριζε τις δόσεις σε 72.
Το ελάχιστο ποσό της δόσης περιορίζεται σε 20 ευρώ από τα 50 ευρώ. Η δόση θα περιορίζεται σε 10 ευρώ ανά εφορία για όποιον έχει οφειλές σε περισσότερες εφορίες.
Θεσπίζεται κλίμακα για ρύθμιση οφειλών σε 2 έως 5 δόσεις, με την οποία θα διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων.
Δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ αποπληρωμής της οφειλής με κούρεμα 50% για οφειλές που σχηματίστηκαν μέχρι το τέλος του 2013. Θα εξαιρούνται ειδικές κατηγορίες φόρων όπως είναι ο ΦΠΑ ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών, o ΦΑΠ κλπ. για να τύχει κάποιος του προνομίου της διαγραφής και μέρους της οφειλής, θα πρέπει να κάνει αίτηση μέχρι τέλος Απριλίου.
Μέχρι 5.000 ευρώ η ρύθμιση θα είναι άτοκη, ενώ από αυτό το όριο και πάνω μπαίνει επιτόκιο 3%.
Η προθεσμία για την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής για όσους επιλέξουν δόσεις και όχι την εφάπαξ καταβολή θα λήξει στο τέλος Μαΐου.
Παραμένει η υποχρέωση εκπλήρωσης των τρεχουσών υποχρεώσεων από 1η Φεβρουαρίου.
Αναστέλλονται τα εισπρακτικά μέτρα για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία για όσους έχουν αποδεδειγμένα μηδενικό εισόδημα. Η αναστολή που θα αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα θα ισχύει για 12 μήνες.
Καταργούνται οι προσαυξήσεις 10-30% που επιβάλλονταν σε όσους καθυστερούσαν να πληρώσουν φόρους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δυο μηνών έως και δυο ετών.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου