Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Χωρίς κοινή ανακοίνωση το Eurogroup - Βαρουφάκης: «Δεν βγαίνει το παρόν πρόγραμμα, συνεχίζουμε τη Δευτέρα»



Χωρίς κοινή ανακοίνωση ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ το έκτακτο Eurogroup, αφού όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη τύπου, δεν υπήρξε συμφωνία για τα κοινά συμπεράσματα παραπέμποντας σε συνέχιση των συζητήσεων μέχρι τη Δευτέρα. 
Ο ίδιος τόνισε πως δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών σε κοινά συμπεράσματα και επομένως δεν υπάρχει κοινή ανακοίνωση. Χαρακτήρισε τη συζήτηση «έντονη και εποικοδομητική», με στόχο «να καλύψουμε έδαφος εν όψει του τακτικού Eurogroup». Όπως είπε ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η παράταση του ισχύοντος προγράμματος που όμως δεν υπήρξε κοινή συμφωνία.
«Κάναμε ανάλυση γιατί το υφιστάμενο πρόγραμμα δεν βγαίνει. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν διαφωνίες, με τους εταίρους να ζητούν από την Ελλάδα να διατυπώσει αίτημα για επέκταση μνημονίου. «Βασικός μας στόχος ήταν να γνωριστούμε και να τους εκθέσουμε το ρηξικέλευθο πρόγραμμά μας», είπε ακόμη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει η ευκαιρία περαιτέρω ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.
«Δεν μπήκαμε σε λεπτομερείς περιγραφές του περιεχομένου ενός προγράμματος απλά προσπαθήσαμε να ξεκαθαρίσουμε τα επόμενα βήματα για τη Δευτέρα», είπε και ο Ντάισελμπλουμ, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες για αποστολή κλιμακίων τεχνοκρατών στην Αθήνα. «Για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να έχουμε μια κοινή  βάση για το πώς θα ακολουθήσουμε τα επόμενα βήματα», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε χρήσιμη την επαφή με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να γίνει σαφές τι επιθυμεί η ελληνική πλευρά. «Ήταν πολύ χρήσιμη η συνάντηση και για εμάς και για την Ελλάδα. Παρά τις καλές προσπάθειες, δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μία κοινή δήλωση, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες», είπε.
Η συνέντευξη Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πιέρ Μοσκοβισί διήρκησε λιγότερο από 15 λεπτά, ωστόσο, για περισσότερες από 2 ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup υπήρξε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί των διατυπώσεων σε κοινή ανακοίνωση.
Eurogroup: Παράταση του Μνημονίου - «Όχι» απαντά η Αθήνα
Oι εταίροι πιέζουν τη κυβέρνηση για παράταση του ισχύοντος προγράμματος (μνημονίου), παραμερίζοντας το αίτημα για πρόγραμμα «γέφυρα». Παράλληλα, ζητούν από την Αθήνα να υποβάλει σχετικό αίτημα το αργότερο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 16 Φεβρουαρίου. «Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή», τονίζουν πηγές του Μαξίμου. Οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τη θέση της για ονομαστική διαγραφή του χρέους, να δεσμευθεί σε πρωτογενή πλεονάσματα και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και στο ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ.
Μέχρι τη Δευτέρα πρέπει να βρεθεί λύση σχετικά με την παράταση του ισχύοντος προγράμματος, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις. Οι εταίροι επέμειναν στην ανάγκη να παρουσιάσει η κυβέρνηση ποσοτικοποιημένα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται. Ο πρόεδρος της ομάδας Τόμας Βίζερ, εξέφρασε δυσαρέσκεια με τις αναφορές του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη,  περί «μεγάλων προκλήσεων και καταστάσεων» που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω στις θέσεις της, και δεν αποδέχθηκε την παράταση του μνημονίου, διευκρινίζοντας πως δεν υπήρξε συμφωνία στο αποψινό Eurogroup. Οι ίδιες πηγές λένε ότι η Αθήνα θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων και έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους. «Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία», υπογράμμισαν πηγές από το Μαξίμου.

KOYTI ΠΑΝΔΩΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου