Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Ψάχνουν για 12, τους ψάχνουν παντού



Ενδεχόμενη επιμονή Σαμαρά στο να πάει με την ίδια γραμμή στην τρίτη ψηφοφορία, εκτός του ότι σημαίνει ότι όλα παίζονται σε μια ζαριά, αφήνει να εννοηθεί ότι εξετάζονται μέθοδοι και σενάρια αδιανόητα και για τις χειρότερες στιγμές μιας αστικής δημοκρατίας
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού διαμηνύουν πως «ό,τι μπορούσε να γίνει έγινε», ενώ αποκλείουν με κατηγορηματικό τρόπο το σενάριο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού με αλλαγή Πρωθυπουργού. Σενάριο που απορρίπτουν και κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο κανείς στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείει μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, να γίνει κάποια κίνηση προς την πλευρά του Φώτη Κουβέλη, αφού μόνο οι εννέα εναπομείναντες βουλευτές της ΔΗΜΑΡ μπορούν να «ξεκλειδώσουν» την προεδρική εκλογή.
Σε αυτό το φόντο φουντώνουν οι φήμες ότι σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ (και υπερψήφισαν τον κ. Δήμα) ως ύστατη, όπως λέγεται, προσπάθεια να αποφύγει η χώρα τις εκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πολιτικών πρωτοβουλιών ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας.
Το Μαξίμου αναγνωρίζει ότι οι δώδεκα βουλευτές που χρειάζονται για να συμπληρωθούν οι 180 είναι μεγάλος αριθμός, κάτι που ομολογούν και οι βουλευτές της ΝΔ στις μεταξύ τους συνομιλίες.
Για το σκοπό αυτό, αναμένουν μια ακόμη δυναμική πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά, ενόψει της κρίσιμης μάχης της 29ης Δεκεμβρίου, μιας «κίνησης – ματ», όπως λένε κάποιοι για να διεμβολιστούν είτε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είτε η ΔΗΜΑΡ, αν και οι πιθανότητες μιας τέτοιας εξέλιξης, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, δεν είναι οι περισσότερες.
Χρυσή Αυγή και λοιπά διλήμματα
Μόνοι οι της ΔΗΜΑΡ δεν φτάνουν, ακόμη κι αν αποστασιοποιηθούν μερικοί από τη γραμμή του κόμματος. Ούτε μαζικά οι ΑΝΕΛΛ δείχνουν δυνατότητα μεταστροφής. Ο συνδυασμός επιρρεπών σε μεταστροφές ανεξαρτήτων βουλευτών, συν τους διαφωνούντες της ΔΗΜΑΡ ανεβάζει τον υποθετικό αριθμό έως και τους 179.
Ή, αλλιώς ειπωμένο, πραγματικά οι σίγουροι του «παρών» δεν υπερβαίνουν τους 120.
Άλλο σενάριο που διακινείται από το μεσημέρι σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία είναι να διαφοροποιήσουν τη στάση τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Πού βασίζουν τις πιθανότητες όσοι το εξετάζουν; Στο ότι στη σημερινή ψηφοφορία οι βουλευτές της Χ.Α. δεν αποδοκίμασαν τους δύο ανεξάρτητους, πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Αλεξόπουλο και Μπούκουρα, που ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα.
Από την άλλη, το περιβάλλον Δήμα αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα δεχθεί το αξίωμα εφόσον εκλεγεί με ψήφους της Χρυσής Αυγής.
Ωστόσο, πληροφορίες επιμένουν ότι εντός της Χ.Α υπάρχουν 2-4 αδύναμοι κρίκοι.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου που έλαβε χώρα μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ερωτηθείς για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα δήλωσε ότι «θα ξέρουμε την άλλη Δευτέρα αν έρθει η τρόικα».
Ο μη ερχομός της τρόικας αποκλείεται να μην αξιοποιηθεί πολιτικά από την κυβέρνηση ως μια πρώτη ένδειξη επερχόμενου «ατυχήματος».
Τις τελευταίες αυτές ημέρες αναμένεται να ασκηθεί και πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ: «Είτε συναινείτε σε λύση είτε πάμε με τη Χ.Α., με ό,τι αυτό σηματοδοτεί».
Από κοντά ΜΜΕ, τραπεζικά reports, αγορές και θεσμικοί δανειστές. Άγνωστο αν ενδεχόμενη γερμανική απειλή περί εξόδου από το ευρώ αν αλλάξει η οικονομική πολιτική θα διατυπωθεί πριν από τις 29 του μήνα ή αμέσως μετά, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, που αν φτάσουμε έως εκεί, κανείς δεν θα πρέπει να είναι σίγουρος για περίπατο του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες και γενικώς αναίμακτη διαδικασία.
Πέντε μέρες καιρός
Στις 29 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον οπότε και θα διεξαχθεί η τρίτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, κατά την οποία απαιτούνται 180 ψήφοι. «Στην τρίτη ψηφοφορία "παρών" δεν θα υπάρχει», θα υπάρχει ονοματεπώνυμο και ο κάθε βουλευτής θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και με το συμφέρον της πατρίδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Σήμερα έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συναίνεσης, της σύνεσης, της σταθερότητας. Αγωνιζόμαστε πολύ καιρό για να πετύχουμε το αυτονόητο. Ο λαός θέλει σταθερότητα, δεν θέλει εκλογές» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ούτε η Βουλή, ούτε ο λαός θα δώσει λευκή επιταγή», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη σημερινή διαδικασία, οι θετικές ψήφοι αυξήθηκαν σε 8 σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία και δόθηκαν από τους ανεξάρτητους βουλευτές, Βασίλη Οικονόμου, Μίκα Ιατρίδη, Κώστα Γιοβανόπουλο, Γιώργο Κασαπίδη, Γιάννη Κουράκο και Παναγιώτη Μελά, ενώ τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν και οι προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.
Από τη σημερινή διαδικασία απουσίαζε για λόγους υγείας η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, που σε επιστολή της αναφέρει πως αν ήταν στη Βουλή θα ψήφιζε "παρών".
Σε ό,τι αφορά τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε στο παρά ένα της ψηφοφορίας, ψήφισε "παρών", ενώ την ίδια στάση τήρησε και ο Θωμάς Ψύρρας, ο οποίος φέρεται να είναι έτοιμος να ανεξαρτητοποιηθεί.
«Η βουλευτής Νίκη Φούντα, με την ανεξαρτητοποίηση της, επέλεξε το δρόμο της. Η Δημοκρατική Αριστερά συνεχίζει το δικό της» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.
Ενισχυτικό πάντως του πολύ ορατού ενδεχόμενου η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές είναι οι κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα, με τη σημερινή άκαρπη συνάντηση Βενιζέλου – Παπανδρέου να δίνει τον τόνο των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου