Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Το σχέδιο της Περιφ. Ι. Νήσων για τον τουρισμό: Product Manager και επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό


paroysiasitoyrismos

Με αρχή την ευρεία σύσκεψη τουριστικών φορέων της περασμένης Πέμπτης και στη συνέχεια, τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Λευκάδα, ο τουρισμός είχε την τιμητική του. Θέμα, το σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη και πολιτική που εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος.

Το τουριστικό σχέδιο
Ένα συνδυασμό ζητημάτων, πολλά από τις οποίας αποτελούν ειπωμένες διαπιστώσεις και προτάσεις (οι οποίες, φευ, αν και «τετριμμένες» ή δεν υλοποιήθηκαν ποτέ ή οι όποιες πρωτοβουλίες παρέμειναν λειψές) και ορισμένων νέων χαρακτηριστικών & προτάσεων, περιλαμβάνει το σχέδιο που παρουσίασε την Πέμπτη σε ευρεία σύσκεψη δεκάδων τουριστικών παραγόντων και φορέων της Κέρκυρας ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτος.
Παρουσία και του Περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου, αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους και σε σειρά προτάσεων, τονίζοντας ότι με αυτή την πρώτη πρωτοβουλία η Περιφέρεια ανοίγει το διάλογο και πως το επόμενο διάστημα, τόσο στην Κέρκυρα όσο και στα υπόλοιπα νησιά, θα υπάρξουν εντατικές επαφές με τους φορείς σε επί μέρους συναντήσεις και συσκέψεις και ζύμωση για να προχωρήσουν οι πολιτικές που η νέα περιφερειακή ηγεσία θέλει να εφαρμόσει.
Βασικοί στόχοι αποτελούν (και) για την τωρινή περιφερειακή ηγεσία η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της οικονομικής στάθμης των τουριστών, αλλά και η βελτίωση της αποδοτικότητας των επενδύσεων και η κατάρτιση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.
Κατατίθεται πρόταση για καθιέρωση product manager, αλλά και η επένδυση τόσο της Περιφέρειας όσο, κυρίως, των επιχειρήσεων στο ανθρώπινο δυναμικό.
Οι στόχοι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
•    Να καταστήσει σαφή τον πρωταγωνιστικό ρόλο του τουρισμού στις τοπικές οικονομίες.
•    Να αναδείξει τον τουρισμό στις προτεραιότητες του παραγωγικού έργου της
•    ΠΙΝ .
•    Να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις στην τουριστική ανάπτυξη.
•    Να υποστηρίξει τη μετάβαση της τουριστική πολιτικής από το βερμπαλιστικό μιμητισμό στην ορθολογική δράση.
•    Να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού.
Όπως δήλωσε ο Σπύρος Γαλιατσάτος, «αν γίνουν όλα αυτά, η ΠΙΝ θα καταστεί ελκυστική σε νέες επενδύσεις, αλλά και σε εκσυγχρονισμό ενός τεράστιου επενδεδυμένου κεφαλαίου, μεγάλο τμήμα του οποίου κινδυνεύει να απαξιωθεί, και κυρίως αυτό το παρατηρούμε σε μικρά σε μέγεθος τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια).»
Πρόταση για καθιέρωση «product Manager»
Ο εμπλουτισμός και η βελτίωση του προϊόντος, σε επίπεδο σχεδιασμού, προτείνεται να γίνει όχι μέσω επιτροπών (καθώς μπορεί να υπάρχουν καλές προθέσεις αλλά η εμπειρία δείχνει ότι δεν παράγουν έργο), αλλά με την δημιουργία θέσης «product manager» ο οποίος παράλληλα θα δημιουργήσει το «χαρτοφυλάκιο» των προϊόντων τα οποία δεν μπορεί να είναι πάνω από 3 ή 4 (με εξαίρεση την Κέρκυρα που έχει δυνατότητες για την ανάπτυξη τουρισμού πόλης - city break).
Απαιτείται «τμηματοποίηση» της αγοράς και χάραξη στρατηγικών προσέγγισης και επικοινωνίας.
Καθιερωμένες ή νέες αγορές;
Συνηθίζουμε να λέμε νέες αγορές. Οι αγορές όμως είναι προϊοντικές και δεν είναι ανάγκη να είναι υπερπόντιες. Έχουμε αγορές καθιερωμένες όπως για παράδειγμα η γερμανική αγορά, η οποία έρχεται για το κύριο προϊόν μας «ήλιος και θάλασσα», αλλά δεν θα έβλαπτε να εμπλουτιστεί το συγκεκριμένο προϊόν με καλύτερο περιβάλλον, με αναβαθμισμένη τοπική κουζίνα, με αναβαθμισμένο πολιτιστικό προϊόν. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις υφιστάμενες αγορές, όπως δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα υφιστάμενα προϊόντα τα οποία πουλάμε.
Ποσότητα ή ποιότητα;
Φυσικά ναι στην ποσότητα γιατί είμαστε καθιερωμένος τουριστικός προορισμός και πρέπει να επιβιώσουμε , αλλά θα πρέπει συνεχώς να αυξάνεται το ποιοτικό μας κέντρο βάρους. Η αγορά απαιτεί υπηρεσίες υψηλού επιπέδου κι απόλυτα στοχευμένη επικοινωνιακή πολιτική για να πετύχεις το στόχο σου κι ο μαζικός τουρισμός απαιτεί οικονομίες κλίμακας και ικανότητα να διακρίνεσαι στο πλήθος.
Ανθρώπινο κεφάλαιο
Τα πρόσωπα (οι εργαζόμενοι) με τις δεξιότητες, την εμπειρία και το ηθικό τους, συνιστούν το κοινωνικό κεφάλαιο , επίσης από συνέργειες που δίνουν προστιθέμενη αξία, το κατασκευασμένο κεφάλαιο, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τον πολιτισμό ο οποίος αποτελεί ιδιαίτερο κεφάλαιο.
Όσο κι αν προχωρήσει η τεχνολογία, βάζουμε πάνω από όλα τον ανθρώπινο παράγοντα γιατί είναι ο σημαντικότερος κι αυτός μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η τόνωση της απασχόλησης δια μέσου του τουρισμού θα το επιβεβαιώσει με τον καλύτερο τρόπο.
Πρέπει να προσδώσουμε ευελιξία στην αγορά, όταν η ζήτηση είναι last minute τότε η προσφορά πρέπει να είναι last second. Δηλαδή να προσαρμόζεται αποτελεσματικά γιατί αλλιώς θα μείνουμε εκτός αγοράς.
Η εκπαίδευση είναι παραγωγική επένδυση, δεν είναι δαπάνη που δεν γυρίζει, δηλαδή δεν αποσβένεται. Θα παρακαλούσα τους τουριστικούς επιχειρηματίες να μη χρησιμοποιούν το επιχείρημα «γιατί να τον εκπαιδεύσω αφού θα μου φύγει;». Οι πιθανότητες να φύγει αφού τον εκπαιδεύσεις είναι πολύ μικρότερες, κι αν ακόμα φύγει θα πάει παραδίπλα και θα προσθέσει αξία στον προορισμό.
Κατηγορία και ποιότητα καταλυμάτων
Το πρωτογενές προϊόν είναι εξαιρετικό, αλλά η προστιθέμενη αξία είναι μέτρια σε βαθμό που το καθιστά υπερτιμημένο και μη ανταγωνιστικό.
Στην περιφέρειά μας, η προσφορά των καταλυμάτων τριών αστέρων και κάτω, αποτελεί τον κύριο όγκο ενώ στα τέσσερα και πέντε αστέρια ωχριά μπροστά στον όγκο άλλων περιφερειών (ιδίως Δωδεκανήσων). Δεν μπορεί να απορροφηθεί και προσελκυστεί ποιότητα.
Πολιτισμός και τουρισμός
Τα Επτάνησα υπερτερούν κατά πολύ τόσο στον αθλητισμό όσο και στον πολιτισμό. Προτείνεται «πακετάρισμα» και ένταξη στο συνολικό μίγμα προϊόντος τόσο της
ΠΙΝ όσο και στα brands των νησιών που ανήκουν ζητήματα όπως οι φιλαρμονικές και οι άλλες πολιτιστικές και αθλητικές δυνατότητες (π.χ. ναυταθλητισμός, κρίκετ κλπ.) με ενιαία διαδικτυακή παρουσία.
Τι πρέπει να προσέξουμε
Τους μελλοντικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν το τουριστικό μας προϊόν και οι οποίοι θα πρέπει να αποτελούν βασικά στοιχεία για το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της περιοχής, παρουσίασε συνοπτικά ο Σπ. Γαλιατσάτος.
Κλιματική αλλαγή
Η αύξηση της θερμοκρασίας από 0,3 έως 0,7 βαθμούς κελσίου (C) ανά δεκαετία, προκαλεί ακόμα κι εμφάνιση-έξαρση τροπικών ασθενειών. Σημαντική είναι και η αύξηση των ημερών άνω των 40 C, ενώ κοντεύει να διπλασιαστεί ο αριθμός των ημερών άνω των 30 C. Μήπως οι βορειοευρωπαίοι θα προτιμούν να κάνουν διακοπές στο εσωτερικό της χώρας τους ή σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης; Όταν μια μέρα βρέχει σε έναν τουριστικό προορισμό (resort), δεν ξέρουμεπώς να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο. Τελικά μήπως θα πρέπει να προσαρμοστεί ο σχεδιασμός μας ακόμα και σε επίπεδο κατασκευής των γενικών και ειδικών υποδομών;
Δημογραφικές εξελίξεις
Η σύνθεση του νοικοκυριού και η δομή της οικογένειας αλλάζουν, πράγμα το οποίο μας αναγκάζει να δημιουργήσουμε διαφορετικά προϊόντα για την ίδια ομάδα πελατείας (target group).
Νέες τεχνολογίες
Είναι ανοδική έως και ασύλληπτη η χρήση του διαδικτύου, η χρήση των εφαρμογών του διαδικτύου στην κινητή τηλεφωνία, η αυξημένη διάδραση των ατόμων στο πλαίσιο της κοινωνικής δικτύωσης (social media). Εδώ απαιτείται συνεχής αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και των ψηφιακών δεδομένων.
Η αύξηση της αεροπορικής κίνησης
Με πρόσφατη παρουσίαση της διεύθυνσης μελετών της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, έως το 2030 ηαεροπορική κίνηση θα έχει διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα σε βαθμό που θα απορροφήσει επιπλέον 1.100.000 πιλότους και μηχανικούς αεροσκαφών.
Ασφάλεια
Η σύσταση μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων, θα πρέπει να συγκαταλέγεται στις στρατηγικές ραστηριότητες κάθε τουριστικού προορισμού.
Αντιλήψεις περί πολυτέλειας
Ταξιδιώτες από αναδυόμενες οικονομίες, επιζητούν τη «χλιδή». Η πολυτέλεια πρέπει να εκφράζεται στο σύνολο της ταξιδιωτικής εμπειρίας του επισκέπτη. Η κατάσταση του οδικού δικτύου, τα σκουπίδια στους δρόμους μειώνουν τις προσδοκίες του επισκέπτη. Σύγκριση των υποδομών (π.χ. τα πεντάστερα ξενοδοχεία που διαθέτουμε) με τις αντίστοιχες σε άλλα σημεία του πλανήτη.
Ουραγοί στην κατάσταση του τουριστικού προϊόντος οι Επτανήσιοι στην Ευρώπη!
Τα χαρακτηριστικά της κατάστασης του τουριστικού προϊόντος και υποδομών των Επτανήσων, όπως καταγράφονται από στοιχεία της Διαχειριστικής Αρχής, καταδεικνύουν μάλλον και ορισμένες τουλάχιστον από τις αιτίες της παθογένειάς του:
Τα Ιόνια, σε σύνολο 262 ευρωπαϊκών περιφερειών, βρίσκονται:
•    στην 251η θέση στην καινοτομία
•    στην 248η θέση στις υποδομές
•    στην 246η θέση στις τεχνολογίες και στο διαδίκτυο.
•    στην 253η θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και δια βίου μάθηση.
•    στην 249η θέση στην περιφερειακή ανταγωνιστικότητα
•    στη 254η θέση στην αποδοτικότητα (υπάρχουν τζίροι αλλά δεν υπάρχει αξιόλογη αποδοτικότητα και κερδοφορία)
Όσον αφορά την Περιφερειακή ανταγωνιστικότητα στις δεκατρείς ελληνικές περιφέρειες, τα Ιόνια, αν και «ατμομηχανή του τουρισμού», βρίσκονται στην 7η θέση...
Όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα την περίοδο 2005-2010, η Κέρκυρα εμφανίζει αισθητή μείωση σε σχέση με τους υπόλοιπους Νομούς και Περιφερειακές Ενότητες, με αποτέλεσμα λόγω του ότι ο πληθυσμός της είναι άνω του 50% των
υπολοίπων, να βυθίζει προς τα κάτω το μέσο όρο της Περιφέρειας...
Τέλος, όλη η Περιφέρεια υστερεί σε επενδύσεις κι εδώ είναι λάθος του Αναπτυξιακού Νόμου, ο οποίος μεταξύ του 2000-2010 κατόρθωσε να συγκεντρώσει το 65% της τουριστικής προσφοράς σε κλίνες (ποσοτικά και ποιοτικά), σε 4 Περιφέρειες της χώρας (Κεντρική Μακεδονία, Αττική, Δωδεκάνησα και Κρήτη).

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου