Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Γιατροί ΕΣΥ Κέρκυρας: 800 ειδικευμένοι γιατροί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του ΕΣΥ, απολύονται..‏



Είναι "οι τελευταίες πράξεις μιας μνημονιακής κυβέρνησης που διέλυσε το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας" υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας (ΕΓΕΣΥΚ). 

Το πλήρες κείμενο της ΕΓΕΣΥΚ αναφέρει τα εξής:
Με το νομοσχέδιο περί παρατηρητηρίου άνοιας πέραν της πλειάδας τροπολογιών πέρασε και μια αρκετά σημαντική διάταξη. Αυτή του ξεμπλοκαρίσματος των κρίσεων των προσληφθέντων γιατρών στο ΕΣΥ από το 2009 και στη συνέχεια. Μπλοκάρισμα που είχε δημιουργηθεί προ διετίας όταν η νομική υπηρεσία του υπουργείου υγείας ανακάλυψε από το πουθενά, κώλυμα στη συνταγματικότητα του ν.3754/2009. 
Είναι προφανής ο λόγος που ανακαλύφθηκε το κώλυμα συνταγματικότητας σε έναν νόμο που επικύρωνε τις τελευταίες προσλήψεις που έγιναν στο ΕΣΥ πριν και κατά τα χρόνια του μνημονίου. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το πάγωμα τον προσλήψεων, με εντολή της τρόικας και της μνημονικής κυβέρνησης. Μετά από 2 χρόνια αβεβαιότητας και σε προεκλογικούς ρυθμούς το ζήτημα λοιπόν δεδομένης της υποστελέχωσης η οποία μαστίζει το ΕΣΥ ήταν ανάγκη το ζήτημα να επιλυθεί, καθώς θα έκλειναν τμήματα και νοσοκομεία.
Με την ψηφιση του πρόσφατου νόμου το ζήτημα επιλύθηκε, εν μέρει όμως...
Με βάση τον ψηφισθέντα νόμο παραμένουν στον αέρα όλοι οι εξειδικευμένοι γενικοί/οικογενειακοί γιατροί που προσελήφθηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς ο νόμος τους εξαιρεί. Αυτοί οι γιατροί που με μέτριους υπολογισμούς είναι πανω από 800 σε όλη την Ελλάδα, είναι οι γιατροί που στηρίζουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτή δηλαδή τη βαθμίδα υγείας που έχει σαν σκοπό την αποφυγή της υποβάθμισης του επιπέδου της υγείας του πληθυσμού. Αυτής της βαθμίδας υγείας που τόσο ο προηγούμενος υπουργός υγείας κ.Γεωργιάδης όσο και όλη η κυβέρνηση εκθείαζε στα λόγια μόνο με το θεάρεστο έργο της δημιουργίας του ΠΕΔΥ. Όπως δείχνουν όμως οι πράξεις της κυβέρνησης μόνο αυτό την αναβάθμιση δεν ήθελαν τελικά..
Στην παρούσα φάση ο υπουργός υγείας αφήνει λοιπόν να λήξουν σταδιακά οι δοκιμαστικές θητείες όλων των ειδικευμένων γενικών γιατρών που διορίστηκαν μετά το 2010 ως μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ, μην δίνοντας τους μάλιστα ούτε το δικαίωμα της επαναπρόσληψης σε κάποιο ιατρείο, καθώς παραμένει το όριο ηλικίας για τις προσλήψεις του δημοσίου στα 45 χρόνια που οι περισσότεροι γιατροί μετά την πρώτη πενταετία συνήθως κατέχουν. Και αναφερόμαστε σε γιατρούς που προσελήφθηκαν σε θέσεις μονίμων ιατρών του ΕΣΥ...
Ταυτόχρονα με την ουσιαστική απολύση όσων ειδικευμένων γιατρών προσλήφθηκαν σε όλα τα Κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία της χώρας από το 2010 μέχρι σήμερα, το χειρότερο για τον πληθυσμό είναι ότι αυτά αφήνονται  να επιστρέψουν σταδιακά στο καθεστώς του1970, των ανειδίκευτων γιατρών δηλαδή  που θα κάνουν το αγροτικό τους απλά αντιγράφοντας συνταγές.. . Καμιά δικαιολογία δε δόθηκε από τον υπουργό υγείας, όταν του τέθηκε το ζήτημα στη βουλή  για την εξαίρεση αυτή..
Στην Κέρκυρα μόνο, των 2 βουλευτών που ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία, το 60% των γενικών ιατρών των κέντρων υγείας του νομού που εργάζονται αυτή τη στιγμή θα απολυθούν με τη λήξη της σύμβασης τους, σταδιακά μέσα στην επόμενη 5ετία.. .. Κάνεις όμως από τους βουλευτές αυτούς δεν άρθρωσε λόγο στο κοινοβούλιο. 
•    Αλήθεια αυτό είναι το όραμα της Κυβέρνησης για την πρωτοβάθμια υγεία;;; Η επιστροφή 40 χρόνια πίσω;;;
•    Αυτό είναι το νέο δημιούργημα  της Κυβέρνησης για ένα ανεξάρτητο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας – ΠΕΔΥ, που θα προλαμβάνει την υπερφόρτωση των νοσοκομείων;;;;Με ανειδίκευτους γιατρούς;;;
•    Αυτό είναι το όραμα για την αποτροπή της φυγής επιστημόνων στο εξωτερικό;;; Η απόλυση γιατρών στα 45 τους; Ηλικία στην οποία θα γίνουν περιζήτητοι σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη καθώς θα έχουν αποκτήσει πρώτα τα χρόνια της απαραίτητης εργασιακής εμπειρίας στο ΕΣΥ;;;
•    Ποια άραγε πρέπει να είναι η στάση γιατρών που εξαπατήθηκαν από ένα μοντέλο συστήματος που από το μακρινό 1997, κάλυπτε τα κενά των ανειδίκευτων αγροτικών με εξειδικευμένους γιατρούς για την καλύτερη στελέχωση της πρωτοβάθμιας, οι οποίοι  που τώρα τους πετάει δια βίας εκτός του ΕΣΥ;;;
•    Ποια πρέπει να είναι η στάση όλων μας ως πολιτών απέναντι σε όσους διέλυσαν την δημόσια υγεία στη χώρα μας;;;

CORFUPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου