Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Κυβέρνηση: Η τακτική της - εκλογικής - πάπιας.



TVXS σχόλιο -   Του Σ. Κούλογλου

Πιο εύκολο είναι να βρεις φθηνή γαλοπούλα την παραμονή των Χριστουγέννων, παρά τους 12 βουλευτές που υπολείπονται για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 180 στην ψηφοφορία την προσεχή Δευτέρα. Ελάχιστοι στην κυβέρνηση πιστεύουν στο θαύμα, παρά τους 8 βουλευτές που ανέβασαν σήμερα σε 168, τα «ναι» στον Σ. Δήμα. Αποκαλυπτική είναι η βροχή των 103 προεκλογικών τροπολογιών που κατατέθηκαν μόνο χθες. Σε άσχετο νομοσχέδιο, πρακτική που παραβιάζει βάναυσα τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, το οποίο -τρομάρα τους- φιλοδοξούν και να αναθεωρήσουν.
Το προχθεσινό διάγγελμα Σαμαρά και η -περιορισμένη-καλλιέργεια ελπίδων μετά και την δεύτερη ψηφοφορία εξυπηρετούν άλλους,λιγότερο φανερούς, σκοπούς.
Πρώτον, την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασχολούνται με τις ψηφοφορίες, η ΝΔ ετοιμάζεται για εκλογές. Έχουν ήδη ετοιμαστεί τα ραδιοφωνικά αλλά και τηλεοπτικά σποτ, ενώ γίνονται δημοσκοπήσεις, σε περιφερειακό επίπεδο και από υποψηφίους. Στη Χίο χθες, οι πολίτες ρωτήθηκαν από εταιρεία δημοσκοπήσεων για τους υποψήφιους της ΝΔ στις εκλογές οι οποίες, όπως ειπώθηκε, «θα γίνουν σε ένα μήνα».
Η ΝΔ θέλει να αφήσει ελάχιστο χρόνο στα υπόλοιπα κόμματα να ετοιμάσουν τα ψηφοδέλτια τους και για αυτό θα επιλεγεί η πιο σύντομη ημερομηνία για την διεξαγωγή των εκλογών. Ο κ. Βενιζέλος συμμετέχει στο σχέδιο, καθώς θεωρεί βέβαιο ότι ο κ. Παπανδρέου θα κατέβει με δική του,νέα κίνηση στις εκλογές. Κάνουν ότι περιμένουν την τρίτη ψηφοφορία, αλλά κάτω από το νερό κουνούν αθόρυβα τα πόδια τους, με στόχο τις κάλπες.
Δεύτερον, η κυβέρνηση θέλει να επιρρίψει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για την πολιτική αστάθεια και τα προβλήματα που ίσως παρουσιαστούν στην οικονομία, ο δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατρακυλούσε με την ανακοίνωση του σημερινού αποτελέσματος. Οι αυστηρές δηλώσεις του κ. Σαμαρά μετά την  ψηφοφορία δεν είχαν στόχο να δελεάσουν τους ανεξάρτητους ή τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, που χρειάζονται απαραιτήτως για να επιτευχθεί ο στόχος των 180.
Με ύφος κάτι μεταξύ γυμνασιάρχη και προέδρου ΠΑΕ που μιλάει στους ποδοσφαιριστές πριν τον αγώνα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τρεις φορές ότι στην τρίτη ψηφοφορία «παρών» δεν θα υπάρχει, για να προσθέσει: «Ευελπιστώ στην τρίτη ψηφοφορία να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο, την εθνική περιπέτεια. Όμως στην τρίτη ψηφοφορία δεν θα υπάρχει "παρών", θα υπάρχει ονοματεπώνυμο και ο κάθε βουλευτής θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και με το συμφέρον της πατρίδας».
Με αυτήν την «τακτική της εκλογικής πάπιας» ο κ. Σαμαράς έχει σκοπό να πετύχει μια διαχειρίσιμη ήττα στις ερχόμενες βουλευτικές, που θα τον διατηρήσει στην ηγεσία της ΝΔ και συγχρόνως θα εμποδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Με το Μέγαρο Μαξίμου να δείχνει ότι υιοθετεί την στρατηγική της «αριστερής παρένθεσης», η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι η κυβέρνηση που δυναμιτίζει το κλίμα και να προβάλλει τα σχέδια της για την επόμενη μέρα, αφήνοντας πίσω την καταστροφολογία της ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου