Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Η σφαγή των νηπίων και η σύγχρονη σφαγή των προσφύγων



Φωτογραφία-κείμενο: Άγγελος Καλοδούκας

Η «ιστορία» είναι ασφαλώς γνωστή:
Όταν γεννήθηκε ο Ιησούς, ο τότε βασιλιάς της Ιουδαίας Ηρώδης Α΄ έμαθε από τους τρεις (δήθεν) μάγους, ότι γεννήθηκε ο νέος «βασιλιάς της Ιουδαίας», ο Ιησούς (τουλάχιστον, έτσι τα περιγράφει ο χριστιανικός μύθος). Ο Ηρώδης πανικοβλήθηκε και (υποτίθεται…) διέταξε τη σφαγή όλων των αρρένων νηπίων κάτω των δύο ετών, στην Βηθλεέμ και τα περίχωρα της. Η 29η Δεκεμβρίου τιμάται, από την ευσεβή εκκλησία, ως η «μνήμη των υπό του Ηρώδου αναιρεθέντων δεκατεσσάρων χιλιάδων νηπίων εν Βηθλεέμ».
Τώρα, θα με ρωτήσετε:
Πώς ήταν δυνατόν να σφαγιάστηκαν 14.000 παιδιά τη στιγμή που στη Βηθλεέμ κατοικούσαν τότε μόλις κάποιες εκατοντάδες άνθρωποι;
Θα σας απαντήσω:
Πίστευε και μη ερεύνα. Θαύματα γίνονται κάθε μέρα άλλωστε, τότε (τω καιρώ εκείνω) ακόμα περισσότερα...
Υπάρχει ωστόσο κάτι ενδιαφέρον σε αυτήν τη φαντασιακή διήγηση και τη σύγχρονη αναπαράστασή της.
 Η καταδιωκόμενη οικογένεια του Ιησού καταφεύγει σε μια ταπεινή φάτνη για να γεννηθεί το παιδί της. Υποτίθεται ότι ο χριστιανισμός με αυτήν την φανταστική ιστορία θέλει να υπογραμμίσει ότι είναι θρησκεία αγάπης για τους ταπεινούς και καταδιωκόμενους από την εξουσία αυτού του κόσμου. Στις κεντρικές πλατείες όλων σχεδόν των χριστιανικών κρατών βλέπουμε (άθλιες αισθητικά) κούκλες να αναπαριστούν, εικονικά, τη στιγμή της γέννησης του Ιησού στη φάτνη.
Την ίδια στιγμή, καθόλου εικονικά, συμβαίνει κάτι άλλο στον πραγματικό κόσμο:
Πρόσφυγες πολέμου, καταδιωκόμενοι από την εξουσία αυτού του κόσμου, πνίγονται στις θάλασσες ή διαμελίζονται στα ναρκοπέδια προσπαθώντας να διαφύγουν από τους διώκτες τους. Ταυτόχρονα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μας προτρέπει: «ο Χριστός γεννάται και μας καλεί σε εσωτερική αλλαγή». Ο Πάπας Φραγκίσκος, ελαφρώς πιο φιλόδοξος, μας εκλιπαρεί: «αφήστε το θεό να μπει στη ζωή σας».
Όσο γι’ αυτούς (τους πρόσφυγες) δεν υπάρχει κανένα έλεος, ούτε καν εικονικές αναπαραστάσεις…

 http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου